23 november 2023

Veelvoorkomende hoefproblemen op een rij

Rotstraal, een zoolzweer, brokkelhoeven, nageltred of een scheur in de hoornwand. Misschien heeft jouw paard een van deze hoefproblemen wel eens gehad. In deze blog vertellen we je meer over veelvoorkomende hoefproblemen.

Het Engelse spreekwoord ‘no foot, no horse’ bestaat niet zomaar. Goede hoefverzorging is namelijk super belangrijk. Als een paard pijn heeft aan een van zijn voeten, zal hij proberen om deze te ontlasten. Hierdoor belast hij automatisch een ander been en kunnen er ook andere lichamelijke ongemakken ontstaan. Vermoed je een hoefprobleem bij je paard? Wacht niet af en raadpleeg direct je dierenarts of hoefsmid.

Veelvoorkomende hoefproblemen

Rotstraal
Rotstraal komt bij veel voor bij paarden en pony’s. Uit onderzoek van de Nederlandse Vereniging van Hoefsmeden (NVvH), de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) en de Faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht, blijkt dat ongeveer 45% van de Nederlandse paarden in meer of mindere mate last heeft van dit probleem. Rotstraal is een bacteriële ontsteking van de straal van de hoef. Hierdoor komt er ‘prut’ vrij. Rotstaal brengt een typische, onaangename geur met zich mee. Het wordt veroorzaakt door een vieze stal of een gebrek aan beweging. Daarnaast kan onvoldoende hoefverzorging tot rotstraal leiden.
Rotstraal komt vaker voor aan de achterbenen dan aan de voorbenen en bepaalde (nauwe) hoefvormen lijken eerder rotstraal te ontwikkelen. Als je rotstraal tijdig opmerkt is het goed te behandelen. De smid snijdt de ontstoken delen van de straal weg. Daarna kun je het behandelen met uitdrogende en desinfecterende middelen.
 
Zoolzweer
Een zoolzweer (ook wel hoefzweer genoemd) is een ontsteking van de hoeflederhuid. Een hoefzweer kan ontstaan door een bacteriële infectie van buitenaf. Bijvoorbeeld doordat het paard op iets scherp is gaan staan of als er steentjes of vuil in zijn hoeven zitten. Vernagelen kan eveneens een rol spelen. De oorzaak kan ook vanuit het lichaam zelf komen. Bijvoorbeeld door een kneuzing in de hoef, verstoorde hormoonhuishouding of problemen met de voeding. Veel paarden lopen bij een hoefzweer acuut kreupel, maar dit hoeft niet altijd zo te zijn. Bij sommige paarden duurt het maanden voordat een zoolzweer tot kreupelheid leidt.
Een smid of dierenarts kan de druk van de zoolzweer afhalen, door hoorn weg te snijden tot het punt waar de ontsteking zich bevindt. Zo kan het ontstekingsvocht eruit. Dat geeft het paard al direct verlichting. Meestal loopt hij vanaf dat moment al bijna niet meer kreupel. Daarna wordt de hoef gedesinfecteerd. Lees hier meer over hoefzweren.

Nageltred
Als er een scherp voorwerp, zoals een spijker, de hoef binnendringt is het paard meestal acuut kreupel. Je noemt dit nageltred. Neem direct contact op met de dierenarts zodat die het voorwerp kan verwijderen.

Brokkelhoeven
De naam zegt het eigenlijk al. Als de hoeven te droog zijn kunnen ze vanaf de draagrand gaan afbrokkelen. Vaak is dit een seizoensgebonden probleem en vooral in de zomer krijgen de hoeven van paarden het zwaar te verduren. De droogte onttrekt de hoeven van vocht, waardoor ze sneller afbrokkelen of inscheuren. Het kan ook ontstaan als de ijzers te lang blijven zitten of als het paard onvoldoende beweging krijgt. Krab de hoeven dagelijks uit, laat de smid op tijd komen en zorg voor voldoende beweging. Vochtinbrengende verzorgingsproducten kunnen helpen.

Hoefscheur
Een hoefscheur is een scheur in de hoornwand van de hoef. Het ontstaat meestal door verwaarlozing of door verkeerd beslaan of bekappen. Scheuren in de hoefwand lopen meestal verticaal, maar kunnen ook horizontaal verlopen. Afhankelijk van de precieze lokalisatie van de scheur spreken we over een kroonrandscheur, een hoornwandscheur of een draagrandscheur. In het slechtste geval loopt de scheur over de hele hoef. Schakel tijdig de hoefsmid in om problemen te voorkomen.

White Line Disease
White Line Disease (WLD) of wittelijnziekte is een ziekte van de hoefschoen bij paarden. Hierbij breken micro-organismen de verbinding tussen hoorn en het levende deel van de hoefschoen af. Daardoor ontstaat er een holte onder de wand en kan in ernstige gevallen het hoefbeen zakken. De hoefsmid moet het aangedane deel uit de hoef snijden. Dan gaat het om zowel de hoefwand als het zieke onderliggende weefsel.

Losse hoefwand
Als de verbinding tussen de hoeflederhuid en de hoornschoen los laat, spreek je over een losse (hoef)wand. Dit kan komen door White Line Disease of doordat het paard hoefbevangen is geweest. 

Straalkanker

Straalkanker staat ook wel bekend als hoefkanker. Het is een ontsteking van de straallederhuid en kan zich uitbreiden naar andere delen van de lederhuid. Bijvoorbeeld de zoollederhuid, ballederhuid, steunsellederhuid en uiteindelijk de wandlederhuid. De ontsteking in de hoef gaat gepaard met zeer veel weefselwoekering. Als je niet tijdig ingrijpt, kan de hele hoef worden aangetast.

EFO Paardenverzekering vindt de gezondheid van jouw paard net zo belangrijk als jij. We bieden verschillende mogelijkheden aan om je paard te verzekeren: betrouwbaar, betaalbaar en op maat. Klik hieronder om de verzekeringswijzer in te vullen of bereken direct jouw premie.