PPID bij paarden

Gepubliceerd op 12 oktober 2017

Ruim 15% van de paarden en pony’s ouder dan 15 jaar heeft PPID (Pituitary Pars Intermedia Dysfunction), voorheen bekend als de ‘ziekte van Cushing’ een ziekte die ook bij mensen en honden voorkomt. De ziekte zit bij het paard echter anders in elkaar, waardoor PPID een betere benaming is. Bij PPID wordt de aanmaak van hormonen ontregelt, doordat en gedeelte van de hypofyse (een kleine klier onderaan de hersenen) niet meer naar behoren werkt. Er ontstaat een verhoogde aanmaak van hormonen, waardoor er allerlei ziekteverschijnselen kunnen ontstaan, waarvan hoefbevangenheid een ernstige complicatie is.

PPID is een aandoening waar veel oudere paarden en pony’s aan lijden, maar wordt ook wel vastgesteld bij jongere dieren. Het is een aandoening die langzaam verergert in de loop van de tijd. Uit onderzoek blijkt verder dat maar heel weinig eigenaren zich bewust zijn van deze ziekte bij hun paard. De laatste jaren is er veel aandacht voor PPID en de behandeling ervan.

Symptomen

Ieder paard met PPID is uniek en kan een of meerdere verschijnselen tonen, waarbij lusteloosheid en een verminderde prestatie vaak als eerste optreden. Daarnaast kunnen een of meer opvallende verschijnselen ontstaan zoals:

- Afwijkingen aan de vacht: van slechter verharen tot een zeer lange en krullerige vacht (hirsutisme)
- Hoefbevangenheid: een ernstige complicatie die vaak voorkomt
- Afwijkingen in lichaamsbouw: vetstapeling op afwijkende plaatsen, zoals boven de ogen. Maar ook spierafname van vooral de bovenlijn en buikspieren.

Paarden met PPID hebben een verminderde weerstand, met als gevolg herhaalde of chronische infecties en een trage wondgenezing. Ook drinken en plassen ze veel. Een merrie met PPID zal verminderd vruchtbaar zijn en krijgt soms een spontane melkgift. Zeer zelden wordt ook epilepsie of blindheid waargenomen.

Diagnose | Testen op PPID

Bij alle paarden met hoefbevangenheid waar geen duidelijke oorzaak aan ten grondslag ligt, is er een kans dat het paard PPID heeft. Daarom is het belangrijk om alle paarden/pony’s ouder dan 15 jaar die hoefbevangen zijn te onderzoeken op de aanwezigheid van PPID. Je dierenarts kan met relatief eenvoudig bloedonderzoek (ACTH-bloedtest om PPID te testen); bepalen of je paard PPID heeft. Deze zal aan de hand van een of meerdere bloedmonsters de concentraties van verschillende hormonen en andere stoffen in het bloed bepalen. De resultaten worden vervolgens vergeleken met de normaalwaarden van niet zieke paarden. De uitslag is meestal binnen enkele dagen al bekend. De beste tijd om dit onderzoek te laten doen is doorgaans het najaar.

Is PPID te genezen?

Een paard met PPID is niet meer te genezen. Wel is het een aandoening die in de meeste gevallen goed te behandelen is. Met een goede behandeling en verzorging kan je trouwe viervoeter nog lang en in goede conditie mee. Het behandelen van deze ziekte is dus zeker de moeite waard.

Om ziekteverschijnselen zoals hoefbevangenheid te voorkomen is het belangrijk om de ziekte tijdig te diagnosticeren. Raadpleeg daarom altijd je dierenarts als je een vermoeden hebt dat je paard PPID heeft.

Meer lezen over PPID?

Dit is een samenvatting. Lees meer over PPID én de PPID-test in het volledige kennisartikel ‘PPID bij paarden’ op Paardenarts.nl.

Bronvermelding foto: D. Rendle

Logo Paardenarts

Terug naar het blogoverzicht

Ervaringen

Susanne Noortman

Beste EFO,
Mag ik jullie (en in het bijzonder Ron Esteje) onwijs bedanken voor de snelle en fijne manier van het verwerken van mijn declaratie! 

Lees meer

Dian Philipsen

Ik kan EFO paardenverzekeringen zeer zeker aanbevelen, ze denken mee met zowel de ruiter/amazone als met het paard.

Lees meer

Tanja Staal

Ik ben erg positief en zal EFO zeker aanbevelen bij mijn paardenkennissen. Jullie zijn op een laagdrempelige manier te benaderen, chapeau...:)!

Lees meer

Elly Noomen

Voor iedereen met paarden kan ik maar 1 ding zeggen: als de basis goed is kom je verder!! En dat geldt zeker voor deze verzekeringsmaatschappij!!

Lees meer

Judith Philipse en Amber Kreuzen

"Ik zou EFO aan iedereen aanraden!!”

Lees meer

Ineke Drossaart

EFO, van mij een hele bos pluimen op uw hoed en veel dank. Topverzekering!

Lees meer

+
Susanne Noortman
+
Dian Philipsen
+
Tanja Staal
+
Elly Noomen
+
 Judith Philipse en Amber Kreuzen
+
Ineke Drossaart

Blijf elke maand op de hoogte van onze nieuwtjes