08 juni 2023

Bezorg je paard een fijne oude dag!

Dat je paard een dagje ouder wordt en grijze haren krijgt, kun je niet voorkomen. Wel kun je ervoor zorgen dat het hem qua management aan niets ontbreekt. Hoe je dat doet, legt EFO-inspecteur Klaas Buist uit. 

Klaas Buist werkt als inspecteur Noord-Nederland bij Paardenverzekering EFO. Hij vertelt: “Alles begint met een goede gezondheid. Dat is de basis van oud worden. Maak bij het oudere paard gebruik van de kennis om je heen. Bijvoorbeeld je trainer, de dierenarts, voedingsspecialist en tandarts. Zorg dat het je paard qua management aan niets ontbreekt. Vergeet daarbij niet dat iedere situatie anders is. Sommige paarden zijn met negentien jaar nog topfit, terwijl andere leeftijdsgenoten niet meer gereden kunnen worden. Twijfel je of het nog paardwaardig is om te rijden? Overleg dan altijd met je dierenarts. Wacht niet tot het te laat is. Schakel tijdig hulp in tijdens de levensloop van je paard, zodat jullie samen oud kunnen worden. Zo kun je langer van je paard genieten en zorg je dat het een paardwaardig bestaan is én blijft.”

Waar kun je zelf op letten?

- Ken je het Engelse spreekwoord ‘no foot no horse’? Dat is er niet zomaar. Goede hoefverzorging is van groot belang. Zeker bij een ouder paard.  De stand en conditie van de hoeven bepalen in grote mate het welzijn en de mogelijkheid van paarden om te bewegen. "Zorg er dus voor dat de hoefsmid regelmatig langskomt.” 

- Het lichaam van het oudere paard verandert. De bespiering wordt minder en het verteringsstelsel werkt trager. Daarnaast krijgen paarden meer moeite om voedingsstoffen uit het voer op te nemen. “Zorg voor een passend rantsoen. Laat je hierbij adviseren door een deskundige. Ieder paard is uniek. Ieder voedingsadvies dus ook.”

- Houd het paardengebit gezond. Dat zorgt er namelijk voor dat je paard zo lang mogelijk ruwvoer kan blijven eten en dat is voor een ouder paard het allerbelangrijkste op het gebied van voeding. Op hogere leeftijd bestaat er meer risico dat je paard problemen krijgt met zijn gebit. Tanden en kiezen slijten normaal gesproken af, doordat ze tijdens het kauwen over elkaar malen. Helaas gebeurt deze slijtage niet altijd even gelijkmatig. Daardoor kunnen ‘haken’ ontstaan en glijden de kiezen niet meer over elkaar. Het gevolg: het paard kan minder goed kauwen en vermagert. Ook kunnen tanden of kiezen uitvallen of er kunnen diastasen (grote spleten) ontstaan. “Twijfel je of jouw paard het voer nog wel goed kan verteren? Voorkom problemen en schakel tijdig een tandarts in”, tipt Klaas. 

Verzekering

EFO Paardenverzekering is er voor paarden en pony’s van alle leeftijden. In tegenstelling tot sommige andere verzekeringen halen we oudere paarden niet uit de verzekering. De verzekering loopt door tot het moment van opzegging of als je paard overlijdt. De dekking wordt aangepast als het paard twintig jaar wordt. Natuurlijk verandert de emotionele waarde voor de paardeneigenaar niet, maar als het paard ouder wordt, neemt zijn economische waarde af. Klaas: “Wij mogen als schadeverzekering niet meer schade uitkeren dat het paard waard is. Als je een Uitgebreide of Beperkte schadeverzekering hebt, wordt dit op 20-jarige leeftijd omgezet naar de Overlijdensverzekering. De verzekerde waarden worden, voor zover nodig, verlaagd naar € 3.000 voor een paard en € 1.500 voor een pony. Tegen die tijd ontvang je van ons een bericht. Je hoeft daarvoor zelf niets te doen, wij regelen alles voor je.” 

Wil je meer weten over jouw verzekering? Neem contact op!

Lees meer

woensdag 18 juni 2025

21 juni start de zomer officieel. Dat is natuurlijk hartstikke fijn voor ons, maar voor paarden kunnen hete dagen minder fijn zijn. Daarom deelt EFO Paardenverzekering de beste zomerse tips!

maandag 16 juni 2025

De meeste mensen smeren zichzelf tijdens een zomerse dag in met zonnebrandcrème en zijn zich bewust van de invloed van uv-licht. Maar hoe werkt dat eigenlijk bij paarden? Wist je dat te veel uv-straling ook bij paarden voor verbranding kan zorgen? Vooral voor paarden met een lichte kleur is dit een veelvoorkomend probleem.

woensdag 4 juni 2025

Bij cornage is er sprake van een verlamming van de stemband. In de meeste gevallen gaat het om de linkerstemband. Waardoor wordt dit veroorzaakt en in hoeverre heeft een paard hier last van?

maandag 19 mei 2025

Het ene moment is je paard nog rustig aan het eten en het volgende moment staat hij kokhalsbewegingen te maken. Grote kans dat hij last heeft van een slokdarmverstopping. Dat is flink schrikken, want soms kan het lijken of hij stikt. Hoe ontstaat dit en wat moet je eraan doen? Lees er meer over in deze blog.

maandag 21 april 2025

Natuurlijk hoop je het nooit mee te maken, maar peesblessures komen regelmatig voor bij (sport)paarden en -pony’s. Wat is de oorzaak hiervan en hoe kun je een peesblessure behandelen? We leggen het uit in deze blog.

maandag 7 april 2025

Het weer wordt steeds mooier en het gras begint te groeien. Veel paarden gaan weer lekker de wei op. Zo’n groene grasmat is natuurlijk heel smakelijk voor paarden, maar let op: er zijn ook risico’s!

dinsdag 25 maart 2025

De geboorte van een veulen is altijd spannend. In veel gevallen redt de merrie zich heel goed zelf. Toch bestaat er het risico dat er problemen ontstaan tijdens de geboorte. In deze blog bespreken we de meest veelvoorkomende problemen.

maandag 24 maart 2025

Het is een prettig idee als je paard verzekerd is. Zo draai je bij een ongeluk of ziekte niet alleen voor de kosten op. Maar waar moet je eigenlijk op letten als je een paardenverzekering wilt afsluiten en hoe maak je de juiste keuze? Met deze handige tips vind je altijd een verzekering die perfect aansluit bij jouw wensen!