Wat is een acuut verlopende ziekte?

Ziekte die binnen 8 dagen na het ontstaan van de ziekte of na de eerste ziekteverschijnselen, leidt tot het overlijden of de noodzakelijke levensbeëindiging van het paard.

Wat is een ongeval?

  1. Aantoonbare en onverwachte gebeurtenis waarbij het paard letsel oploopt of overlijdt door plotseling geweld van buitenaf.
  2. Letsel veroorzaakt door derden. Bijvoorbeeld het binnenkrijgen van vreemde voorwerpen, giftige gassen of opzettelijk vergiftigd voedsel, met uitzondering van kwaadwillige besmetting.
  3. ​Aandoening veroorzaakt door een plotselinge gebeurtenis die samengaat met een ernstige open verwonding.
  4. Verdrinking.
  5. Dierenmishandeling door derden.

Onder het begrip ongeval valt niet: verstuiking, verdraaiing, verzwikking, verstapping of overbelasting. 

Wanneer spreken we van kreupelheid?

Kreupelheid is een diergeneeskundig objectief aantoonbare afwijking aan het bewegingsapparaat van het paard.

Wanneer is een paard blijvend ongeschikt?

Een paard wordt blijvend ongeschikt geacht wanneer een dierenarts objectief heeft vastgesteld dat het verzekerde paard niet meer geschikt is voor het verzekerde gebruiksdoel. Een paard is niet blijvend ongeschikt als een bepaald africhtingsniveau niet kan worden behaald of behouden.

Meer kennis om jouw paard gezond te houden

donderdag 30 maart 2023

Na 11 maanden is het eindelijk zover: er wordt een nieuw veulen geboren. Veulens hebben speciale aandacht en voeding nodig. Hier 5 tips waar je op moet letten bij je nieuwe veulen! Gaat je veulen voor het eerst de wei in? Dat is een spannend moment voor het veulen.

vrijdag 24 maart 2023

Een paard is niet verzekerd als iemand anders hem rijdt. Is dit nu waar of niet? Schadebehandelaar Hendrike ter Heide legt uit welke misvattingen er bestaan over paardenverzekeringen en legt uit hoe je een passende verzekering kunt kiezen.

donderdag 16 maart 2023

Bij EFO werken mensen met een passie voor paarden. In deze nieuwe rubriek leer je onze medewerkers beter kennen. We trappen af met Gea Draaijer (37). Zij is inspecteur van Midden-Nederland en werkt sinds oktober 2021 bij EFO.

dinsdag 14 maart 2023

Ieder paard hoest wel eens een keer. Dat is niet meteen reden tot paniek. Maar als een paard langere tijd hoest, is er vaak meer aan de hand. In samenwerking met een dierenarts zetten wij de meest voorkomende luchtwegproblemen op een rij.

donderdag 9 maart 2023

Inspecteur Ron Esteje werkt al 27 jaar bij EFO Paardenverzekering. Op 22 juli 1996 nam hij voor het eerst een paard op in de verzekering. Dat was de draver Boy. Hij bleef al die jaren verzekerd en overleed vrij recent. Zijn eigenaresse, Marike Meilink-Watertor uit Hoorn, deelt haar bijzondere verhaal.

donderdag 2 maart 2023

Heb je een jong paard dat je zadelmak gaat (laten) maken? Dit is een mooi en leerzaam proces, maar niet zonder risico. Gea Draaijer, inspecteur bij EFO Paardenverzekering, legt uit hoe je veilig te werk gaat en waar je op moet letten. Inspecteur Gea Draaijer werkt al haar hele leven ‘in de paarden’. 

donderdag 23 februari 2023

Veel mensen denken dat een paardenverzekeraar een paard overneemt en ze er als eigenaar niet meer zelf over kunnen beslissen. Er gaan zelfs horrorverhalen rond waarin een afgekeurd paard een paar weken later alsnog te koop wordt aangeboden. Of dat een paard op een urenlang transport gaat om in het buitenland geslacht te worden. Je moet er niet aan denken!

dinsdag 21 februari 2023

Er is een veulen op komst! Een spannende en leuke tijd, maar hoe zorg je ervoor dat de bevalling zo goed mogelijk verloopt? In 95% van de gevallen gaat de geboorte goed, maar bij de overige 5% is er hulp nodig. Zorg dus dat je de merrie al voor de uitgerekende datum goed in de gaten houdt.

We zijn bereikbaar via Whatsapp, telefoon, of e-mail

We helpen je graag met persoonlijk advies. 

Maak een belafspraak