09 mei 2022

Verkeersregels voor ruiters en menners

Zit je op je paard of loop je ernaast, dan ben je volgens de wet een bestuurder. En voor bestuurders bestaan officiële regels over onder andere jouw plaats op de weg, het verlenen van voorrang en aangeven van richting. Ben jij bekend met de belangrijkste verkeersregels?

Plaats op de weg

Als er een ruiterpad is, dan moet je dat gebruiken. Is er geen ruiterpad, houd dan zo veel mogelijk rechts aan op de rijbaan, bij voorkeur in de berm. Op voetpaden, stoepen, fietspaden en fietsstroken mag je niet komen, ook niet als je naast je paard loopt. Dit geldt ook voor menners! En als je op de rijbaan rijdt, mag je niet naast elkaar rijden.

Het verlenen van voorrang

Gezien het feit dat je als ruiter of meneer in het verkeer als bestuurder wordt gezien gelden voor jou dezelfde voorrangregels als voor fietsers, bromfietsers en autobestuurders. Rechts heeft altijd voorrang, tenzij anders aangegeven.

Richting geven

Wil je afslaan, houd dan rekening met de gangbare regels: kijk op tijd over je schouder of er verkeer achter of naast je rijdt, geef richting aan door je arm op schouderhoogte uit te steken, sorteer voor als dat kan en kijk vlak voor het afslaan nogmaals over je schouder. Wanneer je in een groep rijdt, probeer dan om eerst naast elkaar -in linie- op te stellen en steek tegelijk over. De hele groep is dan eerder aan de overkant waardoor de paarden niet onrustig worden.

Ruiter- of menbewijs

De KNHS adviseert om het KNHS Ruiterbewijs of KNHS Menbewijs te halen. Met het Ruiter- of Menbewijs op zak heb je als ruiter of menner aangetoond verantwoord met het paard om te kunnen gaan, de basis van het paardrijden goed onder de knie te hebben en veilig op de openbare weg en in de vrije natuur te kunnen rijden. Daarnaast heb je geleerd hoe een paard adequaat verzorgd moet worden. Het KNHS Ruiter- of Menbewijs is dus onmisbaar voor iedereen die paardrijdt. Daarnaast zijn alle leden van de KNHS, dus ook de Ruiter- en Menbewijshouders verzekerd van een complete dekking voor zowel ongevallen, WA én rechtsbijstand tijdens het beoefenen van de paardensport – dus ook wanneer je met je paard op de openbare weg en in het verkeer rijdt.

(Bron: KNHS.nl

Fjorden Op Buitenrit Auteur Girodjl