Begrippenlijst

Weet waarvoor je verzekerd bent. In deze begrippenlijst vind je een aantal van onze begrippen die belangrijk zijn voor de dekking van jouw verzekering. Ben je benieuwd naar alle begrippen? Bekijk dan onze verzekeringsvoorwaarden. 

Acuut verlopende ziekte

Ziekte welke binnen 8 dagen na het ontstaan van de ziekte, leidt tot het overlijden of de noodzakelijke levensbeëindiging van het paard.

Goed om te weten
Het overlijden of de noodzakelijke levensbeëindiging mag geen gevolg zijn van een langzame verslechtering van de gezondheidstoestand.

Blijvende ongeschiktheid

Een paard wordt blijvend ongeschikt geacht wanneer een dierenarts objectief heeft vastgesteld dat het verzekerde paard niet meer geschikt is voor het verzekerde gebruiksdoel. Een paard is niet blijvend ongeschikt als een bepaald africhtingsniveau niet kan worden behaald of behouden.

Kreupelheid

Kreupelheid is een diergeneeskundig objectief aantoonbare afwijking aan het bewegingsapparaat van het paard.

Ongeval

  • Aantoonbaar en plotseling geweld van buitenaf waarbij het paard letsel oploopt of overlijdt.
  • Aantoonbaar en plotseling geweld van buitenaf welke een open verwonding veroorzaakt.
  • Aantoonbaar en plotseling geweld van buitenaf welke een botbreuk veroorzaakt.
  • Verdrinking.
  • Dierenmishandeling door derden.

Onder het begrip ongeval valt niet: verstuiking, verdraaiing, verzwikking, verstapping of overbelasting.

Goed om te weten

U bent verplicht om direct na een ongeval een dierenarts in te schakelen. Een dierenarts moet objectief kunnen vaststellen dat het letsel of overlijden een rechtstreeks gevolg is van het ongeval. Aandoeningen aan de weke delen van het paard vallen niet onder het begrip ‘ongeval’, tenzij het een gevolg is van een plotselinge gebeurtenis en samengaat met een ernstige open verwonding.

Ziekte

Een aantasting van de algemene gezondheid welke niet veroorzaakt wordt door: een ongeval, ouderdom, slijtage of kreupelheid.

Meer kennis om jouw paard gezond te houden

donderdag 4 juli 2024

De meeste paardeneigenaren hebben weleens van spat gehoord. Maar wat is het eigenlijk precies? Hoe kun je dit herkennen en behandelen? In deze blog leggen we het uit!

donderdag 20 juni 2024

Een paard is van nature een ruwvoer-eter die zo’n 15 uur per dag bezig is met eten. De spijsvertering is ingesteld op het verteren van een continue stroom vezelrijke voeding. Hoe is dat het best te realiseren in de praktijk? We hebben een aantal tips op een rijtje gezet.

dinsdag 18 juni 2024

Als je een paard wilt laten verzekeren krijg je te maken met acceptatievoorwaarden. Weet jij wat dit is en hoe je een nieuw paard in de verzekering kunt laten opnemen? Welke gegevens heeft EFO Paardenverzekering dan precies van je nodig? Acceptant Jildou Hofstee beantwoordt in deze blog de meest gestelde vragen op dit gebied!

maandag 3 juni 2024

Veel hengsten in Nederland worden gecastreerd. Maar wat gebeurt er tijdens een castratie? Op welke leeftijd kun je dit het beste doen en welke castratiemethoden zijn er? In deze blog vertellen we je er alles over.

maandag 27 mei 2024

Ze roeide de oceaan over, werkte vijf jaar in Spanje en heeft veel verstand van paarden. Maak kennis met Melissa Vooren, de nieuwe acceptant bij EFO Paardenverzekering. In deze rubriek leer je onze avontuurlijke duizendpoot nog beter kennen!

dinsdag 14 mei 2024

Je hebt vast wel eens gehoord dat een paard een schiefel heeft. Of misschien heeft jouw paard er wel mee te maken gehad. Een schiefel is een woekering van het botvlies. Bij sportpaarden is het een veelvoorkomende botblessure aan het pijp- of griffelbeen. In deze blog gaan we dieper in op de oorzaken en de behandeling.

dinsdag 14 mei 2024

Wanneer jouw paard betrokken raakt bij een ernstig ongeval waarvoor medische hulp moet worden ingeroepen of een acute koliekoperatie moet ondergaan, kunnen ziektekosten behoorlijk oplopen. Het is dan fijn als deze kosten gedekt zijn met een aanvullende verzekering. EFO Paardenverzekering biedt daarvoor verschillende ziektekostenverzekeringen. In deze blog gaan we in op het verschil tussen Ziektekostenverzekering Beperkt en Ziektekostenverzekering Basis.

woensdag 24 april 2024

Het voorjaar is een heerlijke tijd om er lekker op uit te gaan met je paard. Veel ruiters en menners komen tijdens een buitenrit ook op de openbare weg. En of je nu in het zadel zit, naast je paard loopt of op de bok zit, volgens de Nederlandse verkeerswet vallen ruiters en koetsiers onder dezelfde categorie als automobilisten en fietsen. Het zijn allemaal bestuurders. Dat betekent dat je ook die rechten en plichten hebt. In deze blog zetten we de belangrijkste vragen over verkeersveiligheid op een rijtje.

We zijn bereikbaar via Whatsapp, telefoon, of e-mail

We helpen je graag met persoonlijk advies. 

Maak een belafspraak