Doorbraak in onderzoek peesblessures

Gepubliceerd op 15 september 2014

Wetenschappers hebben onlangs belangrijke proteïnen ontdekt die betrokken zijn bij het ouder worden van de pezen van paarden. Het is al een lange tijd bekend dat pezen gevoelig zijn voor schade en dat het risico op blessures toeneemt naarmate de pezen ouder worden. Waarom dit gebeurde was echter nooit helemaal duidelijk.

In deze recente studie hebben onderzoekers een aantal tests gedaan om de soorten en hoeveelheden proteïnen in pezen te bepalen. Ze ontdekten duidelijke verschillen in de eiwitten bij jonge en oude paarden. Er is gebleken dat geblesseerde pezen zeer pijnlijk zijn en erg beperkend, en dit neemt toe naarmate de leeftijd stijgt. 
Het onderzoek laat ook zien dat bepaalde proteïnen in een grotere hoeveelheden voorkomen bij oude paarden, wat suggereert dat de eiwitten worden vrijgegeven wanneer het weefsel in verloop van tijd langzaam wordt beschadigd. De pezen van jonge paarden bevatten meer proteïnen die zorgen voor genezing dan die van oude paarden, waarmee gesteld kan worden dat het genezingsproces vertraagt met de leeftijd. Dit kan wellicht zorgen voor betere behandeling en preventie van peesblessures bij zowel paarden als mensen, is de conclusie van het onderzoek.

Terug naar het blogoverzicht

Dit vinden onze klanten van ons