Gezondheid

Slokdarmverstopping

Slokdarmverstopping

Een slokdarmverstopping ontstaat meestal door te snel eten of door het eten van voer dat sterkt opwelt met speeksel. Het ene moment is je paard nog lekker aan het eten en het volgende moment staat het met gestrekte hals kokhalsbewegingen te maken. Je paard is onrustig en wil niet meer eten, hoest, kwijlt en heeft neusuitvloeiing met voer. Het kan lijken of hij stikt. Een slokdarmverstopping bij je paard kan dan ook best schrikken zijn, maar lost in de meeste gevallen vanzelf op. Soms is ingrijpen door de paardenarts echter noodzakelijk. Je leest er hier meer over.

Lees verder

Zonnebrand

Zonnebrand

Heerlijk die zomerzon, behalve als je er een rode zonverbrande huid aan over houdt. Ook je paard kan last hebben van (directe) zonnebrand door blootstelling aan te veel UV-straling in het zonlicht. Maar er kunnen ook andere onderliggende problemen boosdoener zijn, zoals fototoxische stoffen in bepaalde planten en medicijnen waardoor de huid gevoeliger wordt voor UV-licht. Daarnaast kan een leverprobleem oorzaak zijn van zonnebrand (bijv. door het beruchte en veelvoorkomende Jacobskruiskruid). In dit artikel lees je er meer over

Lees verder

Staartschuren

Staartschuren

Ziet de bovenkant van de staart van je paard eruit als een wilde bos uiteen staande, gebroken en gespleten haren? Dan kan het zijn dat hij zijn staart schuurt. In het ergste geval kan de staartwortel (deels) kaal worden en kunnen er verwondingen ontstaan. Ook kan het zijn dat er naast het staartschuren nog andere symptomen van huidaandoeningen zijn, zoals een afwijkende huid. In dit artikel lees je er meer over.

Lees verder

Het afweersysteem van veulens

Het afweersysteem van veulens

Het afweersysteem (immuunsysteem) van veulens is na de geboorte nog niet volledig ontwikkeld. Zeker hele jonge veulens zijn daardoor nog kwetsbaar en vatbaar voor infecties met bacteriën, virussen en parasieten. In dit artikel lees je meer over het afweersysteem van het veulen en het belang van biest daarbij. 

Lees verder

Mestonderzoek

Mestonderzoek

Uit onderzoek blijkt dat een groot deel van de paarden nog onnodig ontwormd wordt. Dit kan resistentie (ongevoeligheid) van de wormen voor ontwormingsmiddelen in de hand werken. Gezamenlijk moeten we ervoor zorgen dat er zo min mogelijk resistentie ontstaat.

Lees verder

Gevaren van voorjaarsgras

Gevaren van voorjaarsgras

Het weer wordt steeds mooier en het gras begint te groeien. Veel paarden gaan weer lekker de wei op. Zo’n groene grasmat is natuurlijk heel smakelijk voor paarden, maar let op: er zijn ook risico’s!

Lees verder

Rhino in Nederland

Rhino in Nederland

Iedere paardenliefhebber heeft wel gelezen over of gehoord van de recente rhino uitbraken in verschillende landen. Dit roept natuurlijk ook vragen op bij de paardeneigenaren die hun paard bij EFO hebben verzekerd. We leggen graag uit waar je meer informatie over het voorkomen van rhino kan vinden en wat je moet doen als jouw paard toch rhino krijgt.

Lees verder

Dit vinden onze klanten van ons