lekkernijen voor je paard

Gepubliceerd op 30 november 2021

Sinterklaas is weer in het land en de kinderen zetten weer massaal hun schoentje bij de schoorsteen. Ozosnel, het paard van Sinterklaas, wordt verwend met appels, wortelen, bananen en peren. Maar zijn al deze lekkernijen wel zo geschikt voor een paard?

Het gevaar van fruit
Aangezien fruit rijk is aan vitaminen en mineralen, kan het worden gezien als een gezond tussendoortje voor je paard. Maar fruit bevat ook veel suiker (voornamelijk fructose) en een teveel aan suiker kan leiden tot een aantal gezondheidsproblemen. Denk hierbij aan koliek en hoefbevangenehid. Wees daarom altijd voorzichtig met de hoeveelheden fruit die je aan je paard voert.

Het gezonde tussendoortje
Vergeleken met fruit, is het beter om een wortel als tussendoortje te geven. Een wortel bestaat voor bijna 90% uit water en heeft een lagere voedingswaarde dan bijvoorbeeld een appel. In het najaar en in de winter worden wortelen ook vaak als aanvulling op het rantsoen verstrekt. Voor een gezond paard dat geen overgewicht heeft kunnen wortelen prima als extraatje worden verstrekt. Een paard moet hier goed op kauwen, wat hem weer even bezig houdt. Zeker wanneer je paard in de koude periode veel op stal moet staan, is het een hele uitdaging om verveling te voorkomen. Daarnaast zorgt het kauwen voor extra speekselproductie, wat wenselijk is om de pH in de maag te handhaven.

Aandachtspunten wortelen
Zorg dat er weinig zand aan de wortelen zit. Teveel zand kan achterblijven in de darm en mogelijk leiden tot koliek. Bewaar de wortelen op een koele en droge plaats, om schimmelvorming en rotting te voorkomen. Voer nooit bedorven wortelen aan je paard, want ook dit kan weer leiden tot gezondheidsproblemen. Snijdt een wortel nooit in schijfjes, omdat dit slokdarmverstoppingen kan veroorzaken wanneer er onvoldoende wordt gekauwd. De wortel in de lengte doorsnijden is wel mogelijk, maar is niet nodig voor een paard met een gezond gebit.

​Terug naar het nieuwsoverzicht

Terug naar het blogoverzicht

Dit vinden onze klanten van ons