15 december 2021

Stalbenen

In de winter treden vaak typische problemen op, die meestal worden veroorzaakt door ander rantsoen en minder beweging dan in de zomermaanden. Stalbenen zijn hier een voorbeeld van.

‘s Avonds is er niets aan de hand, maar de volgende ochtend tref je je paard op stal aan met twee dikke achterbenen, of mogelijk zelfs vier dikke benen. Na wat beweging is het vocht afgevoerd en zijn de benen weer dun. Vaak worden stalbenen toegeschreven aan een te hoog eiwitgehalte in het rantsoen.
 
Voeding technisch is er echter geen relatie te ontdekken tussen een overmaat aan eiwit en dikke benen, zeker niet als de dikke benen na beweging weer dun zijn. Ook een verkeerd rantsoen in het algemeen is meestal geen oorzaak van stalbenen, hoewel dit niet altijd uitgesloten kan worden. 
Heeft je paard regelmatig dikke benen op stal, dan is er een algeheel circulatieprobleem, wat meestal te wijten is aan een te arm bewegingspatroon. Zorg ervoor dat je paard een paar keer per dag uit zijn stal komt voor een wandeling of training, of vrije beweging in de paddock of wei. Beweging helpt de bloedcirculatie en de afvoer van afvalstoffen op gang te houden en stalbenen te voorkomen. 

Een virus, blessure of ontsteking kan ook dikke benen veroorzaken. In geval van een ontsteking of blessure is het been of zijn de benen vaak ook duidelijk warmer. Bovendien verdwijnt de zwelling dan niet (volledig) na wat beweging. Houdt je paard dikke benen na een rondje stappen over harde ondergrond en houdt dit probleem een aantal dagen aan, vraag dan een dierenarts om advies.

Stalbenen