19 maart 2024
De uitgerekende datum is in zicht en het wachten is bijna voorbij. Er is een veulen op komst! Welke voorbereidingen kun je voor de geboorte treffen om jouw veulen de allerbeste start te geven? EFO Paardenverzekering deelt handige tips!
Een goede voorbereiding begint bij de merrie. Het is belangrijk dat zij in topconditie is, want de dracht en de geboorte vragen veel energie. Geef de juiste voeding en laat je hierbij adviseren door een dierenarts of voedingsdeskundige. De merrie moet niet te mager zijn, maar ook niet te dik. Daarnaast is het belangrijk dat ze goed in haar vel zit. Zorg voor sociaal contact, voldoende lichaamsbeweging en genoeg rust. Laat haar op tijd controleren door de tandarts en hoefsmid.
De juiste vaccinaties van de merrie zorgen ervoor dat het veulen goed beschermd wordt tegen ziektes. Het is mogelijk om een dragende merrie te vaccineren tegen influenza, tetanus, rhinopneumonie en droes.
Als je ervoor kiest om tegen rhinopneumonie te vaccineren, dan moet de merrie tijdens de dracht drie keer gevaccineerd worden. Namelijk als ze vijf, zeven en negen maanden drachtig is.
Om voldoende antistoffen in de biest te krijgen en het veulen tijdens de eerste zes maanden te beschermen, kun je de merrie in de laatste twee maanden voor de geboorte van het veulen vaccineren tegen influenza en tetanus.
Wil je tegen droes vaccineren? Overleg dan met de dierenarts om de merrie elke 3 óf 6 maanden een herhalingsvaccinatie te geven (na de basisvaccinatie).
Ontwormen gebeurt bij volwassen paarden vooral op basis van mestonderzoek. Je kunt een drachtige merrie in de laatste twee weken voor de geboorte eventueel extra ontwormen. Overleg met de dierenarts of dit noodzakelijk is. Verwijder regelmatig de mest uit de wei en paddock.
Een kraamstal is schoon, ruim, goed verlicht en geventileerd. Het heeft een zachte, schone bodembedekking. Laat de merrie ruim voor het veulenen wennen aan deze omgeving. Zo kan ze voldoende antistoffen aanmaken tegen de heersende kiemen in die omgeving. De antistoffen kan ze via de biest vervolgens weer doorgeven aan haar veulen.
Normaal gesproken ontwikkelt de uier van de drachtige merrie zich 4 tot 6 weken voor de geboorte en de biest zal 2 tot 14 dagen voor de geboorte de tepels vullen. Let op als een merrie al weken van tevoren de melk laat lopen. Laat de biestkwaliteit dan na de geboorte door de dierenarts controleren. Die kan eventueel plasma met extra afweerstoffen toedienen. Anders bestaat het risico dat het veulen onvoldoende antistoffen binnenkrijgt en is het vatbaar voor infecties.
Wees goed voorbereid. Het is verstandig om eventuele hoefijzers te laten verwijderen. Zet vroegtijdig alle spullen klaar die je nodig hebt voor de geboorte. Denk bijvoorbeeld aan handdoeken, een staartbandage, emmers met warm water, zeep, ontsmettingsmiddel en glijmiddel. Gebruik een geboortemeldingssysteem en houd de merrie de laatste dagen 24 uur per dag in de gaten zodat ze je niet verrast. Vergeet niet om het nummer van de dierenarts alvast op te slaan in je telefoon en zorg dat je vervoer achter de hand hebt, mocht je onverhoopt met de merrie of het veulen naar de kliniek moeten.
Je wilt er liever niet aan denken, maar er kan ook iets misgaan als je een veulen fokt. EFO Paardenverzekering biedt twee verschillende verzekeringen aan om de risico's van voor, tijdens en na de geboorte van je veulen te verzekeren. Voor het veulen heb je de keuze uit de ongeboren veulenverzekering Beperkt en ongeboren veulenverzekering Uitgebreid. Die bieden dekking bij een doodgeboren veulen en overlijden of noodzakelijke levensbeëindiging door een ongeval, ziekte of aangeboren afwijking (binnen 48 uur).
Bij de uitgebreide verzekering ben je ook verzekerd voor blijvende volledige ongeschiktheid van het veulen. Daarnaast hoeft er bij de uitgebreide verzekering geen sprake te zijn van overlijden of noodzakelijke levensbeëindiging door een ziekte of ongeval binnen 48 uur.
De dekking van de ongeboren veulenverzekering start 1 maand voor de verwachte geboortedatum van het veulen en eindigt 4 maanden na de geboorte van het veulen. De uitkering bedraagt 90% van de verzekerde waarde. Je kunt tot maximaal 3 keer het dekgeld verzekeren met een maximale waarde van €5.000,-
De merrie loopt extra risico’s tijdens de dracht en bevalling. Zo kan het veulen tijdens de dracht de baarmoeder intrappen. Ook komt het voor dat de merrie na de bevalling niet meer in de benen komt of een nabloeding krijgt. De merrie valt niet in de verzekering van het (ongeboren) veulen en kun je apart verzekeren. EFO biedt drie verschillende schadeverzekeringen: Overlijden, Beperkt en Uitgebreid. Daarnaast kun je aanvullend kiezen voor één van de Ziektekostenverzekeringen: Beperkt, Basis, Uitgebreid en UitgebreidPlus. Wanneer de dragende merrie bij ons verzekerd is, wordt de premiepercentage van de veulenverzekering met 1% verlaagd.
Lees meer over:
Geboorte van een veulen
Vijf tips voor de verzorging van een veulen
Benieuwd wat we voor jou kunnen betekenen? Doe de verzekeringswijzer en ontdek welke verzekering het beste bij jouw situatie past!