Begrippenlijst

Weet waarvoor je verzekerd bent. In deze begrippenlijst vind je een aantal van onze begrippen die belangrijk zijn voor de dekking van jouw verzekering. Ben je benieuwd naar alle begrippen? Bekijk dan onze verzekeringsvoorwaarden. 

Acuut verlopende ziekte

Een acuut verlopende ziekte is een plotseling optredende aandoening waarbij het paard van de één op de andere dag ernstig ziek raakt en daaraan dreigt te overlijden. De volgende aandoeningen worden specifiek als acuut verlopende ziektes gezien:
Koliek: Aandoening aan het maag-, darmstelsel waarvan de onderliggende oorzaak niet langer aanwezig is dan 24 uur.
• Slokdarmverstopping: Een aandoening waarbij voedsel vast komt te zitten in de slokdarm, wat kan leiden tot speekselen, moeite met slikken en angst bij het paard.
• Einschuss: Een bacteriële infectie van de lymfevaten die leidt tot zwelling en pijn in een been van het paard.
• Hoefbevangenheid: Een pijnlijke en potentieel ernstige ontsteking van de laminae in de hoeven, met verminderde bloedtoevoer, ernstige kreupelheid en mogelijke kanteling
van het hoefbeen.

Goed om te weten
Het overlijden of de noodzakelijke levensbeëindiging mag geen gevolg zijn van een langzame verslechtering van de gezondheidstoestand.

Blijvende ongeschiktheid

Een paard wordt blijvend ongeschikt geacht wanneer een dierenarts objectief heeft vastgesteld dat het verzekerde paard niet meer geschikt is voor het verzekerde gebruiksdoel. Een paard is niet blijvend ongeschikt als een bepaald africhtingsniveau niet kan worden behaald of behouden.

Kreupelheid

Kreupelheid is een diergeneeskundig objectief aantoonbare afwijking aan het bewegingsapparaat van het paard.

Ongeval

  • Aantoonbaar en plotseling geweld van buitenaf waarbij het paard letsel oploopt of overlijdt.
  • Aantoonbaar en plotseling geweld van buitenaf welke een open verwonding veroorzaakt.
  • Aantoonbaar en plotseling geweld van buitenaf welke een botbreuk veroorzaakt.
  • Verdrinking.
  • Dierenmishandeling door derden.

Onder het begrip ongeval valt niet: verstuiking, verdraaiing, verzwikking, verstapping of overbelasting.

Goed om te weten

U bent verplicht om direct na een ongeval een dierenarts in te schakelen. Een dierenarts moet objectief kunnen vaststellen dat het letsel of overlijden een rechtstreeks gevolg is van het ongeval. Aandoeningen aan de weke delen van het paard vallen niet onder het begrip ‘ongeval’, tenzij het een gevolg is van een plotselinge gebeurtenis en samengaat met een ernstige open verwonding.

Ziekte

Een aantasting van de algemene gezondheid welke niet veroorzaakt wordt door: een ongeval, ouderdom, slijtage of kreupelheid.

Meer kennis om jouw paard gezond te houden

maandag 13 januari 2025

Het is een nachtmerrie voor iedere paardenliefhebber: een paard met koliek. Naast de eigenaar komen dan ook de dierenarts en de verzekeraar in actie en werken gezamenlijk aan een goede afloop. In deze blog vertellen zij allemaal hun kant van het koliek-verhaal.

donderdag 12 december 2024

EFO Paardenverzekering introduceert vanaf 1 januari 2025 een nieuw product: de Schadeverzekering Basis. Dit is een hoofdverzekering die goed aansluit op onze aanvullende Ziektekostenverzekering Basis. In onze blog vertellen we er alles over en zetten we de veelgestelde vragen op een rij.

donderdag 28 november 2024

In de winter staan paarden vaak meer op stal. Helaas kan dit ook leiden tot typische winterproblemen, zoals stalbenen. Wat is dit en hoe los je het op? We vertellen je er alles over in deze blog.

woensdag 13 november 2024

De temperatuur daalt en de winter staat bijna voor de deur. In deze periode van het jaar verandert er behoorlijk veel voor je paard. Hoe ga je hier als paardeneigenaar het beste mee om en houd je het paard fit en gezond? EFO zet enkele winterse feitjes op een rij. Wist je dat…

donderdag 31 oktober 2024

Heeft jouw paard een slechte adem? Maakt hij proppen van zijn ruwvoer? Of weekt hij zijn voer in de waterbak? Grote kans dat hij een gebitsafwijking heeft. Schakel daarom een dierenarts of gecertificeerde gebitsverzorger in. Doe dit niet alleen bij problemen, maar ook preventief!

dinsdag 22 oktober 2024

De bladeren vallen van de bomen, de temperatuur daalt en het wordt steeds vroeger donker. Het is volop herfst! Wat betekent dit jaargetijde voor je paard? Waar moet je qua gezondheid rekening mee houden? Wij delen 10 tips om je paard in het najaar fit en gezond te houden!

dinsdag 15 oktober 2024

Wist je dat ongeveer 15 tot 30% van de paarden en pony’s, ouder dan 15 jaar, de ziekte PPID heeft? Hoog tijd om eens dieper in deze aandoening te duiken! In de blog leer je alles over de symptomen, diagnose en behandeling.

maandag 14 oktober 2024

Waarschijnlijk ga je jouw veulen en merrie zeer binnenkort van elkaar scheiden of misschien heb je dit recent al gedaan. De meeste veulens verhuizen dan naar opfokbedrijven. Wanneer de veulens bij elkaar in een koppel komen te staan wordt onderling de rolverdeling vastgesteld. Het risico op blessures en ongevallen is aanwezig en de kosten kunnen dan hoog oplopen.

We zijn bereikbaar via Whatsapp, telefoon, of e-mail

We helpen je graag met persoonlijk advies.