Risico’s rondom (ongeboren) veulen

Gepubliceerd op 18 december 2017
Risico’s rondom (ongeboren) veulen

Een veulen fokken is meer dan een financiële investering. Er komt emotie bij kijken. Het betekent nieuw leven en nieuwe hoop voor de toekomst. Of u zich nu hobbymatig of professioneel bezighoudt met de paardenfokkerij, dit nieuwe leven wilt u optimaal beschermen met de beste zorg.

Een veulen fokken is meer dan een financiële investering. Er komt emotie bij kijken. Het betekent nieuw leven en nieuwe hoop voor de toekomst. Of u zich nu hobbymatig of professioneel bezighoudt met de paardenfokkerij, dit nieuwe leven wilt u optimaal beschermen met de beste zorg.

Er komen diverse kosten en risico’s kijken bij het fokken van een veulen. Het dekgeld, de scans en de zorg voor de merrie kunnen flink oplopen. Ook kan er van alles mis gaan tijdens de dracht, de geboorte en in de eerste prille levensmaanden van het veulen. Onderlinge paardenverzekeraar EFO weet als geen ander welke situaties u kunt tegenkomen. Welke risico’s loopt u en hoe kan een vrucht- of veulenverzekering u helpen om uw investering af te dekken?

Situatie 1: Het veulen wordt doodgeboren

Helaas krijgen fokkers er weleens mee te maken; een doodgeboren of niet-levensvatbaar veulen. Het veulen heeft verkeerd in de baarmoeder gelegen of is te lang blijven zitten in het geboortekanaal. Of nog erger: een rhino-uitbraak op een stal waarbij meerdere merries hun veulens aborteren.

Is uw merrie definitief drachtig, dan kunt u de vrucht verzekeren middels de vruchtverzekering van EFO. De dekking van deze verzekering gaat 90 dagen na de laatste dekdatum in. Deze verzekering keert 100% van de verzekerde waarde uit bij verwerpen, doodgeboren worden of niet-levensvatbaar zijn van het veulen tot en met 6 dagen na de geboorte*.
Neemt u de risico’s van de eerste maanden dracht voor lief, dan kunt u kiezen voor een Beperkte of Uitgebreide Ongeboren veulenverzekering van EFO. Deze begint 1 maand voor de verwachte geboortedatum en eindigt als het veulen 4 maanden oud is*.

Situatie 2: Het veulen wordt ziek of krijgt schade

Jong spul is kwetsbaar en moet nog veel leren. Een ongeval zit in een klein hoekje; een veulen gaat door de draad of krijgt een tik van een andere merrie. Veulens kunnen longontsteking krijgen doordat ze vruchtwater binnenkrijgen of koliek omdat het darmpek de darmen verstopt. Spoedeisende hulp kunt u verzekeren met de Beperkte Ongeboren veulenverzekering*. Deze verzekering dekt overlijden of acuut noodzakelijke levensbeëindiging binnen 2x24 uur na de eerste ziekteverschijnselen.

Situatie 3: Het veulen is blijvend volledig ongeschikt voor gebruik

Een veulen kan levensvatbaar zijn maar door een blessure, ongeval of door anatomische groeiafwijkingen blijvend volledig ongeschikt zijn voor het gebruikersdoel. Deze risico’s worden gedekt door EFO’s Uitgebreide Veulenverzekering*.

Situatie 4: Er gebeurt iets met uw merrie

Ook de merrie loopt extra risico’s tijdens de dracht en bevalling. Zo kan het veulen tijdens de dracht de baarmoeder intrappen. Ook komt het voor dat de merrie na de bevalling niet meer in de benen komt of een nabloeding krijgt. De merrie valt niet in de verzekering van het (ongeboren) veulen en kunt u apart verzekeren. EFO biedt drie verschillende schadeverzekeringen: Overlijden, Beperkt en Uitgebreid. Daarnaast kunt u desgewenst aanvullend kiezen voor één van de drie Ziektekostenverzekeringen: Beperkt, Uitgebreid en UitgebreidPlus.

Droomt u ervan het nieuwe (sport)paard van de toekomst te fokken? De inspecteurs van EFO dromen met u mee en staan klaar met raad en daad als het mis dreigt te gaan. De gegevens van de inspecteurs vindt u hier.
 
* U kunt tot maximaal 3 keer het dekgeld verzekeren met een maximale waarde van €5.000,-. De uitkering bedraagt 100% van de verzekerde waarde. Na afloop van de vrucht- of veulenverzekering kunt u deze omzetten naar een paardenverzekering.

Ervaringen

Dian Philipsen

Ik kan EFO paardenverzekeringen zeer zeker aanbevelen, ze denken mee met zowel de ruiter/amazone als met het paard.  

Lees meer

Tanja Staal

Ik ben erg positief en zal EFO zeker aanbevelen bij mijn paardenkennissen. Jullie zijn op een laagdrempelige manier te benaderen, chapeau...:)!

Lees meer

Elly Noomen

Voor iedereen met paarden kan ik maar 1 ding zeggen: als de basis goed is kom je verder!! En dat geldt zeker voor deze verzekeringsmaatschappij!!

Lees meer

Judith Philipse en Amber Kreuzen

"Ik zou EFO aan iedereen aanraden!!”

Lees meer

Ineke Drossaart

EFO, van mij een hele bos pluimen op uw hoed en veel dank. Topverzekering!

Lees meer

+
Dian Philipsen
+
Tanja Staal
+
Elly Noomen
+
 Judith Philipse en Amber Kreuzen
+
Ineke Drossaart

Blijf elke maand op de hoogte van onze nieuwtjes