11 juni 2024

Houd je paard happy

Of je nu een fanatieke wedstrijdruiter bent, ment of liever recreatief rijdt; allemaal willen we een gezond en blij paard. Maar hoe houd je hem ‘happy’? Gea Draaijer, inspecteur bij EFO Paardenverzekering, deelt graag haar beste tips. 

Inspecteur Gea Draaijer werkt al haar hele leven ‘in de paarden’. Als geen ander weet zij hoe belangrijk een blij en gezond paard is. “Als het paard stress ervaart, is hij eerder vatbaar voor ziektes en blessures. Dat kun je voorkomen door hem goede voeding, vrije beweging en sociaal contact te bieden”, vertelt Gea. Daarnaast heeft ze nog veel meer handige tips. Doe er je voordeel mee!  

Gezondheid

1. Zorg dat je paard altijd genoeg ruwvoer tot zijn beschikking heeft. Het dagelijkse rantsoen bestaat voor 70% tot 100% uit ruwvoer. Als het dier te lang zonder voer staat, heb je niet alleen kans dat hij zich gaat vervelen, maar loopt hij ook het risico op een maagzweer.
2. Weet wat je voert. Laat het ruwvoer vooraf goed controleren. Dit kan door middel van een ruwvoeranalyse.
3. Zorg voor voldoende voerbeurten, verspreid over de hele dag. Veel mensen voeren uit gemak eerst brok en dan hooi. Voor de spijsvertering is het echter beter om het andersom te doen, dus eerst ruwvoer en dan krachtvoer.
4. Paarden houden van regelmaat. Gaat jouw paard elke dag om 09.00 uur naar de weide, maar in het weekend niet, omdat jij wilt uitslapen? Grote kans dat hij onrustig op stal staat te trappelen, want paarden hebben een biologische klok. Zorg dus voor vaste voertijden.
5. Heb je een nieuw paard gekocht? Vraag altijd na welk voer hij kreeg en op welke bodembedekking hij stond. Het is niet handig om hem in een dikke laag stro te zetten, als hij dit niet gewend is. Laat hem rustig wennen om problemen te voorkomen.
6. Controleer de benen dagelijks. Zijn er geen wondjes of verdikkingen? Bel bij twijfel altijd de dierenarts.
7. Weet hoe een gezond dier eruit hoort te zien. Heeft jouw paard een glanzende vacht, schone neus en heldere ogen?

Management

8. Zorg altijd voor een goede warming-up en coolingdown.
9. Komt er een pittige wedstrijd aan? Maak een trainingsschema, zodat je er op de juiste manier naartoe werkt. Wissel lichte en zware training af en werk aan conditie- en krachttraining.
10. Rustdagen zijn heel belangrijk voor de training. Dit betekent overigens niet dat het paard die dag op stal blijft. Het is belangrijk dat hij elke dag voldoende vrije beweging krijgt. Op een ‘rustdag’ kun je bijvoorbeeld longeren of wandelen.
11.Ieder paard reageert anders op training en herstel. Kijk wat jouw paard aankan. Heb je bijvoorbeeld een tienjarig paard dat al vanaf jongs af aan gewend is aan belasting, of heb je een tienjarige die pas op zijn achtste zadelmak is gemaakt? Dat maakt een groot verschil.  
12. Laat de hoefsmid en zadelmaker op tijd komen en zorg dat je entingen op orde zijn. Het is handig om deze afspraken te noteren, zodat je het niet vergeet en hier eventueel rekening mee te houden in je training/wedstrijdplanning.
13. Let op gedragsveranderingen. Dit kan wijzen op onderliggende fysieke problemen.  
14. Voorkomen is beter dan genezen. Laat je paard preventief controleren door de fysiotherapeut en gebitsverzorger. 

