Ontworming

Gepubliceerd op 30 november 2018

Wormen zijn parasieten; een vorm van leven die zich in stand houdt en vermenigvuldigt ten koste van een andere levenssoort. Ze zitten bij paarden vooral in het spijsverteringsstelsel. Met wormen besmette paarden scheiden met de mest wormeitjes uit die na een tijdje als larven door een ander paard met het gras weer kunnen worden opgegeten. Ieder paard heeft wormen, dit hoeft geen probleem te vormen zolang het er niet te veel zijn en het paard hier niet ziek van wordt. Een wormbesmetting kan de veroorzaker zijn van koliek, diarree, bloedarmoede, vermagering, groeiachterstand en zelfs de dood. Het is dan ook belangrijk om een wormbesmetting zoveel mogelijk te voorkomen.

Wormen die het meest bij het paard voorkomen zijn veulenworm, spoelworm, rode bloedworm/ kleine strongyliden, grote strongyliden en lintworm. Wormen kunnen veel schade aanrichten en zijn met name gevaarlijk voor jonge paarden. Als bijv. de darmen ernstig beschadigd raken, het paard uitdroogt door ernstige diarree of een bloedvergiftiging oploopt kan dit zelfs de dood tot gevolg hebben.

Ontwormen

Ontwormen gebeurt meestal met een oraal toe te dienen spuit met ontwormpasta. De dosering is afhankelijk van het lichaamsgewicht van het paard. Sommige middelen zijn tegenwoordig ook als paardensnoepjes te koop.
 
Voor het voorkomen en behandelen van worminfecties bestaat helaas geen standaard procedure. De aanpak verschilt per paard en per bedrijf. Overleg altijd met je dierenarts over welk middel te gebruiken. Op basis van de uitkomsten van mestonderzoek kunnen wormen gericht bestreden worden. Het is verstandig om zo’n driemaal per jaar (bijv. in maart, juni en september) een mestonderzoek te doen bij paarden die ouder zijn dan drie jaar. Ontworm ze daarnaast één keer per jaar in de late herfst/het najaar (bijv. november), met een middel dat ook tegen lintworm werkt.
 
Voorkom resistentie van wormen tegen ontwormingsmiddelen door paarden niet onnodig te ontwormen. De meeste volwassen paarden hebben al een goede afweer opgebouwd tegen wormen en scheiden weinig tot geen eieren meer uit. Vaak hoeven zij niet meer ontwormd te worden.
 
Bij paarden jonger dan drie jaar moet regelmatiger mestonderzoek worden gedaan. Het is erg belangrijk dat veulens tegen spoelwormen behandeld worden. Vraag voor het ontwormen van veulens een dierenarts om advies, omdat niet alle middelen geschikt zijn. Drachtige merries moeten één tot twee weken voor de geboorte ontwormd worden. Dit is niet bedoeld voor de merrie zelf, maar voor het pasgeboren veulen. Zorg er ook voor dat voor de geboorte de stal uitgemest en goed schoongemaakt is. Controleer daarnaast nieuwe paarden op (resistente)wormen voordat ze toegevoegd worden aan een groep.  
 
Daarnaast is goed weidemanagement belangrijk om de kans op infectie (infectiedruk) in het weiland zo laag mogelijk te houden. Verwijder minstens twee keer per week de mest uit het land en weid de paarden regelmatig om naar schone percelen. Zorg dat er vóór het omweiden een mestonderzoek gedaan is en dat er, indien nodig, ontwormd is.
 
Dus: zorg voor een goed weidebeleid, laat een mestonderzoek doen en stel samen met je dierenarts een plan op maat op. 

Meer lezen?

Lees het volledige artikel ‘Wormen en ontworming bij paarden’ op Paardenarts.nl van
Iris van Gulik, paardenarts.

Logo Paardenarts

Terug naar het blogoverzicht

Ervaringen

Rosalin Nieuwendijk

"Wanneer EFO langskomt geven ze gelijk een fijn en betrouwbaar gevoel”

Lees meer

Elly Noomen

Voor iedereen met paarden kan ik maar 1 ding zeggen: als de basis goed is kom je verder!! En dat geldt zeker voor deze verzekeringsmaatschappij!!

Lees meer

Dian Philipsen

Ik kan EFO paardenverzekeringen zeer zeker aanbevelen, ze denken mee met zowel de ruiter/amazone als met het paard.

Lees meer

Tanja Staal

Ik ben erg positief en zal EFO zeker aanbevelen bij mijn paardenkennissen. Jullie zijn op een laagdrempelige manier te benaderen, chapeau...:)!

Lees meer

Susanne Noortman

Beste EFO,
Mag ik jullie (en in het bijzonder Ron Esteje) onwijs bedanken voor de snelle en fijne manier van het verwerken van mijn declaratie! 

Lees meer

Ineke Drossaart

EFO, van mij een hele bos pluimen op uw hoed en veel dank. Topverzekering!

Lees meer

+
Rosalin Nieuwendijk
+
Elly Noomen
+
Dian Philipsen
+
Tanja Staal
+
Susanne Noortman
+
Ineke Drossaart

Blijf elke maand op de hoogte van onze nieuwtjes