Pas op in het najaar voor Atypische Myopathie

Gepubliceerd op 27 oktober 2014

De laatste jaren duikt Atypische Myopathie steeds vaker op in Nederland en omringende landen. Het is een ernstige spierziekte, die gekenmerkt wordt door massale aantasting en afbraak van spieren.

De meeste gevallen doen zich voor in het najaar en betreft het bijna uitsluitend paarden die dag en nacht in de weide lopen of daar tot kort voor de eerste ziekteverschijnselen hebben gelopen. Atypische Myopathie gaat vaak samen met specifieke weersomstandigheden zoals: weinig zon, een lage temperatuur, regen of vochtig en winderig weer. Atypische Myopathie kan bij alle rassen en bij paarden van alle leeftijden voorkomen maar wordt vooral gezien bij jonge paarden tot drie jaar. 
Kenmerkend is een zeer acuut spierprobleem en Atypische Myopathie heeft meer dan eens een fatale afloop. Vaak weigeren de paarden te bewegen en gaan ze verkrampt staan, laten het hoofd hangen of gaan liggen. Meestal hebben ze op dat moment (nog) geen koorts en is er ook nog eetlust. De symptomen verergeren vaak snel en wanneer de hart- en ademhalingsspieren worden aangetast worden ze benauwd. Door de massale spierafbraak komen er veel spierenzymen en spierkleurstoffen in de bloedbaan vrij. Dit wordt uitgescheiden door de nieren en hierdoor kleurt de urine donkerrood tot koffiekleurig. 
Uit Nederlands onderzoek is gebleken dat er een sterke correlatie is tussen Atypische Myopathie en het eten van esdoornbladeren, wat de gifstof hypoglycine A bevat. Bij een vermoeden dat een paard met deze ernstige spierziekte te maken heeft, moet direct de dierenarts worden ingeschakeld want als je er niet op tijd bij bent leidt Atypische Myopathie veelal tot de dood van het paard.

Terug naar het blogoverzicht

Dit vinden onze klanten van ons