Afwisseling

15. Bouw een goede band op door je paard veel aandacht te geven, ook buiten het rijden om.
16. Zorg voor voldoende afwisseling in de training. Ga eens lekker naar het bos, oefen met balkjes, zet pylonen neer, of volg een obstakeltraining. Hoe meer verschillende dingen je doet, hoe leuker! Dit is bovendien goed voor jullie connectie en zelfvertrouwen.
17. Wordt jouw topper niet (meer) gereden? Toch zijn er nog genoeg uitdagingen. Denk bijvoorbeeld aan grondwerk, vrijheidsdressuur of mennen.
18. Tot slot: paarden zijn kuddedieren. Ze hebben veel behoefte aan soortgenoten en sociaal contact. Zorg dus voor genoeg vriendjes! 

Verzekering

Hoewel je het beste met je paard voor hebt, kan er altijd iets gebeuren. Tijdens het rijden, het transport, of gewoon thuis op stal. EFO Paardenverzekering heeft veel mogelijkheden om je paard te verzekeren: betrouwbaar, betaalbaar en op maat. 
Wil je wel risico’s nemen, maar vind je het wel belangrijk dat je een dekking hebt voor het verlies van je paard door een ongeval of een acuut verlopende ziekte en wil je verzekeren voor blijvende ongeschiktheid door een ongeval? Kies dan voor onze Schadeverzekering Beperkt. Wil je liever zo min mogelijk risico’s lopen en ziekte, blessures en kreupelheid meeverzekeren? Ga dan voor Schadeverzekering UitgebreidMet deze verzekering is je paard voor alle vormen van risico’s verzekerd.

woensdag 18 juni 2025

21 juni start de zomer officieel. Dat is natuurlijk hartstikke fijn voor ons, maar voor paarden kunnen hete dagen minder fijn zijn. Daarom deelt EFO Paardenverzekering de beste zomerse tips!

maandag 16 juni 2025

De meeste mensen smeren zichzelf tijdens een zomerse dag in met zonnebrandcrème en zijn zich bewust van de invloed van uv-licht. Maar hoe werkt dat eigenlijk bij paarden? Wist je dat te veel uv-straling ook bij paarden voor verbranding kan zorgen? Vooral voor paarden met een lichte kleur is dit een veelvoorkomend probleem.

woensdag 4 juni 2025

Bij cornage is er sprake van een verlamming van de stemband. In de meeste gevallen gaat het om de linkerstemband. Waardoor wordt dit veroorzaakt en in hoeverre heeft een paard hier last van?

maandag 19 mei 2025

Het ene moment is je paard nog rustig aan het eten en het volgende moment staat hij kokhalsbewegingen te maken. Grote kans dat hij last heeft van een slokdarmverstopping. Dat is flink schrikken, want soms kan het lijken of hij stikt. Hoe ontstaat dit en wat moet je eraan doen? Lees er meer over in deze blog.

maandag 21 april 2025

Natuurlijk hoop je het nooit mee te maken, maar peesblessures komen regelmatig voor bij (sport)paarden en -pony’s. Wat is de oorzaak hiervan en hoe kun je een peesblessure behandelen? We leggen het uit in deze blog.

maandag 7 april 2025

Het weer wordt steeds mooier en het gras begint te groeien. Veel paarden gaan weer lekker de wei op. Zo’n groene grasmat is natuurlijk heel smakelijk voor paarden, maar let op: er zijn ook risico’s!

dinsdag 25 maart 2025

De geboorte van een veulen is altijd spannend. In veel gevallen redt de merrie zich heel goed zelf. Toch bestaat er het risico dat er problemen ontstaan tijdens de geboorte. In deze blog bespreken we de meest veelvoorkomende problemen.

maandag 24 maart 2025

Het is een prettig idee als je paard verzekerd is. Zo draai je bij een ongeluk of ziekte niet alleen voor de kosten op. Maar waar moet je eigenlijk op letten als je een paardenverzekering wilt afsluiten en hoe maak je de juiste keuze? Met deze handige tips vind je altijd een verzekering die perfect aansluit bij jouw wensen!