Het belang van goed voeren: tien tips!
Een paard is van nature een ruwvoer-eter die zo’n 15 uur per dag bezig is met eten. De spijsvertering is ingesteld op het verteren van een continue stroom vezelrijke voeding. Maar hoe is dat het best te realiseren in de praktijk? EFO Paardenverzekering zet een aantal voedingstips op een rijtje.
- Ruwvoer is de basis van het rantsoen, het hele verteringsstelsel is hierop ingesteld. Goed ruwvoer bevat veel voedingsstoffen die je paard of pony nodig heeft. Als het paard onvoldoende ruwvoer krijgt, of ruwvoer van slechte kwaliteit, dan kunnen er gezondheidsproblemen ontstaan zoals koliek, maagzweren en gebitsproblemen.
- Het juiste ruwvoer is van goede kwaliteit, zonder broei, schimmels of te veel stof. Zorg ook dat je ruwvoer geen giftige planten bevat, zoals Jacobskruiskruid.
- Laat de kwaliteit van het ruwvoer regelmatig testen door een analysebureau. Zo weet je precies wat de energie-, eiwit- en suikerwaarde van je ruwvoer is. Daarnaast wordt ook het drogestofgehalte gemeten.
- Zelf krijg je door aan het voer te ruiken al een eerste indruk van de kwaliteit. Goed voer ruikt fris, niet muf.
- Bewaar je voer zo droog mogelijk. Denk aan voertonnen en kisten voor je krachtvoer en een overdekte opslag voor het ruwvoer. Controleer regelmatig of het voer nog droog is en houd ook in de gaten of het voer niet beschadigd is door vogels, ongedierte of vervoer. Vergeet ook niet om regelmatig schoon te maken. Als er voedingsresten achterblijven in je voerton, emmers of voerschep kunnen deze gaan schimmelen.
- Laat een paard niet langer dan zes uur met een lege maag staan, om zo de vertering op gang te houden. Zorg voor meerdere voerbeurten van zowel ruwvoer als krachtvoer en probeer een vast voerschema aan te houden.
- De maag van een paard is relatief klein. Het heeft een inhoud van zo’n 8 tot 15 liter en kan daardoor niet meer dan drie kilo krachtvoer per maaltijd verwerken. Verdeel het krachtvoer daarom over meerdere, kleine porties.
- Zorg voor geleidelijke overgangen bij iedere wisseling in het rantsoen. Als je overgaat op ander krachtvoer, kan je het beste zo’n zeven tot tien dagen nemen voor de omschakeling. Let op: een paard is gebaat bij een sober rantsoen met zo min mogelijk wisselingen.
- Geef geen grote hoeveelheden krachtvoer vlak voordat je gaat rijden. Bij lichte prestaties met niet al te grote hoeveelheden krachtvoer, moet je minimaal een uur van tevoren voeren. Wees ook voorzichtig met het geven van extra producten zoals muesli, slobber, fruit en andere lekkernijen.
- Paarden en pony’s drinken zo’n 15 tot 30 liter water per dag. Zorg dat ze altijd de beschikking hebben over vers en schoon water.
EFO Paardenverzekering vindt de gezondheid van jouw paard net zo belangrijk als jij. We bieden verschillende mogelijkheden aan om je paard te verzekeren: betrouwbaar, betaalbaar en op maat. Het welzijn van jouw paard staat hierbij altijd centraal.
Ontdek welke verzekering het beste bij jouw paard past! Klik hieronder om de verzekeringswijzer in te vullen of bereken direct jouw premie.