Risico's rondom een (ongeboren) veulen

Gepubliceerd op 17 maart 2019

Een veulen fokken is meer dan een financiële investering. Er komt emotie bij kijken. Het betekent nieuw leven en nieuwe hoop voor de toekomst. Of je je nu hobbymatig of professioneel bezighoudt met de paardenfokkerij, dit nieuwe leven wil je optimaal beschermen met de beste zorg.

Er komen diverse kosten en risico’s kijken bij het fokken van een veulen. Het dekgeld, de scans en de zorg voor de merrie kunnen flink oplopen. Ook kan er van alles mis gaan tijdens de dracht, de geboorte en in de eerste prille levensmaanden van het veulen. Onderlinge paardenverzekeraar EFO weet als geen ander welke situaties je kunt tegenkomen. Welke risico’s loop je en hoe kan een vrucht- of veulenverzekering helpen om jouw investering af te dekken?

Situatie 1: Het veulen wordt doodgeboren

Helaas krijgen fokkers er weleens mee te maken; een doodgeboren of niet-levensvatbaar veulen. Het veulen heeft verkeerd in de baarmoeder gelegen of is te lang blijven zitten in het geboortekanaal. Of nog erger: een rhino-uitbraak op een stal waarbij meerdere merries hun veulens aborteren.

Is jouw merrie definitief drachtig, dan kun je de vrucht verzekeren middels de vruchtverzekering van EFO. De dekking van deze verzekering gaat 90 dagen na de laatste dekdatum in. Deze verzekering keert 90% van de verzekerde waarde uit bij verwerpen, doodgeboren worden of niet-levensvatbaar zijn van het veulen tot en met 6 dagen na de geboorte*.

Neem je de risico’s van de eerste maanden dracht voor lief, dan kun je kiezen voor een Beperkte of Uitgebreide Ongeboren veulenverzekering van EFO. Deze begint 1 maand voor de verwachte geboortedatum en eindigt als het veulen 4 maanden oud is*.

Situatie 2: Het veulen krijgt schade

Jong spul is kwetsbaar en moet nog veel leren. Een ongeval zit in een klein hoekje; een veulen gaat door de draad of krijgt een tik van een andere merrie. Veulens kunnen longontsteking krijgen doordat ze vruchtwater binnenkrijgen of koliek omdat het darmpek de darmen verstopt. De Beperkte Ongeboren veulenverzekering dekt overlijden of acuut noodzakelijke levensbeëindiging binnen 2x24 uur na de eerste ziekteverschijnselen.

Situatie 3: Het veulen is blijvend volledig ongeschikt voor gebruik

Een veulen kan levensvatbaar zijn maar door een blessure, ongeval of door anatomische groeiafwijkingen blijvend volledig ongeschikt zijn voor het gebruikersdoel. Deze risico’s worden gedekt door EFO’s Uitgebreide veulenverzekering*.

Situatie 4: Er gebeurt iets met de merrie

Ook de merrie loopt extra risico’s tijdens de dracht en bevalling. Zo kan het veulen tijdens de dracht de baarmoeder intrappen. Ook komt het voor dat de merrie na de bevalling niet meer in de benen komt of een nabloeding krijgt. De merrie valt niet in de verzekering van het (ongeboren) veulen en kun je apart verzekeren. EFO biedt drie verschillende schadeverzekeringen: Overlijden, Beperkt en Uitgebreid. Daarnaast kun je desgewenst aanvullend kiezen voor één van de drie Ziektekostenverzekeringen: Beperkt, Uitgebreid en UitgebreidPlus.

Droom jij ervan het nieuwe (sport)paard van de toekomst te fokken? De inspecteurs van EFO dromen met je mee en staan klaar met raad en daad als het mis dreigt te gaan. De gegevens van de inspecteurs vind je hier.
 
* Bij een veulenverzekering kun je tot maximaal 3 keer het dekgeld verzekeren met een maximale waarde van €5.000,-. De uitkering bedraagt 90% van de verzekerde waarde. Bij een vruchtverzekering kun je tot maximaal 2,5 keer het dekgeld verzekeren met een maximale waarde van €4.500,-. De uitkering bedraagt 90% van de verzekerde waarde. Na afloop van de vrucht- of veulenverzekering kun je deze omzetten naar een paardenverzekering.

Terug naar het blogoverzicht

Dit vinden onze klanten van ons