16 november 2021

Stappenplan: Waar begin je als je zonnepanelen wil plaatsen?

Zonnepanelen zijn bijna niet meer weg te denken van de daken en je ziet ze ook steeds meer bij hippische accommodaties. Hoewel deze panelen veel voordelen opleveren, kleven er ook zeker nadelen aan, die deels te voorkomen zijn met een goed stappenplan.

Oriëntatiefase

Natuurlijk kan je de eerste de beste aanbieder opbellen om zonnepanelen te laten plaatsen, maar dat is geen slim idee. Omdat niet alle panelen van dezelfde kwaliteit zijn, waardoor er verschillen zijn in beoogde opbrengst en duurzaamheid is het verstandig om je te oriënteren op wat er is. Deze fase begint in eerste instantie met het checken of jouw dak geschikt is voor panelen. Ook zijn er diverse tools beschikbaar om uit te rekenen wat de zonnepanelen je op jaarbasis op zullen leveren, niet geheel onbelangrijk.

Weloverwogen besluit

Om er vervolgens achter te komen binnen hoeveel tijd je de investering terug kan verdienen is de volgende stap het opvragen van offertes bij verschillende bedrijven. Laat je hierbij gelijk voorlichten over het vermogen en het type panelen en of de installatie in de meterkast al geschikt is voor de terug levering van energie. In veel gevallen zullen er groepen bijgemaakt moeten worden of zelfs een nieuwe meterkast geplaatst moeten worden. Daarnaast moet er een omvormer komen die ervoor zorgt dat de energie gebruikt kan worden. In de meeste gevallen zijn zonnepanelen linksom of rechtsom dus wel mogelijk, maar denk hierbij wel aan de extra bijkomende kosten. Om er zeker van te zijn dat je investering een weloverwogen besluit is, kan je verschillende reviews opzoeken over zonnepanelen in het algemeen of het specifieke paneel waar jij voor wilt gaan.

Verplicht aanmelden

Als ze de panelen gaan plaatsen is het goed om te weten dat het aanmelden van zonnepanelen verplicht is. Dit kun je doen via de website www.energieleveren.nl. Dit om de betrouwbaarheid van het energienet te garanderen. Ook biedt dit de energieleverancier de juiste informatie om te kunnen salderen. Met een app kan je bovendien makkelijk zien hoeveel energie wordt opgewekt en wat er direct wordt gebruikt. Vaak is het voor de verzekeraar ook verplicht om een Scope 10 of 12 keuring te laten verrichten bij een nieuwe installatie.

Btw-plichtig

Als eigenaar van zonnepanelen lever je stroom en daarmee word je gezien als ondernemer en dus ben je btw-plichtig. Als ondernemer ben je daar natuurlijk al bekend mee en kan je dit aangeven bij je kwartaalaangifte. Dit betekent dus ook dat je de btw op zonnepanelen kan terugvragen.
Benieuwd naar subsidiemogelijkheden voor zonnepanelen of ervaringen van andere ondernemers die recent zonnepanelen hebben geplaatst? Kijk dan hier

Logo Hippische Ondernemer