19 augustus 2024
De term hoefkatrolontsteking heb je vast weleens gehoord. Maar wat is er dan precies aan de hand? Wat zijn de symptomen en hoe zijn de vooruitzichten voor een paard met hoefkatrolontsteking? We leggen het uit in deze blog.
In de ondervoet van het paard zit een mechanisme dat een katrolwerking heeft. Dit noem je de hoefkatrol. Dit bestaat uit het hoefbeen, kroonbeen en diepe buigpees die over de achterkant van het straalbeen glijdt. Ook horen er nog verschillende ligamenten en een slijmbeurs tot het hoefkatrolmechanisme. Dit hele systeem zorgt ervoor dat het paard zijn ondervoet kan buigen.
Hoefkatrolontsteking (podotrochleose) is een verzamelnaam voor aandoeningen in het hoefkatrolgebied. Dit kan voor kreupelheid zorgen.
Er zijn meerdere oorzaken die kunnen leiden tot hoefkatrolontsteking. Denk aan:
In vrijwel alle gevallen treedt hoefkatrolontsteking op aan één of beide voorbenen. Het kan zijn dat het paard kreupel loopt, maar dit hoeft niet altijd zo te zijn. Sommige paarden tonen een wisselend beeld. Zo kan het paard na (intensieve) belasting bijvoorbeeld kreupel zijn en na een paar dagen weer normaal lopen.
Vaak is een paard met hoefkatrolontsteking gevoelig op een harde ondergrond. Ook kan het paard pijn hebben na de landing bij het springen en is hij gevoelig in de wendingen. Dit komt doordat het gewricht op zulke momenten extra belast wordt.
Heeft jouw paard problemen met kreupelheid en vermoed je hoefkatrolontsteking? Neem dan altijd contact op met de dierenarts. Die zal het paard eerst in beweging willen zien op verschillende ondergronden en op de volte. Ook kunnen er buigproeven worden gedaan. Het zogenaamde ‘uitverdoven’ kan door de dierenarts worden gebruikt om vast te kunnen stellen uit welk gebied de pijn afkomstig is. Vervolgens maakt de dierenarts röntgenfoto’s om de vorm en kwaliteit van het straalbeen te beoordelen. Een echo of MRI kan helpen om meer inzicht te krijgen in de wekere delen, zoals de pezen, ligamenten, slijmbeurs en het kraakbeen.
Hoe goed een paard nog kan functioneren met hoefkatrolontsteking, is per geval verschillend. Dit is het afhankelijk van de ernst van de aandoening. Bij een tijdige diagnose is de kans op herstel groter. Vaak worden er pijnstillers en ontstekingsremmers voorgeschreven, gecombineerd met speciaal beslag. Ook wordt er een revalidatieplan voorgeschreven. Overleg met jouw dierenarts, hoefsmid en trainer wat de beste aanpak is voor jouw paard.
Helaas, hoefkatrolontsteking kun je niet altijd voorkomen. Helemaal niet als een erfelijk aspect een rol speelt. Wel kan een juiste belasting, dempende bodem en correcte beenstand een deel van de overbelasting voorkomen. Zorg ook dat je paard tijdig naar de smid gaat en voldoende beweging krijgt. Schakel een deskundige instructeur in die je kan helpen bij de training van je paard.
EFO Paardenverzekering vindt de gezondheid van jouw paard net zo belangrijk als jij. We bieden verschillende mogelijkheden aan om je paard te verzekeren: betrouwbaar, betaalbaar en op maat.
Ontdek welke verzekering het beste bij jouw paard past! Klik hieronder om de verzekeringswijzer in te vullen of bereken direct jouw premie.