Insulineresistentie en Equine Metabool Syndroom

Gepubliceerd op 18 mei 2017

Paarden zijn van nature grazers die, al lopend in een groep op de steppe, de hele dag kleine hoeveelheden stengelig materiaal eten, met weinig voedingswaarde. Wij voeren onze paarden gemakkelijk verteerbare voedingsmiddelen, waarin veel meer energie zit dan ze verbruiken. Dit kan tot overgewicht en problemen met de stofwisseling leiden. Insulineresistentie (I.R.) en Equine Metabool Syndroom (E.M.S.) zijn beide een gevolg van een verkeerde balans tussen energieopname en verbruik. Het zijn ziekten die de laatste jaren steeds vaker voorkomen. Als I.R. niet actief behandeld wordt kan het hoefbevangenheid en E.M.S. tot gevolg hebben. 

Insulineresistentie (I.R.)

Insulineresistentie is een stofwisselingsstoornis. Het hormoon insuline zorgt ervoor dat suiker uit het bloed wordt opgenomen door spier- en vetcellen. Daarnaast remt insuline de suikerproductie door de lever. I.R. patiënten hebben veel te lang een hoog insulinegehalte in het bloed, wat een ongezonde situatie is voor veel organen. De overmaat aan suiker wordt door de lever omgezet in vetten. Een paard met I.R. ontwikkelt daardoor meestal een dikke en stevige manenkam, vetophopingen op de rug en de billen en wordt steeds dikker, zelfs als het weinig eten krijgt. Hoefbevangenheid is daarbij een veel voorkomende complicatie. De diagnose is te stellen op grond van de verschijnselen en een bloedonderzoek. Als hier niets uitkomt kan ook een glucosetolerantietest uitgevoerd worden. Alle paarden kunnen insulineresistentie krijgen, maar bepaalde rassen hebben meer aanleg zoals Shetland- , New Forest-, en Welsh pony’s als ook Haflingers, Tinkers en het Belgisch Koudbloed.

Equine Metabool Syndroom (E.M.S.)

Bij paarden met E.M.S. heeft overmatige opname van voedingsstoffen al geleid tot een grote hoeveelheid vetweefsel, I.R. en andere problemen die verband houden met overgewicht en een verstoorde vetstofwisseling. Daarnaast raakt door het toegenomen vetweefsel de hormoonhuishouding uit balans, wat leidt tot bloeddrukverhoging, ontstekingen, aderverkalking en een verder verminderende gevoeligheid voor insuline. Dit kan bij paarden ernstige en zelfs levensbedreigende problemen veroorzaken. E.M.S. kan worden vastgesteld op grond van de uiterlijke verschijnselen, een test op insulineresistentie en een bepaling van het triglyceridengehalte in het bloed.

Behandeling

Er bestaat geen medicijn voor I.R. en E.M.S. Het is belangrijk het paard geleidelijk te laten afvallen door de voeding drastisch aan te passen en het paard waar mogelijk arbeid te laten verrichten. Weidegang voor paarden met I.R,. en E.M.S. is daarbij niet zonder risico, vanwege de wisselende samenstelling (suikergehalten!) van het gras en het risico op hoefbevangenheid. Een en ander vergt van de verzorger een ijzeren discipline, omdat deze therapie een langetermijnplanning vergt. Zolang het paard (nog) niet hoefbevangen is heb je de meeste kans van slagen, dus wacht niet! Lijdt het paard eenmaal aan een van deze ziekten, dan is het belangrijk om in samenspraak met je dierenarts een gezonde revalidatie te realiseren.

Foto: Paardenarts.nl 

Meer lezen?

Dit is een samenvatting. Lees het volledige kennisartikel ‘Insulineresistentie en Equine Metabool Syndroom’ op Paardenarts.nl van Floor Bernard en Jessica Bakker (paardenartsen en auteurs bij Paardenarts.nl).

Gerelateerde artikelen:
- Hoefbevangenheid: oorzaken en voeraanpassingen
- Weidegang; lust of last?
- Body Condition Score: beoordeel of je paard te dik of te dun is
- Vermageringsdieet voor paarden

Logo Paardenarts

Terug naar het blogoverzicht

Ervaringen

Dian Philipsen

Ik kan EFO paardenverzekeringen zeer zeker aanbevelen, ze denken mee met zowel de ruiter/amazone als met het paard.  

Lees meer

Tanja Staal

Ik ben erg positief en zal EFO zeker aanbevelen bij mijn paardenkennissen. Jullie zijn op een laagdrempelige manier te benaderen, chapeau...:)!

Lees meer

Elly Noomen

Voor iedereen met paarden kan ik maar 1 ding zeggen: als de basis goed is kom je verder!! En dat geldt zeker voor deze verzekeringsmaatschappij!!

Lees meer

Judith Philipse en Amber Kreuzen

"Ik zou EFO aan iedereen aanraden!!”

Lees meer

Ineke Drossaart

EFO, van mij een hele bos pluimen op uw hoed en veel dank. Topverzekering!

Lees meer

+
Dian Philipsen
+
Tanja Staal
+
Elly Noomen
+
 Judith Philipse en Amber Kreuzen
+
Ineke Drossaart

Blijf elke maand op de hoogte van onze nieuwtjes