26 november 2020

Hoefkatrolontsteking

In de ondervoet van het paard zit een mechanisme dat een katrolwerking heeft; de hoefkatrol (podotrochlea). Hoefkatrolontsteking (podotrochleose) is een verzamelnaam voor aandoeningen van de benige en weke delen in het hoefkatrolgebied. Er wordt ook wel eens gezegd “mijn paard heeft hoefkatrol”. In dit artikel leggen we je meer uit over dit onderwerp.

Oorzaken

Hoefkatrolontsteking ontstaat meestal aan een of beide voorbenen door overbelasting van het hoefkatrolgebied, bijvoorbeeld door het verdraaien of verstappen van de ondervoet, een verkeerde hoefstand, hoefvorm of (intensief) trainen op een onregelmatige, onvoldoende dempende bodem. Aanleg voor hoefkatrolontsteking kan ook erfelijk zijn. 

Symptomen

De ernst van de klachten bij een hoefkatrolontsteking kan variëren van protesteren bij de training tot tijdelijke of continue kreupelheid. Trainen op een harde ondergrond, wendingen en landen na de sprong zijn vaak pijnlijk.

Diagnose en behandeling

Om een diagnose te stellen zal een paardenarts eerst de gang van het paard beoordelen op een harde en zachte bodem, in een rechte lijn en op de volte. Daarna kunnen er eventueel buigproeven worden gedaan. Als het nodig is kan met geleidingsanesthesie een deel van het been ongevoelig worden gemaakt, waarna opnieuw wordt gekeken hoe het paard loopt. Zo kan bepaald worden waar de pijn precies zit. Als er op basis van dit onderzoek aanleiding is om de hoefkatrolregio te verdenken als oorzaak van de kreupelheid, kan er beeldvormend onderzoek worden uitgevoerd met behulp van echografie, röntgen, MRI of een CT-scan. 
 
Aangezien niet elk paard dezelfde vorm of mate van hoefkatrolontsteking heeft, zal ook de behandeling per paard verschillen. De behandeling bestaat uit het toedienen van pijnstillers en ontstekingsremmers. Daarnaast is een goed functionerend beslag van groot belang. Ook zal er een revalidatieplan worden voorgeschreven om de blessure gecontroleerd te kunnen revalideren. Wanneer hoefkatrolontsteking in een vroeg stadium wordt vastgesteld heeft het paard de grootste kans om van de blessure te herstellen.
 
Sommige paarden hebben genetische aanleg voor het ontwikkelen van hoefkatrolontsteking. Voor deze paarden is het dus extra belangrijk om overbelasting van de hoefkatrol te voorkomen. Denk hierbij voornamelijk aan regelmatige controle van de stand van de hoeven en gedoseerde trainingsbelasting op egale en goed dempende bodems.
 
Is je paard kreupel? Neem dan zo snel mogelijk contact op met je paardenarts.

Meer lezen?

Dit is een samenvatting. Lees het volledige artikel ‘Hoefkatrolontsteking’ op Paardenarts.nl van Mark van Manen, paardenarts.

Logo Paardenarts