Het behandelen van een kreupel paard, hoe ver kan je financieel gaan?

Gepubliceerd op 18 december 2017

Wil je net gaan trainen of op concours gaan, is je paard kreupel! Zelfs het beste paard van stal overkomt het weleens. Soms is het onschuldig en komt hij er met rust vanzelf weer bovenop. Maar wat als het ernstig is? Of als je moet graven om tot de oorzaak en oplossing te komen? Wie gaat dat betalen?

Kreupelheden kunnen door een hoefzweer komen, maar ook door problemen uit de bovenlijn. Zoveel spieren, pezen, banden, ligamenten, botjes en gewrichten, het kan van alles zijn. Voor je het weet, beland je in een molen van behandelingen en therapieën met een bijbehorend pittig kostenplaatje. Is je paard niet verzekerd? Dan sta je er vaak alleen voor, ook financieel. Onderlinge paardenverzekeraar EFO kent het klappen van de zweep en is er om haar leden te helpen. Hieronder vier veelvoorkomende praktijksituaties en de mogelijkheden om jouw rijpaard weer goed aan het lopen te krijgen.

Situatie 1: Ongevallen en spoedeisende hulp

Paarden kunnen wel wat van elkaar hebben maar soms worden er harde trappen uitgedeeld met als gevolg een ernstige open verwonding of botbreuk. Een voorbeeld van een spoedeisende situatie waarbij onmiddellijk veterinair ingrijpen noodzakelijk is. Is je paard bij EFO aanvullend verzekerd met een Beperkte Ziektekostenverzekering, dan dekt de verzekering niet alleen de behandeling, maar ook de voorrij- en consultkosten van de dierenarts.

Situatie 2: Peesblessures en andere zachte beengebreken

Je paard loopt niet zuiver maar je kan er niet helemaal de vinger op leggen. Je geeft hem rust en gaat na wat het kan zijn. Misschien een recente verandering zoals een ander zadel of een nieuwe hoefsmid? Als je niet weet wat de oorzaak van de kreupelheid kan zijn, is het goed om met de dierenarts een klinisch beeld te vormen om de oorzaak te vinden. Voor dit soort situaties is de aanvullende Uitgebreide Ziektekostenverzekering van EFO. Deze verzekering dekt geen voorrij- en consultkosten (dat is alleen bij spoedeisende hulp) maar wel de kosten voor het maken van het klinische beeld, zoals röntgenfoto’s en voor de behandeling met noodzakelijke medicijnen. EFO hanteert geen wachttijden zoals dat soms bij andere verzekeraars het geval kan zijn bij zachte beengebreken.

Situatie 3: Problemen in de bovenlijn of lange termijnproces

Kreupelheden kunnen een dieper gelegen oorsprong hebben, zoals aanhechtingsproblemen in de nek, halsproblemen, kissing spines, blokkades in het SI gewricht, etcetera. Vanuit het klinische beeld kan de dierenarts bepalen welke foto’s en echo’s nodig zijn. Een gerust idee als je paard verzekerd is voor dergelijke kosten.

Is je paard na de gebruikelijke onderzoeken en behandelingen nog steeds kreupel? Onder de aanvullende UitgebreidPlus verzekering vallen de kosten van scans en therapieën die buiten het gebruikelijke vallen. Denk aan CT-scans, MRI, scintigrafie, fysiotherapie, etc.

Situatie 4: Chronische kreupelheden

Hoe graag je het ook wilt voorkomen, het komt weleens voor dat een paard, bijvoorbeeld door slijtage of artrose, niet meer kan functioneren als rijpaard. Heb je een Uitgebreide Schadeverzekering voor je paard afgesloten en wordt hij afgekeurd, dan keert EFO een percentage, afhankelijk van de leeftijd, van de waarde van het paard uit. Dat is natuurlijk even slikken, maar je kan daarmee eventueel wel je dressuurdroom een doorstart geven.

EFO staat klaar om je met raad en daad bij te staan. Niet alleen voor het afdekken van de financiële risico’s, ook voor een luisterend oor en een advies van iemand die met je meedenkt. Heb je vragen of wil je persoonlijk advies? Neem dan contact op met een inspecteur uit jouw gebied. De gegevens van de inspecteurs vind je hier.

Terug naar het blogoverzicht

Ervaringen

Rosalin Nieuwendijk

"Wanneer EFO langskomt geven ze gelijk een fijn en betrouwbaar gevoel”

Lees meer

Elly Noomen

Voor iedereen met paarden kan ik maar 1 ding zeggen: als de basis goed is kom je verder!! En dat geldt zeker voor deze verzekeringsmaatschappij!!

Lees meer

Dian Philipsen

Ik kan EFO paardenverzekeringen zeer zeker aanbevelen, ze denken mee met zowel de ruiter/amazone als met het paard.

Lees meer

Tanja Staal

Ik ben erg positief en zal EFO zeker aanbevelen bij mijn paardenkennissen. Jullie zijn op een laagdrempelige manier te benaderen, chapeau...:)!

Lees meer

Susanne Noortman

Beste EFO,
Mag ik jullie (en in het bijzonder Ron Esteje) onwijs bedanken voor de snelle en fijne manier van het verwerken van mijn declaratie! 

Lees meer

Ineke Drossaart

EFO, van mij een hele bos pluimen op uw hoed en veel dank. Topverzekering!

Lees meer

+
Rosalin Nieuwendijk
+
Elly Noomen
+
Dian Philipsen
+
Tanja Staal
+
Susanne Noortman
+
Ineke Drossaart

Blijf elke maand op de hoogte van onze nieuwtjes