Hoefbevangenheid

Gepubliceerd op 28 september 2017

Hoefbevangenheid is een ontsteking tussen de hoefwand en het hoefbeen. Het gebied rond de lamellen waarmee het hoefbeen aan de hoefschoen bevestigd is kan ontstoken raken. In het ernstigste geval kunnen de lamellen beschadigen of zelfs losraken. Het hoefbeen kan dan in de hoef kantelen en door de zool van de hoef breken. Als dat gebeurt, kan het dier meestal niet meer gered worden.

Hoefbevangenheid wordt veelal veroorzaakt door een stofwisselingsziekte en kent een acute en chronische fase. Bij acute hoefbevangenheid treden de verschijnselen plotseling en hevig op. Het paard is duidelijk ernstig kreupel en heeft veel pijn. Binnen 1 à 2 dagen treedt de chronische fase in en wordt genezing vrijwel onmogelijk. Bij een chronische hoefbevangenheid zit het hoefbeen al niet meer recht in de hoefschoen.

Oorzaken

Hoefbevangenheid kan verschillende oorzaken hebben, waaronder:
- Stofwisselingsproblemen (bijvoorbeeld IR, EMS en/of PPID)
- Verkeerde voeding
- Gebruik van bepaalde medicijnen
- Ernstige ziekte (o.a. bloedvergiftiging, ernstige diarree, aan de nageboorte staan) waardoor giftige stoffen of bacteriën via - het bloed in de hoef terecht kunnen komen
- Overbelasting door kreupelheid of een te harde ondergrond 

Symptomen

De eerste symptomen kunnen o.a. zijn: stijfjes bewegen, warme, kloppende en gevoelige hoeven. Duidelijkere symptomen van hoefbevangenheid zijn bijvoorbeeld: hoeven om en om belasten, kreupelheid/niet willen lopen, de achterbenen ver onder het lichaam plaatsen en de voorbenen meer naar voren, om deze te ontlasten (typische symptoom van hoefbevangenheid in een gevorderd stadium).

Diagnose & behandeling

Bij verdenking van hoefbevangenheid zal de dierenarts direct moeten worden ingeschakeld. De diagnose en behandeling kent een aantal stappen:
- Bepalen waar de pijn precies zit (klinisch onderzoek)
- Röntgenfoto’s (bepalen stadium hoefbevangenheid)
- Bloedonderzoek (bepalen oorzaak hoefbevangenheid)
- Medicatie (indien nodig) om de pijn te verlichten en de ontsteking te remmen
- Vervolg behandelplan (o.a. voederadvies, speciaal hoefbeslag)

Zelf kun je de hoeven spoelen met koud water om te koelen en zorgen voor een droge en schone stal met veel bodembedekking.

Preventie

Om hoefbevangenheid te voorkomen is een op je paard aangepast voedingsplan belangrijk. Voorkom dat je paard teveel gras en ander suikerrijk voer eet en voorkom plotselinge veranderingen in het dieet. Geef steeds kleine porties. Krijgt je merrie een veulentje en is de nageboorte er vier uur na de geboorte nog steeds niet, bel dan direct de dierenarts.

Het is raadzaam om bij de eerste vermoedens van hoefbevangenheid meteen de dierenarts in te schakelen. Het genezingsproces is veelal afhankelijk van het tijdig ingrijpen!
 

Meer lezen?

Dit is een samenvatting. Lees meer over hoefbevangenheid, hoe dit ontstaat en hoe je het kunt voorkomen in het volledige kennisartikel ‘Hoefbevangenheid bij paarden’ op Paardenarts.nl.

Bronvermelding foto: Paardenarts.nl   

Gerelateerde artikelen

Hoefbevangenheid: oorzaken en voeraanpassingen
- Insulineresistentie (IR) en Equine Metabool Syndroom (EMS)
- PPID bij paarden

Logo Paardenarts

Terug naar het blogoverzicht

Ervaringen

Susanne Noortman

Beste EFO,
Mag ik jullie (en in het bijzonder Ron Esteje) onwijs bedanken voor de snelle en fijne manier van het verwerken van mijn declaratie! 

Lees meer

Dian Philipsen

Ik kan EFO paardenverzekeringen zeer zeker aanbevelen, ze denken mee met zowel de ruiter/amazone als met het paard.

Lees meer

Tanja Staal

Ik ben erg positief en zal EFO zeker aanbevelen bij mijn paardenkennissen. Jullie zijn op een laagdrempelige manier te benaderen, chapeau...:)!

Lees meer

Elly Noomen

Voor iedereen met paarden kan ik maar 1 ding zeggen: als de basis goed is kom je verder!! En dat geldt zeker voor deze verzekeringsmaatschappij!!

Lees meer

Judith Philipse en Amber Kreuzen

"Ik zou EFO aan iedereen aanraden!!”

Lees meer

Ineke Drossaart

EFO, van mij een hele bos pluimen op uw hoed en veel dank. Topverzekering!

Lees meer

+
Susanne Noortman
+
Dian Philipsen
+
Tanja Staal
+
Elly Noomen
+
 Judith Philipse en Amber Kreuzen
+
Ineke Drossaart

Blijf elke maand op de hoogte van onze nieuwtjes