Gezondheid

Hoefkatrolontsteking

Hoefkatrolontsteking

In de ondervoet van het paard zit een mechanisme dat een katrolwerking heeft; de hoefkatrol (podotrochlea). Hoefkatrolontsteking (podotrochleose) is een verzamelnaam voor aandoeningen van de benige en weke delen in het hoefkatrolgebied. Er wordt ook wel eens gezegd “mijn paard heeft hoefkatrol”. In dit artikel leggen we je meer uit over dit onderwerp.

Lees verder

Koliek vanuit drie oogpunten belicht

Koliek vanuit drie oogpunten belicht

Het is een nachtmerrie voor iedere paardenliefhebber: een paard met koliek. Naast de eigenaar komen dan ook de dierenarts en de verzekeraar in actie en werken gezamenlijk aan een goede afloop. In deze blog vertellen zij allemaal hun kant van het koliek-verhaal.  

Lees verder

Mestonderzoek bij paarden

Mestonderzoek bij paarden

Als paardeneigenaar hebben we veelal de neiging om te schrikken als blijkt dat ons paard wormen heeft. Dat is niet altijd nodig. Net als in de vrije natuur, hebben onze paarden eigenlijk allemaal te maken met wormen. Dat hoeft niet erg te zijn, als er maar sprake is van een gezonde balans én dat je als eigenaar wéét wat er speelt. 

Lees verder

Hoefproblemen

Hoefproblemen

Kreupelheden bij paarden worden vaak veroorzaakt door een hoefprobleem. Een bekend gezegde is dan ook ‘No hoof, no horse’. Sommige problemen worden veroorzaakt door een onjuiste hoefverzorging, maar het paard kan zelf ook de oorzaak zijn (bijv. een slechte hoornkwaliteit). 

Lees verder

Horzels

Horzels

In de nazomer kun je kleine gele puntjes aantreffen in de manen, op de flanken of op de onderbenen van je paard. Dit zijn de horzeleitjes. Ze zitten vaak hardnekkig ‘vastgeplakt’ en zijn bijna niet weg te borstelen. De eitjes lijken op het eerste gezicht onschuldig, maar je paard kan ernstige problemen krijgen als gevolg van een besmetting met horzellarven. In dit artikel lees je er meer over.

Lees verder

Luchtwegproblemen

Luchtwegproblemen

Afwijkingen aan de luchtwegen van je paard kunnen lichte (vermindering van de prestatie) tot ernstige consequenties (bijv. benauwdheid bij paardenastma) hebben. Veel infectieuze ziektes (zoals  Droes, Equine influenza en rhino) hebben ook betrekking op de luchtwegen. In dit artikel zetten we de meest voorkomende afwijkingen en aandoeningen voor je op een rij.

Lees verder

Castratie

Castratie

De testosteronproductie in de testikels zorgt bij de hengst voor de ontwikkeling van lichaamskenmerken zoals zwaardere bespiering, maar ook voor hengstengedrag zoals showgedrag, bijten en snel afgeleid zijn door merries. Dit kan voor problemen zorgen in de omgang met mensen en andere paarden.

Lees verder

Dit vinden onze klanten van ons