In welke btw-klasse valt mijn paard?

Gepubliceerd op 11 december 2020

Ben jij iemand die professioneel paarden of pony’s verkoopt? En vind jij die btw-regelgeving maar abracadabra en laat je dus alles aan je boekhouder over? Heel begrijpelijk, je hoeft ook niet overal kennis van te hebben. Toch is het wel handig om enige basiskennis te hebben.

Paard verkopen

Een paard of pony kan in twee btw-klassen vallen. Recreatiepaarden, sportpaarden en veulens vallen in het normale btw-tarief van 21%. Slachtpaarden en dekhengsten en fokmerries die enkel voor de fokkerij worden gebruikt, vallen in het verlaagde tarief van 9%. Het is goed om vooraf te bepalen in welke klassen jouw paard of pony valt. Zeker voor de particuliere markt in het ook aan te raden om een verkoopprijs inclusief btw te communiceren.

Gesplitste regeling

Er zijn dekhengsten en fokmerries die zowel voor de fokkerij als sport/recreatie worden gebruikt. In deze situatie gelden er andere regels. De btw-tarieven mogen gesplitst worden, wat inhoud dat bij dekhengsten over 75% van de verkoopprijs het verlaagde tarief van 9% geldt en over de resterende 25% van de verkoopprijs het normale btw-tarief van 21% dient verrekend te worden. Bij fokmerries wordt bij 50% van de verkoopprijs het ene tarief gerekend, en bij 50% het andere tarief. Je kan alleen gebruik maken van de gesplitste regeling wanneer het gebruiksdoel van het paard bij verkoop in een document is vastgelegd.

Margeregeling op paarden

Soms kan de verkoop van een paard onder margegoederen vallen, omdat de handelaar dit bedrijfsmatig doet. In dit geval kan er een btw-margeregeling op toegepast worden. Simpel gezegd betekent dit dat de btw niet over de omzet wordt gerekend, maar over de winstmarge. Bij een paard gaat het dan om het verschil tussen de inkoop- en de verkoopprijs. Je hoeft geen btw te betalen over verlies dat gemaakt wordt, je krijgt de btw dan juist terug. Deze regeling zorgt ervoor dat particuliere kopers die de btw niet kunnen aftrekken, voordeliger uit zijn. Hier hangen wel enkele voorwaarden aan vast. Zo moet het paard in de Europese Unie zijn gekocht. Ook moet er, om gebruik te kunnen maken van deze regeling, bij de inkoop van het paard verplicht een inkoopverklaring worden opgesteld.

Btw-tarief bij andere hippische diensten

Biedt jij naast de in- en verkoop van paarden en pony’s ook andere hippische diensten aan zoals pensionstalling, opfokken of africhten van paarden? Ook voor deze diensten gelden verschillende btw-tarieven. ​Lees dit artikel op De Hippische Ondernemer om ook een duidelijk overzicht en uitleg te krijgen over deze btw-tarieven.

HippischeOndernemer_LFC_L
AdobeStock_101126446 72dpi

Terug naar het blogoverzicht

Dit vinden onze klanten van ons