Een tandziekte bij je paard

Gepubliceerd op 20 juni 2018

Het paard van Tessa werd gediagnosticeerd met de ziekte EOTRH. Dit is een ziekte aan de snijtanden bij paarden. Zji deelt graag haar verhaal om een beeld te geven van de impact die de ziekte op haar en haar paard heeft gehad.

Eerste tekenen

Vorig jaar juli is door mijn vaste paardentandarts de ziekte EOTRH bij mijn paard vastgesteld. Tot dan een voor mij onbekende ziekte. Dit kwam bij hem tot uiting door rode puntjes op het tandvlees en heel veel tandsteen. De tandarts vertelde dat in het ergste geval de tanden eruit gehaald moesten worden. Bij mij brak lichte paniek uit en ik had een hoop vragen. Alle tanden eruit? Hoe moet het paard dan eten, met alleen nog zijn kiezen? Een paard zonder voortanden, dat kan toch niet? Kan ik dan nog wel gewoon rijden? We reden, ondanks dat hij toen 19 was, nog fanatiek in de sport in zowel de dressuur, het springen en de cross. Kan dit dan nog wel? De tandarts vertelde mij dat een paard prima zonder voortanden kan en dat ik me daar geen zorgen over hoefde te maken. Ook gaf hij aan dat het soms nog wel enige tijd kan duren voordat de tanden er echt uit moeten. Dus enigszins opgelucht zijn we gewoon verder gegaan met trainen en wedstrijden rijden. Begin januari van dit jaar kwam de dierenarts om te enten, en aangezien mijn paard weer enorm veel tandsteen op z’n voortanden had heeft de dierenarts dit direct weggehaald. Half januari wilde mijn paard echter zijn mond niet meer open doen voor het bit en hij begon ook steeds vaker met zijn tong tegen zijn tanden aan te duwen. Daarbij was er in twee weken ook weer enorm veel tandsteen bijgekomen en kreeg hij nu ook een soort fistel boven zijn tanden. Voor mij reden genoeg om actie te ondernemen want dit waren toch allemaal wel tekenen van pijn. 

Behandeling

Begin februari hebben we mijn paard daarom naar Dierenkliniek Emmeloord gebracht. Na het maken van röntgenfoto’s bleek dat mijn gevoel klopte en dat al zijn voortanden inclusief zijn ruinentanden waren aangetast. Al zijn twaalf tanden zijn er vervolgens uitgehaald en een dag later kon ik hem weer ophalen. Zijn ruinentanden moeten nog een keer verwijderd worden want alles in één keer was wel heel heftig. Wat mij opviel is dat hij direct alweer z’n oude, vrolijke zelf was. Op het begin stonk hij onwijs uit zijn mond, maar dit is normaal na deze operatie en dat is niks om je zorgen over te maken. Na twee weken mochten we weer beginnen met bitloos rijden en een maand na de behandeling mocht hij voorzichtig weer een bit in. 

Het gebit na de behandeling
Het gebit na de behandeling

Herstel

Inmiddels had ik ook veel opgezocht over EOTRH en uit alle ervaringen die ik heb gelezen blijkt wel dat een paard enorm opknapt als zijn aangetaste tanden zijn verwijderd. Dat geeft wel aan hoeveel pijn ze ervaren. Ga ook maar bij jezelf na als je kiespijn of iets anders met je tanden hebt, dan doet het ook onwijs veel pijn. Voor je paard is dit natuurlijk niet anders, alleen laten paarden instinctief geen pijn zien waardoor mensen de ernst nogal eens onderschatten.

We zijn nu 3 maanden verder en het tandvlees is helemaal mooi genezen en mijn paard redt zich prima zonder zijn tanden. Het enige waar ik op moet letten is dat het gras niet te kort is aangezien hij dit nu met zijn tong of lippen moet “afhappen”. Ook het afhappen van wortels of appels gaat uiteraard niet meer dus deze moeten in stukjes worden gesneden.
 
Bij twijfel over het gebit van je paard is het altijd raadzaam om een gecertificeerd dierenarts of paardentandarts naar het gebit te laten kijken.

Terug naar het blogoverzicht

Ervaringen

Rosalin Nieuwendijk

"Wanneer EFO langskomt geven ze gelijk een fijn en betrouwbaar gevoel”

Lees meer

Elly Noomen

Voor iedereen met paarden kan ik maar 1 ding zeggen: als de basis goed is kom je verder!! En dat geldt zeker voor deze verzekeringsmaatschappij!!

Lees meer

Dian Philipsen

Ik kan EFO paardenverzekeringen zeer zeker aanbevelen, ze denken mee met zowel de ruiter/amazone als met het paard.

Lees meer

Tanja Staal

Ik ben erg positief en zal EFO zeker aanbevelen bij mijn paardenkennissen. Jullie zijn op een laagdrempelige manier te benaderen, chapeau...:)!

Lees meer

Susanne Noortman

Beste EFO,
Mag ik jullie (en in het bijzonder Ron Esteje) onwijs bedanken voor de snelle en fijne manier van het verwerken van mijn declaratie! 

Lees meer

Ineke Drossaart

EFO, van mij een hele bos pluimen op uw hoed en veel dank. Topverzekering!

Lees meer

+
Rosalin Nieuwendijk
+
Elly Noomen
+
Dian Philipsen
+
Tanja Staal
+
Susanne Noortman
+
Ineke Drossaart

Blijf elke maand op de hoogte van onze nieuwtjes