Gezondheid

Horzels

Horzels

In de nazomer kun je kleine gele puntjes aantreffen in de manen, op de flanken of op de onderbenen van je paard. Dit zijn de horzeleitjes. Ze zitten vaak hardnekkig ‘vastgeplakt’ en zijn bijna niet weg te borstelen. De eitjes lijken op het eerste gezicht onschuldig, maar je paard kan ernstige problemen krijgen als gevolg van een besmetting met horzellarven. In dit artikel lees je er meer over.

Lees verder

Luchtwegproblemen

Luchtwegproblemen

Afwijkingen aan de luchtwegen van je paard kunnen lichte (vermindering van de prestatie) tot ernstige consequenties (bijv. benauwdheid bij paardenastma) hebben. Veel infectieuze ziektes (zoals  Droes, Equine influenza en rhino) hebben ook betrekking op de luchtwegen. In dit artikel zetten we de meest voorkomende afwijkingen en aandoeningen voor je op een rij.

Lees verder

Castratie

Castratie

De testosteronproductie in de testikels zorgt bij de hengst voor de ontwikkeling van lichaamskenmerken zoals zwaardere bespiering, maar ook voor hengstengedrag zoals showgedrag, bijten en snel afgeleid zijn door merries. Dit kan voor problemen zorgen in de omgang met mensen en andere paarden.

Lees verder

Vergiftiging door giftige planten

Vergiftiging door giftige planten

Gezondheidsproblemen bij paarden worden regelmatig veroorzaakt door het eten van giftige planten. Paarden kunnen hierdoor vage (chronische) klachten ontwikkelen. Dit maakt het stellen van een adequate diagnose en behandeling in veel gevallen onmogelijk en het paard kan zelfs komen te overlijden. Belangrijk dus om meer over te weten. Dit artikel geeft je een kort overzicht van bekendste giftige planten en de risico’s ervan voor jouw paard.

Lees verder

Maagzweren

Maagzweren

Verminderde eetlust, gewichtsverlies, verminderde prestaties, een slechte vacht, tandenknarsen, gapen en lichte koliekverschijnselen kunnen duiden op de aanwezigheid van maagzweren bij een paard. Ongeveer de helft van alle paarden heeft maagzweren. Bij renpaarden ligt dat aantal nog veel hoger. Kortom het is belangrijk om hier meer over te weten.

Lees verder

Gevaren van voorjaarsgras

Gevaren van voorjaarsgras

Het weer wordt steeds mooier en het gras begint te groeien. Veel paarden gaan weer lekker de wei op. Zo’n groene grasmat is natuurlijk heel smakelijk voor paarden, maar let op: er zijn ook risico’s!

Lees verder

Koliek

Koliek

Koliek is een uiting van (buik)pijn. Koliekverschijnselen ontstaan meestal door darmproblemen (vaak in het voor- en najaar), maar kunnen ook het gevolg zijn van andere problemen zoals zandopname en liggingsveranderingen van de darm. De symptomen wisselen en de oorzaak en de ernst zijn niet altijd meteen duidelijk. Raadpleeg daarom altijd je dierenarts.

Lees verder

Dit vinden onze klanten van ons