Veilig buitenrijden

Gepubliceerd op 19 april 2022

Het is weer lente! Een heerlijke tijd om lekker met je paard op pad te gaan. Maar tijdens een buitenrit kun je heel wat spannende of onverwachte situaties tegenkomen. Gelukkig geeft EFO Paardenverzekering jou de beste tips voor een veilige en ontspannen rit!

1. Ben je zelf onzeker of is jouw paard nog niet gewend aan het verkeer? Ga dan niet zomaar de weg op! Zoek een instructeur die jou kan begeleiden. Op je eigen erf kun je al verkeerssituaties nabootsen. Oefen bijvoorbeeld eens met een auto, fietser, scooter of tractor. Laat het paard het spannende voorwerp eerst volgen, voordat je begint met passeren of inhalen. Ook een schrik- of obstakeltraining kan je helpen bij een goede voorbereiding.

2. Ga de eerste keren niet alleen op pad. Het is verstandig om iemand mee te nemen: rijdend, lopend of fietsend. Mocht er wat gebeuren, dan is er altijd iemand bij je die kan helpen of hulp kan inschakelen.
Je moet er niet aan denken dat je beugelriem onderweg knapt. Gebruik veilig en degelijk harnachement voor je paard.

3. Controleer dit regelmatig en zorg voor goed onderhoud. Veiligheidsbeugels zijn een aanrader! Het is eveneens handig om een naamplaatje met telefoonnummer aan het tuig te bevestigen.

4. Zorg voor je eigen veiligheid. Draag altijd een cap en eventueel een bodyprotector. Ga nooit met schoenen in de stijgbeugels, maar gebruik laarzen of jodphurs met chaps.

5. Begint het al een beetje te schemeren? Zorg dat je goed zichtbaar bent. Draag een reflecterend vestje. Voor je paard zijn een reflecterende deken en beenbeschermers ook handig.

6. Bereid je goed voor en stippel vooraf de route uit. Kies voor wegen met een brede berm en zo min mogelijk verkeer. Bekijk vooraf of er rustige en overzichtelijke oversteekplaatsen zijn. Vermijd spoorwegovergangen en viaducten. Een handige tool die je hiervoor kunt gebruiken is de website: buitenrijden.nl

7. Neem altijd je telefoon mee. Zorg dat deze goed is opgeladen en zet het geluid op stil. Vertel tegen iemand dat je op pad bent en hoe laat je weer terugkomt. Houd je mobieltje op zak en stop het niet in een zadeltas. Mocht je van het paard vallen, dan gaat hij er in ieder geval niet met je telefoon vandoor…  

8. Neem je legitimatiebewijs en een hoevenkrabber mee.

9. Is jouw paard erg fris? Rijd of longeer hem vooraf om overtollige energie kwijt te raken.

10. Kies voor een jong paard een ervaren maatje uit. De meest ervaren combinatie gaat aan de binnenkant, het dichts bij het naderende verkeer. Rijd nooit te dicht achter elkaar, je weet nooit wat het paard van je voorganger doet.

11. Pas op met putdeksels. Rijd hier niet overheen, je paard kan erover uitglijden. Zeker met slecht weer. Wees bij regen ook verdacht op gladde bermen en wegen.

12. Zoek altijd een veilige plek als je de weg wilt oversteken. Zorg dat je de naderende auto’s en eventuele heuvels of bochten goed kunt zien. Rijd je met een groep? Steek dan tegelijkertijd naast elkaar de weg over.

13. Passeer andere ruiters, menners en wandelaars altijd in stap.

14. Houd je aan de verkeersregels. Steek bijvoorbeeld je hand uit als je van richting wilt veranderen. Als ruiter of menner ben je in het verkeer een bestuurder. Rechts heeft dus altijd voorrang, tenzij dit anders is aangegeven.
Als er een ruiterpad is, moet je dat gebruiken. Is die er niet? Houd dan zoveel mogelijk rechts aan, als het kan in de berm.

15. Een paard hoort niet thuis op een voetpad, stoep, fietspad of fietsstrook. Ga daar dus niet rijden. Blijf op de rijbaan achter elkaar stappen. 

Verzekeren voor een ongeval

Je moet er natuurlijk niet aan denken, maar helaas is een ongeval tijdens een buitenrit nooit uit te sluiten. Er kan altijd wat gebeuren. Schadeverzekering EFO biedt dan uitkomst. Klaas Buist, inspecteur van Noord-Nederland, vertelt: “Veel mensen kiezen bij EFO voor een aanvullende verzekering. Dit is én wordt steeds belangrijker, het gaat immers ook om je eigen portemonnee. Bij een ongeval of iets acuuts ga je een molen in waarvan je niet weet waar die eindigt en wat het gaat kosten. Stel, je paard heeft morgen een open wond en hij moet wekenlang op een kliniek staan vanwege het verbinden van zijn been. Dan is de vraag: kun je die kosten dragen?”
EFO biedt verschillende opties, zoals de Ziektekostenverzekering Beperkt. “Heel simpel gezegd kun je stellen dat de Ziektekostenverzekering Beperkt de ziektekosten vergoedt voor een acuut verlopende ziekte zoals bijvoorbeeld koliek. Dat gun je ieder paard in Nederland. Dan weet je dat hij de maximale behandeling kan krijgen. Dit kost maar € 100 per jaar.”
De Ziektekostenverzekering Uitgebreid gaat verder. “Bij de Ziektekostenverzekering Uitgebreid is je paard verzekerd voor de meest reguliere behandelmethoden.” Denk bijvoorbeeld aan dierenartskosten die gemaakt worden voor het behandelen van kwalen, ziekten en gebreken. Ook worden stallingskosten vergoed voor noodzakelijk verblijf in kliniek.
Tot slot is er de Ziektekostenverzekering UitgebreidPlus. Die vergoedt ook een aantal bijzondere behandel- en onderzoekmethoden, zoals MRI-scan, CT-scan of shockwavetherapie.

Ontvang nog tot eind april een cadeaubon t.w.v. 10 euro bij het afsluiten van een paardenverzekering.
​Bereken je premie

Fanhar-3720

Terug naar het blogoverzicht

Dit vinden onze klanten van ons