12 december 2023

Wat is kissing spines?

Je hebt vast weleens van kissing spines gehoord. Onder paardeneigenaren is het een gevreesd rugprobleem. Bij kissing spines staan de spinaaluitsteeksels van de rugwervels tegen elkaar aan. Dit veroorzaakt irritatie en beschadiging van het bot. Hoe herken je de symptomen van kissing spines en hoe kun je het behandelen? In deze blog vertellen we je er meer over.

Waardoor wordt kissing spines veroorzaakt?

Een paardenrug bestaat uit 18 borstwervels en 6 lendenwervels. Op elk wervellichaam zit een lang, verticaal doornvormig uitsteeksel. Dit noem je de spinaaluitsteeksels. Normaal gesproken staan deze uitsteeksels een paar millimeter uit elkaar. Bij kissing spines komen ze tegen elkaar aan. Letterlijk betekent kissing spines dan ook ‘kussende wervels’. Als reactie hierop ontstaat er nieuw bot of botverval. Dat kan erg pijnlijk zijn voor het paard. Kissing spines komt met name voor tussen de twaalfde en achttiende borstwervel. Dit komt omdat de tussenruimte tussen deze doornuitsteeksels kleiner is dan bij de andere wervels. Deze plek is extra vervelend, want precies op dit gedeelte zit de ruiter.

Hoe herken je kissing spines?

Er zijn verschillende symptomen die op kissing spines kunnen wijzen. Zo kan het gedrag van het paard veranderen door de pijn. Hij reageert bijvoorbeeld gevoelig bij het aanraken van zijn rug of het borstelen of protesteert bij het opzadelen of opstijgen. Vaak begint een paard met kissing spines slechter te presteren onder het zadel en krijgt hij meer moeite met bepaalde oefeningen. Ook zie je soms dat paarden anders gaan bewegen. Ze houden bijvoorbeeld de staart scheef of lopen stijf. Het kan zijn dat het paard een extremere reactie laat zien, zoals staken of bokken. Toch zijn er ook paarden die geen symptomen laten zien. Dat maakt het soms lastig om de diagnose te stellen. Het komt zelfs voor dat kissing spines bij toeval op een röntgenfoto wordt ontdekt.

Hoe kun je kissing spines vaststellen?

Vermoed je dat jouw paard rugproblemen of kissing spines heeft? Neem dan altijd contact op met de dierenarts. Die zal eerst het bewegingsapparaat van het paard bekijken en beoordeelt het dier op de rechte lijn en de volte. Vervolgens worden er buigproeven gedaan en bekijkt de dierenarts de rug uitgebreid. Een definitieve diagnose kan worden vastgesteld met behulp van röntgenfoto’s van de wervels. Soms maakt de dierenarts ook een echo om te bepalen of er schade is ontstaan aan de zachtere delen, zoals pezen en banden. 

Is kissing spines te behandelen?

Ja, er is zijn tegenwoordig verschillende behandelmogelijkheden. De dierenarts zal een uitgebreid behandelplan opstellen. Daarbij is het belangrijk dat er wordt gekeken naar het totale plaatje. Zijn er bijvoorbeeld andere problemen zoals kreupelheid? Past het zadel goed, hoe zit de ruiter en hoe traint hij zijn paard? Dit zijn allemaal factoren die een rol spelen. 
De behandeling kan bestaan uit het plaatselijk inspuiten van ontstekingsremmers. Dit heeft een langdurig effect en kan de pijn uit de rug weghalen, zodat het paard zich weer makkelijker kan bewegen. Mesotherapie kan eveneens worden ingezet bij kissing spines. Hierbij wordt de hele rug, vlak onder de huid, ingespoten met kleine naaldjes. Dit vermindert de pijn en ontspant de spieren.
Als het paard minder pijn heeft, is het belangrijk om hem de juiste beweging te geven. Een fysiotherapeut, osteopaat of chiropractor kan hierbij helpen. Er zijn ook supplementen die goed werken voor souplesse en spieropbouw.
Daarnaast is het mogelijk om een paard met kissing spines te opereren. Dan worden de spinaaluitsteeksels die elkaar raken weggehaald en verdwijnt de irritatie en pijn. Maar dit is zeer ingrijpend en wordt in Nederland weinig gedaan.

Kun je weer rijden op een paard met kissing spines?

Het is lastig om hier een eenduidig antwoord op te geven. Dat ligt namelijk heel erg aan het paard en de ernst van de klachten. Sommige paarden met een milde vorm van kissing spines lopen gewoon weer in de sport na de behandeling. Uiteraard is een goed trainingsplan en aangepast management daarbij wel een voorwaarde. Maar ook de ruiter zelf speelt een belangrijke rol. Ben je niet al te zwaar en heb je een onafhankelijke zit? Dan ben je voor het paard gemakkelijker te dragen en is de belasting minder zwaar. Uiteraard is een goed passend ook van belang. Als het paard ernstige klachten heeft zijn de vooruitzichten helaas minder rooskleurig. Overleg met de dierenarts wat er mogelijk is voor jouw paard.

EFO Paardenverzekering vindt de gezondheid van jouw paard net zo belangrijk als jij. We bieden verschillende mogelijkheden aan om je paard te verzekeren: betrouwbaar, betaalbaar en op maat. Klik hieronder om de verzekeringswijzer in te vullen of bereken direct jouw premie.