Impact op IJslandse paarden bij een specifieke finale proef - blog 1

Gepubliceerd op 11 december 2017

Cees van Beckhoven (Heart for Horses), Eva Beun (humaan fysiotherapeut en trainer/instructeur voor IJslandse paarden) en Marco de Bruijn (DVM, Spec. KNMvD Eq Int Med, Dipl. ECEIM bij sportpaardenkliniek Wolvega) gaan met zijn drieën een onderzoek uitvoeren over de fysiologische impact op IJslandse paarden bij een specifieke finale proef. Deze proef is in 2014 zonder duidelijke onderbouwing aangepast en de vraag is of deze aanpassing wel zo goed is voor de paarden. Eva Beun geeft middels een viertal blogs meer aandacht aan verschillende onderwerpen rondom training, onderzoek en het IJslandse paard.
 

Voorkomen is beter dan genezen, het nut van preventie

Een blessure ligt altijd op de loer en kan vervolgens roet in het eten gooien. Is het zo dat een blessure ‘zo maar’ ontstaat of kunnen wij er ook invloed op hebben? Of het nu om humane sport gaat of over hippische sport, het is altijd zoeken naar de balans tussen belasting en belastbaarheid. Dat wat het lichaam kan en dat wat we willen dat het lichaam doet. Door middel van de juiste training kunnen we zorgen dat een (paarden)lijf meer aan kan en dat het beter wordt.

Maar wil je beter worden is het balanceren op de rand en gedoseerd juist ook af en toe over die rand gaan, out of comfort gaan, dat wat goed gaat steeds iets moeilijker maken door een stapje verder te gaan. Naast natuurlijk het stukje ‘domme pech’ zit in het hierboven genoemde principe ook precies het risico van het krijgen van een blessure. Domme pech kunnen bijvoorbeeld ongelukjes zijn in de wei. Paarden zijn nu eenmaal buiten dieren, dus ze in een glazen kooi gaan houden om weide gerelateerde blessures uit te sluiten is niet wenselijk. Wees je alleen bewust dat het risico er is.

Een blessure waar in eerste instantie ook niet veel aan te doen is zijn blessures gerelateerd aan het exterieur van je paard. Hoe beter je paard exterieurmatig in elkaar zit, over het algemeen, hoe kleiner de kans op een blessure. Vergelijk het met een deur. Wanneer een deur niet helemaal recht in zijn scharnieren hangt zal hij best nog open en dicht gaan, maar hij zal gaan klemmen en kraken. De kans dat hij eerder stuk gaat is dus ook groter dan bij een deur die helemaal loodrecht in zijn scharnieren hangt.

Voedingstoestand van je paard

Als eigenaar en/ of ruiter zijn er ook factoren waar je wel invloed op hebt, waaronder de voedingstoestand van je paard. Zowel een te dik als een te dun paard is gevoelig voor blessures. Zorg dat je paard passende voeding krijgt bij de arbeid die hij moet leveren. Iedere dag pasta eten terwijl je alleen maar op de bank zit is echt niet nodig. En alleen op een bruine boterham de Alpe d'Huez op fietsen gaat ook niet lukken. De weilanden in Nederland zijn tegenwoordig veel rijker dan dat ze vroeger waren en daarnaast het krachtvoer ook.

Kijk naar je paard, stem zijn voedingsbehoefte af met hetgeen hij moet doen en laat je niet gek maken door allemaal consumentenpraat en reclames en ga zeker niet zomaar allemaal supplementen voeren. Voor sommige stoffen geldt namelijk dat een overschot negatieve effecten kan hebben of zelf schadelijk kan zijn. Het is geenszins zo dat je supplementen kunt toevoegen met de gedachte ‘baat het niet dan schaad het niet’.

Als je vragen hebt over de voedingstoestand van je paard, welke soort voeding passend is en of het gebruik van supplementen aan te raden is, laat je dan voorlichten door deskundigen. Er zijn verschillende dierenartsen die zich hebben gespecialiseerd in de voedingsleer van paarden, zo ook Marco de Bruijn.

Trainingstoestand van je paard

Zorg dat je werkt met een goed trainingsplan en dat je de inspanning opbouwt. Houdt ook rekening met omgevingsfactoren zoals bijvoorbeeld de ondergrond. Jij gaat zelf ook niet ineens een halve marathon rennen, dan ga je zelf ook stuk. Train met gezond verstand en horsemanship, lees je paard, weet wat je doet. Weet je zelf niet helemaal goed wat je doet of wil je bevestiging, zorg voor een goede instructeur die met jou de trainingstoestand van je paard gaat verbeteren. Let niet alleen op het fysieke van je paard, besteedt ook aandacht aan het stukje tussen de oren. Houdt je paard fris en vrolijk.

Het harnachement

Hardlopen op te kleine schoenen is ook niet goed voor je eigen voeten. Zorg dat alles wat je gebruikt aan harnachement past bij je paard, een te krap zadel, te strakke peesbeschermers, verkeerd gebruik van hulpteugels, het kan leiden tot blessures. Misschien niet gelijk de eerste keer, maar wel bij herhaaldelijk foutief gebruikt. Als nadeel is dan vaak ook nog dat paarden lange tijd zaken kunnen compenseren. Natuurlijk zijn er de ‘watjes’ die bij het minste of geringste aan piepen, maar er zijn ook van die harde die het niet laten zien en maar doorlopen.

Overige verzorging

Jij koopt ook nieuwe schoenen, gaat naar de tandarts en misschien wel naar de masseur of schoonheidsspecialist.
Zorg ook dat je paard minimaal 1x per jaar naar de tandarts gaat en wanneer je problemen ervaart, bijvoorbeeld in de aanleuning, dat je het eerder doet. Laat je paard regelmatig bekappen en/of beslaan. Scheef afslijtende voeten zorgen voor verandering van de druk en belasting in de bovenliggende gewrichten. Ook is het zeker niet raar je paard regelmatig te laten controleren (preventief) door een paardenfysiotherapeut.

En natuurlijk de ruiter zelf

Als ruiter oefen je ook bewust of onbewust veel invloed uit op je paard. Ben je zelf wel helemaal recht? Zit je zelf wel helemaal lekker in je vel? Om blessures te voorkomen, te voorkomen dat er een probleem ontstaat en vooral ook tijdig in te kunnen grijpen gaat het om een stuk management. Zorg dat je je management goed afstemt op dat wat je van je paard verwacht; nee het is niet zo dat alleen paarden op top niveau goed management nodig hebben.

Is er dan toch een blessure, wees er op tijd bij, wacht niet te lang en zorg ook dan voor goede begeleiding. Want over het algemeen geldt: hoe sneller je er bij bent, hoe gunstiger dit is voor het herstel. Is je paard verzekerd bij EFO dan kunnen zij je zonder meer begeleiden en adviseren binnen hun netwerk aan dierenartsen. Een van die samenwerkingen is Sportpaarden Kliniek Wolvega, een kliniek met een breed scala aan specialisten die zich richt op zowel preventie als genezing.

Volgende keer...

Benieuwd hoe je de training kan laten aansluiten op het vraagprogramma van je tak van sport? In deel 2 vertellen Cees van Beckhoven, Eva Beun en Marco de Bruijn hier meer over! 

Terug naar het blogoverzicht

Dit vinden onze klanten van ons