Hoe voer ik mijn drachtige merrie?

Gepubliceerd op 18 januari 2018

De basis voor een gezond veulen wordt gelegd in de laatste drie maanden van de dracht en de eerste twee maanden na de geboorte. Daarom is het belangrijk dat je de voeding van je drachtige merrie aanpast aan haar behoeftes.

Voldoende eiwit in je ruwvoer

Drie maanden voor de geboorte weegt een veulen ongeveer 15 kilo, bij de geboorte rond de 50 kilo. In de laatste drie maanden groeit een veulen dus maar liefst 35 kilo, oftewel 70 procent. Met deze enorme groei van een veulen is het belangrijk om vooral in de laatste drie maanden van de dracht extra aandacht te besteden aan de voeding van de merrie. Gras bevat eigenlijk alles wat ze nodig heeft, maar omdat paarden in Nederland meestal pas vanaf april of mei naar buiten kunnen, moeten ze het tot die tijd met ruwvoer doen. Voor alle paarden, maar zeker voor fokmerries, is het belangrijk te weten wat daarin zit aan eiwit, energie en suiker. Het laten analyseren van ruwvoer wordt gelukkig steeds vaker gedaan. Pavo onderzoekt al meer dan tien jaar ruwvoermonsters en constateert op basis daarvan dat de gehalten aan energie en eiwit onder druk staan. Sober ruwvoer is goed voor te dikke of alleen recreatief gebruikte paarden, maar kan bij drachtige merries voor problemen zorgen. Als een fokmerrie te weinig energie binnenkrijgt, gaat haar lichaam de vetreserves aanspreken. Een tekort aan eiwitten gaat ten koste van het spierweefsel en de ontwikkeling van het veulen.

Verhouding vitaminen en mineralen

Voor fokmerries is ruwvoer dat voldoende eiwit bevat belangrijk. Daarnaast hebben ze de juiste vitaminen, mineralen en sporenelementen nodig, om bijvoorbeeld aandoeningen als OC/OCD bij het veulen tegen te gaan. De correcte calcium-fosforverhouding speelt een grote rol bij een gezonde botopbouw, maar daarbij is voldoende magnesium ook van wezenlijk belang. Aangezien Pavo ruwvoeranalyses jaarlijks bekijkt, wordt precies bijgehouden wat de ontwikkelingen zijn op gebied van eiwit-, energie-, vitaminen- en mineralengehalten. Aan de hand daarvan wordt het krachtvoer aangepast. Zo zijn de hoeveelheden zink en selenium de laatste jaren aan het dalen. Om de behoefte van de merries af te dekken, wordt dit daarom extra toegevoegd aan Pavo Podo®Lac, zodat fokkers erop kunnen vertrouwen dat ze met dit krachtvoer hun merrie optimaal ondersteunen. Dat dit goed werkt wordt bevestigd door de uitkomst van een onderzoek naar eiwit- en vetgehalten in de merriemelk van fokmerries die dit krachtvoer kregen. Bovendien bleken onderzochte veulens optimaal gezond en niet te dik. Want te vet is niet goed voor ze.

Voeradvies drachtige merrie

Het voeradvies voor fokmerries is om vanaf drie maanden vóór de geboorte totdat het veulen wordt geboren ongeveer tussen de 2 en 3 kilo Pavo Podo®Lac per dag te geven, verdeeld over zoveel mogelijk kleine porties. Tijdens de laatste fase van de dracht drukt het veulen tegen de ingewanden aan, waardoor de merrie geen grote hoeveelheden voer meer kan verwerken. Verder is onbeperkt ruwvoer essentieel. Het liefst in de vorm van gras, maar anders hoogwaardige voordroogkuil of hooi dat een bovengemiddeld eiwitgehalte bevat.

zak podo lac

Actie merriebrok Pavo Podo®Lac: 4 + 1 gratis

Pavo heeft een leuke actie met de merriebrok Pavo Podo®Lac. Als je nu 4 zakken Podo®Lac (20 kg) koopt, dan ontvang je 1 zak Pavo Podo®Lac gratis! Download hier de waardebon en lever deze in bij een Pavo dealer of bestel online in de Pavo webshop (actiecode WINTER1718). De actie geldt tot 28-2-2018.

 

Waardebon-Pavo-PodoLac-2018.jpg

Terug naar het blogoverzicht

Dit vinden onze klanten van ons