24 september 2024

Wees in de herfst extra alert op atypische myopathie

Pas deze herfst op met bladeren, zaden en zaailingen van de esdoorn in je paardenweide. Dit kan namelijk atypische myopathie veroorzaken en dat is een levensbedreigende spierziekte bij paarden! In de blog leer je alles over de oorzaak en symptomen.

In de herfst vallen er veel bladeren en zaden van de bomen en die belanden vaak ook in de wei waar je paard staat te grazen. Als er een giftige esdoorn rond het weiland staat, moet je extra oppassen. Als je paard deze bladeren, zaden of zaailingen eet, loopt hij risico op atypische myopathie. Hierbij wordt de stofwisseling in de skeletspieren aangetast door de giftige stof hypoglycine A. Dit leidt ertoe dat het paard moeilijk of niet meer kan bewegen. Het is een gevaarlijke spierziekte, die vooral in het najaar voorkomt. Maar ook in het voorjaar moet je oppassen, want dan groeien er zaailingen van de esdoorn en die zijn ook erg giftig.

Welke esdoorns zijn giftig?

Atypische myopathie wordt veroorzaakt door de giftige stof hypoglycine. Volgens onderzoekers komt deze stof voor in de zaden, zaailingen en bladeren van de Gewone esdoorn en in de zaden van de Vederesdoorn. In Nederland komen de Noorse esdoorn en de Veldesdoorn (ook wel Spaanse aak genoemd) ook veel voor. Deze esdoorns bevatten geen hypoglycine A en zijn dus niet giftig voor je paard.
Esdoorns behoren tot de Acer familie en er bestaan wel meer dan honderd soorten. Soms is het lastig om te zien welke soort esdoorn er precies groeit. Heb je esdoorns rond jouw weiland staan en twijfel je of de boom giftig is? Je kunt bladeren, zaailingen of zaden insturen naar de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) voor verder onderzoek.

Wat zijn de symptomen van atypische myopathie?

Atypische myopathie treedt vaak heel plotseling op en de symptomen verergeren snel. Atypische myopathie lijkt veel op spierbevangenheid. Het paard wil niet lopen, gaat veel liggen en heeft pijnlijke en harde spieren. Ook staat het paard vaak te trillen en zweten of heeft hij last van onderkoeling. Het dier kan ook een versnelde ademhaling hebben en een verhoogde hartslag. Bij bloedonderzoek valt een enorme stijging van de spierenzymen op. Door de spierafbraak is de urine vaak donkergekleurd, zoals de kleur van koffie.

Wat moet je doen als je paard atypische myopathie heeft?

Bel direct de dierenarts. Zet het paard in de stal, geef hem rust en houd hem warm. Ga het paard niet vervoeren, maar laat de dierenarts naar jouw stal komen. Neem de temperatuur van het paard op en zet hem onder een deken als hij onderkoeld is. De dierenarts zal het dier klinisch onderzoeken. Vaak krijgt een paard infusen en onstekingsremmers/pijnstillers. Ook krijgt het paard medicatie om de spierfunctie te ondersteunen. Zo nodig wordt er bloed en urine afgenomen voor onderzoek.
Het weiland waar het zieke paard in liep, mag je langere tijd niet gebruiken. Overleg hierover met je dierenarts. Mochten er nog andere paarden in hetzelfde weiland staan, verhuis die dan onmiddellijk naar een andere weide. 

Kan een paard genezen van atypische myopathie?

Atypische myopathie is een zeer ernstige en vaak levensbedreigende ziekte. Soms treedt atypische myopathie zo acuut op dat paarden dood in het weiland worden gevonden, zonder dat er symptomen zijn gezien. Binnen 24 uur kan de ziekte, ook voor kerngezonde paarden, fatale gevolgen hebben. Dit komt door de massale spierafbraak. Bijna 75% van de paarden overlijdt binnen drie dagen aan de gevolgen van atypische myopathie. Paarden die de ziekte overwinnen, kunnen hier hartritmestoornissen aan overhouden.

Hoe voorkom je atypische myopathie?

Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen. We zetten een aantal tips op rij: 

  • Zorg dat er geen esdoorns in de buurt van je weiland staan.
  • Als die er toch zijn: vergroot de afstand tot de bomen, bijvoorbeeld door een stuk van de wei af te zetten.
  • Verwijder de zaden, zaailingen en bladeren van esdoorns in de wei.
  • Bied de paarden een schuilstal aan (zodat ze niet onder bomen hoeven te schuilen).
  • Wees in het voorjaar extra alert op zaailingen van de esdoorn en verwijder die.
  • Voer je paard eventueel extra ruwvoer bij als er te weinig graasaanbod is.

EFO Paardenverzekering vindt de gezondheid van jouw paard net zo belangrijk als jij. We bieden verschillende mogelijkheden aan om je paard te verzekeren: betrouwbaar, betaalbaar en op maat. Het welzijn van jouw paard staat hierbij altijd centraal.

Ontdek welke verzekering het beste bij jouw paard past! Klik hieronder om de verzekeringswijzer in te vullen of bereken direct jouw premie.