Klant was bijna 25 jaar koning voor Theo van Manen

Gepubliceerd op 24 maart 2022

Inspecteur neemt afscheid bij EFO Paardenverzekering

Hij mag rustig een autoriteit op paardenverzekeringsgebied worden genoemd, met bijna een kwart eeuw ervaring als inspecteur bij EFO. In die jaren zette hij zich altijd ten volle in voor zijn klanten. Niet de snelle jongen uithangen, maar de beste verzekering voor hen afsluiten en er ook, of juist, voor ze zijn in moeilijke tijden. Dat is wat het werk voor Theo van Manen zo mooi maakte. “Ik wil dan ook iedereen bedanken voor het vertrouwen dat ze in mij stelden.”

Ja, het is best gek om, na bijna 25 jaar, af te zwaaien als paardenverzekeringsinspecteur, beaamt Theo van Manen. Wel kon hij de laatste maanden al een beetje wennen aan het idee, door in plaats van fulltime twee dagen per week te werken. Maar in een zwart gat vallen na 10 april, zijn laatste werkdag en tevens zijn 67e verjaardag, daar is absoluut geen sprake van. Sterker nog, als je hoort wat dit ‘werkpaard’ allemaal nog meer doet, is het bijna niet voor te stellen dat hij er gewoon een fulltime baan bij had.
“Ja”, lacht Theo, “ik hoor wel vaker van mensen: waar haal je de energie vandaan? Eigenlijk ben ik nooit voor tien uur ’s avonds binnen, want er is altijd wat te doen.” Thuis, in Bennekom, runt Theo namelijk ook nog een vleeskalverenbedrijf en heeft hij een aanzienlijk aantal paarden staan. Want de fokkerij en alles wat daarbij komt kijken, is zijn grote passie. Dat is niet gek, als je bedenkt uit wat voor nest hij komt. “Ik ben tussen de paarden geboren, kom uit de hengstenhoudersfamilie Van Manen. We waren met vijftien thuis en daarvan verdienen er zes hun brood in de paarden. En ook nichtjes en neefjes zijn er actief in, net als mijn eigen zoon, die paardendierenarts is.”
Theo zelf reed vroeger ook, vooral springen vond hij mooi. Ook deed hij de instructeursopleiding en daarna omarmde hij het dressuurgebeuren meer. Inmiddels fokt hij al meer dan 35 jaar met hetzelfde dressuurstammetje. De stammoeder was de volle zus van de moeder van Negro en de lijn bracht inmiddels een Grand Prix-paard en meerdere aangewezen hengsten voort. Ook dit jaar dartelt het eerste veulentje alweer door de wei. Een aanblik waar de fokker erg van kan genieten.

‘Alle klanten, van grote stallen tot particulieren met één paardje, waren me even lief'

Luisterend oor

Met zoveel liefhebberij voor paarden was het destijds geen moeilijke keuze voor Theo om voor een paardenverzekeraar te gaan werken. “Ik werd ervoor gevraagd. Het leek me mooi werk en dat bleek het ook te zijn. Al ging het in het begin nog wel heel anders dan nu. Het gebied was groter en we werkten nog met een fax. Wat in al die jaren wel hetzelfde bleef en ik altijd het mooiste heb gevonden van dit vak is het in de auto stappen, de baan op gaan naar de klant toe, daar door de deur stappen, de poten onder tafel en in gesprek gaan met de mensen. Over hun paarden praten, de correcte verzekering voor hen afsluiten, de mensen ontzorgen maar er óók zijn als het paard niet goed blijkt. Dan is een luisterend oor bieden heel belangrijk. Met paarden gaan veel emoties gepaard, zeker als het niet goed is. Juist dan wilde ik er zijn voor mijn klanten en er het beste van maken.” Het hoogste doel van Theo was altijd dat de klant tevreden moest zijn. “Snelle jongens lopen er genoeg, daar doe ik niet aan mee. Het ging nooit om de hoogste premie opstrijken, maar om de beste verzekering voor de klant te vinden.”
Ook de vele contacten met dierenartsen noemt Theo als een mooi aspect van zijn werk. Hij heeft dan ook een grote kennissenkring overgehouden aan zijn jaren als inspecteur. “Tot mijn klanten kon ik grote stallen rekenen, maar ook particulieren met één paard. Ze waren me allemaal even lief. Sommigen waren klant vanaf het eerste uur. Zo sloot ik jaren geleden een verzekering af voor een meisje van zeventien jaar die haar eerste paard heeft gekocht. Zij is nu, twintig jaar later, nog steeds klant, rijdt inmiddels op Subtopniveau en vraagt me nog regelmatig om advies. Met sommige mensen heb je een bijzondere klik.”

Adviesrol

Zijn grote ervaring in de paardenwereld heeft Theo enorm geholpen bij het goed uitoefenen van zijn functie als inspecteur, meent hij zelf. Hij kwam onderweg namelijk regelmatig mensen tegen die niet heel veel verstand hadden van een paard. Dat is helemaal niet erg, maar dan is goed advies des te belangrijker. Sterker nog: Theo heeft al volop plannen om hier, na zijn ‘pensionering’ meer mee te gaan doen. “Ik heb vaak meegemaakt dat mensen, bij de aankoop van een paard een verkeerde keuze maken door te weinig kennis en ervaring. Of ze komen er na verloop van tijd achter dat een paard toch niet goed bij hen past. Er gaat echt veel mis op dit vlak, daarom wil ik graag als een soort aankoopbemiddelaar gaan functioneren. Dit werk, paarden zoeken voor anderen en helpen bij de aanschaf, heb ik vroeger ook al regelmatig gedaan. Het past denk ik goed bij me en ik heb er veel zin in om op die manier weer klanten van dienst te zijn!”, besluit Theo van Manen. 

Theo gaat vanaf 10 april genieten van zijn welverdiende pensioen.

Theo van Maanen

Terug naar het blogoverzicht

Dit vinden onze klanten van ons