Mestonderzoek

Gepubliceerd op 31 maart 2021

Uit onderzoek blijkt dat een groot deel van de paarden nog onnodig ontwormd wordt. Dit kan resistentie (ongevoeligheid) van de wormen voor ontwormingsmiddelen in de hand werken. Gezamenlijk moeten we ervoor zorgen dat er zo min mogelijk resistentie ontstaat. Bij mestonderzoek wordt gekeken naar het aantal wormeitjes en welke soort eitjes. Door volwassen paarden te ontwormen op basis van mestonderzoek, ontworm je alleen die paarden die daadwerkelijk een hoge eiuitscheiding hebben. Mestonderzoek is het belangrijkst in het weideseizoen. In dit artikel lees je er meer over.

Wormeitjes

Besmette paarden scheiden met de mest wormeitjes uit, die na een tijdje als larven met het gras weer worden opgenomen. Met mestonderzoek kun je ervoor zorgen dat de weidebesmetting laag blijft. Het aantal wormeitjes wordt uitgedrukt in EPG (aantal eitjes per gram mest) en op basis daarvan wordt een eventuele behandeling geadviseerd.
 
Omdat sommige wormen in het najaar en de winter geen eieren uitscheiden doe je het  mestonderzoek in het voorjaar en de zomer (het weideseizoen).
 
De eiuitscheiding per paard verschilt sterk, onder andere door de weerstand die het paard in zijn leven tegen wormen heeft opgebouwd. Het beste is daarom om van alle dieren apart een mestonderzoek te doen.
 
Om erachter te komen of een met wormen besmet paard resistent is tegen een bepaald middel, kun  je na de behandeling eventueel een tweede mestonderzoek doen. Worden er dan nog eitjes gevonden dan kan het zijn dat de wormen resistent zijn tegen het gebruikte middel.

Ontwormen en resistentie

De problemen zijn niet te overzien als de resistentie steeds verder uitbreidt. Er zullen veel, vooral jonge, paarden overlijden aan de gevolgen van ernstige worminfecties. Resistentie is het beste in de hand te houden door op het juiste tijdstip met het juiste middel te ontwormen. Ontwormingsmiddelen zijn daarom via je dierenarts verkrijgbaar, doorgaans aangeraden op basis van mestonderzoek.
 
Over het algemeen geldt: overleg met je dierarts over de juiste strategie m.b.t. het ontwormen van je paard. Hij/zij kent de situatie en de gezondheid van het paard.

  • Doe bij paarden ouder dan drie jaar twee tot drie keer per jaar mestonderzoek en ontworm ze één keer per jaar standaard met een middel dat ook tegen lintwormen werkt.
  • Doe bij paarden van drie jaar en jonger regelmatiger mestonderzoek. Zij hebben doorgaans nog een beperkte weerstand en moeten eventueel nog wel volgens een vast schema ontwormd worden.
  • Drachtige merries moeten kort voor de geboorte worden ontwormd om het veulen te beschermen.
  • Niet elk middel is geschikt voor veulens. Raadpleeg hiervoor altijd je dierenarts! 

Door te ontwormen op basis van mestonderzoek krijgen paarden minder gifstoffen binnen en wordt de kans op resistentie verkleind. 

Meer lezen?

Dit is een samenvatting. Lees het volledige artikel ‘Mestonderzoek bij paarden’ op Paardenarts.nl van Iris van Gulik, paardenarts.

Door: Paardenarts.nl

Paardenarts.nl logo new
AdobeStock_167980572

Terug naar het blogoverzicht

Dit vinden onze klanten van ons