30 november 2021

Het continue proces van de ademhaling

Hoe vaak haalt jouw paard adem? Een volwassen paard gebruikt in rust 80 liter lucht per minuut. Bij inspanning kan dit oplopen tot wel 1800 liter.

Een paard ademt in rust acht tot veertien keer per minuut en bij inspanning kan dit wel zo’n 130 keer per minuut zijn. De ademhaling is te verdelen in uitwendige en inwendige ademhaling. Bij de uitwendige ademhaling vindt gaswisseling plaats tussen het paard en de omgeving, terwijl bij inwendige ademhaling de zuurstof in de cel door verbranding omgezet wordt in koolzuur.

De uitwendige ademhaling begint in de neus, welke bedekt is met slijmvlies. Dit slijmvlies reinigt, bevochtigt en verwarmt de lucht. Dit voorkomt irritatie en uitdroging van de longen. Via de keelholte en de mondholte, waar eventuele schimmels, bacteriën en virussen achterblijven, komt de lucht via de luchtpijp bij de longen. Ook dit gebied is weer voorzien van beschermend slijmvlies. In de uiterste vertakkingen van de longen vindt in de longblaasjes de daadwerkelijke gaswisseling plaats. De uitwisseling van zuurstof en koolzuur is geregeld door spanningsverschil. Als er verse lucht in de longen komt, is de zuurstofdruk in de longblaasjes hoog en de koolzuurdruk laag.

In het bloed is het op dat moment precies andersom. Het paardenlichaam wil graag evenwicht en wisselt daarom gassen uit. Het teveel aan koolzuur in het bloed gaat naar de longen, zodat deze uitgeademd kunnen worden, en het teveel aan zuurstof in de longen gaat naar het bloed. Door inspanning wordt de verse lucht in de cellen weer omgezet in koolzuur en daarom ontstaat er weer nieuwe behoefte aan verse lucht. Schone lucht is daarom van groot belang voor de paarden.

Ademen