Trailerlaadprobleem paard Talent

Gepubliceerd op 20 juni 2017

Een tijdje geleden werden wij gebeld door Berrith Diepstraten. Zij heeft haar paard Talent bij ons verzekerd. Talent had een trailerlaadprobleem en Berrith vroeg zich af wat wij hierin voor haar konden betekenen aangezien Talent in training zou gaan bij HorseRehab. Helaas valt dit niet onder de dekking van Talent maar wij hebben gevraagd of wij de trainingsperiode mochten volgen. Hieronder een uitgebreid verslag met filmpjes van HorseRehab.

Over HorseRehab

HorseRehab is een trainingstal waar wij (Hannah En Patrick ) paarden trainen met een “gedragsprobleem” op een respectvolle manier zonder geweld en met wederzijds vertrouwen.
 
Onze stal is kleinschalig zodat we voldoende aandacht aan elk paard kunnen geven en echt een op maat gemaakte training kunnen aanbieden.
 
Wij trainen met behulp van lichaamstaal en maken een vertrouwensband met het paard zodat hij zich veilig voelt en graag met ons samen wil werken.
 
Onder “gedragsproblemen” kun je een heleboel verstaan zoals:
 
- trailer problemen
- hoefsmid problemen
- dierenarts problemen
- grondwerk problemen
- schrik- en obstakeltraining
- gedragsproblemen
- rijproblemen
- etc.
 
Ook geven wij les in verschillende trainingen (zie website) en maken wij paarden zadelmak zodat zij zonder angstige ervaringen een fijn rijpaard kunnen worden.
 
Voor meer informatie zie:
www.horserehab.nl
www.facebook.com/HorseRehab

Het probleem van Talent

Talent is bij ons gekomen wegens angst voor de paardenwagen waar hij in vervoerd werd. Hij heeft een erg nare ervaring gehad in de wagen en is over de voorstang heen gekomen en door de achterdeur naar buiten. Gelukkig was de schade aan Talent minimaal, maar zijn trauma groot.
 
Om Talent te trainen om weer veilig en vertrouwd in de paardenwagen te staan hebben wij hem op onze trainingsstal gezet zodat we korte en meerdere sessies per dag konden doen dit is voor het paard veel fijner en hij leert ook sneller.

Speciale trailer

Wij zijn Talent op wezen halen zodat hij veilig bij ons aan zou komen. Wij gebruiken hiervoor een extra grote trailer (4 paardstrailer) zodat het paard de ruimte heeft en zodat hij los kan staan, studies hebben namelijk aangetoond dat de meeste paarden liever achterstevoren reizen en in onze trailer kan het paard kiezen zodat hij het meest in balans staat en dit zorgt er weer voor dat er veel minder stress komt kijken bij het vervoeren. De trailer is helemaal afgesloten en het paard kan dus niet over een stang of deur heen komen en zich ergens aan verwonden.

Grondwerk

De eerst paar dagen op stal zijn zijn we met Talent aan de slag gegaan met grondwerk en schrik en obstakel training. Dit doen we om een beeld van het paard te krijgen van hoe hij reageert in normale situaties en in spannende situaties. Waar nodig is gaan we eerst hier mee aan de slag. Met Talent hebben we wat gesleuteld aan de communicatie en nadat dit super ging zijn we met de paardenwagen aan de slag gegaan.

Eerste stap naar trailerladen

De eerste stap is om hem gewoon rustig in de wagen te zetten en meer niet. Wij werken dan ook vaak met een hartslagmeter om te controleren of het gedrag wat hij laat zien overeenkomt met zijn hartslag. Hier kun je dan namelijk op in spelen. Sommige paarden zijn heel rustig in gedrag, maar aan hun hartslag zie je dan dat ze heel veel stress hebben en daar moet je dan wel rekening mee houden in je training. In deze eerste trainingen is het heel belangrijk dat je rustig blijft en hem op de juiste momenten beloond door te stoppen. Zo leert het paard namelijk wat er van hem wordt verwacht en krijgt hij weer vertrouwen in alles.

Talent heeft een paar dagen meerdere keren op een dag enkele seconden in de wagen gestaan en je zag dat hij daar steeds beter van werd. Zodra je rust in je training krijgt kun je een stapje verder gaan.

Trailer sluiten

De volgende stap in onze training bij Talent was dan ook om de schotten dicht te gaan doen en de deur te gaan sluiten. Ook dit doen we weer stap voor stap. Eerst het schot een klein beetje dicht en is hij rustig dan weer open en zo werk je door tot dat alles afgesloten kan worden. In deze trainingen zijn we altijd met zijn tweeën  bezig geweest zodat er iemand bij Talent kon blijven staan om hem gerust te stellen.

Alleen laten

Nadat Talent dit allemaal zonder stress aankon zijn we weer een stap verder gegaan door af te sluiten en weg te gaan bij hem in de wagen. Ook dit gaat weer in stapjes. Talent vond dit wel een moeilijker stukje omdat hij dan ineens alles alleen moest gaan doen. Maar door met rust en stapjes te werken pakte hij ook dit goed op.

Vervoeren

De laatste stap in de training van Talent was rijden, stil staan (zonder hem eruit te halen) en geluid maken rond de wagen. Ook dit gaat allemaal weer in rust en in stapjes. Dus door het stilstaan niet te lang te laten duren, opbouwen van geluiden en dat allemaal steeds iets uitbreiden.
 
Na 3 weken en een paar dagen was Talent zo goed en rustig dat hij weer naar huis kon.

Trainen samen met de eigenaar

Gedurende de trainingen zijn de eigenaren meerdere keren mee komen trainen zodat ook zij leerde hoe ze met Talent moesten omgaan als hij het spannend vond en hoe ze hem het beste in de wagen konden zetten.
Thuis moet je nog wel aandacht aan het trainen besteden, want het paard moet wel nog steeds bevestigd worden in alles wat hij kan en heeft geleerd.
 
Voor ieder paard is een trailer/paardenwagen training weer anders, maar de rust en de stapjes is voor elk paard hetzelfde. Wij kijken wat het paard nodig heeft en zullen de training ten alle tijden aan passen aan wat het paard aangeeft.

Filmpjes

HorseRehab heeft gedurende de trainingen filmpjes van Talent gemaakt.
Onderstaand vind je de filmpjes:

Talent ophalen

Eerste training Talent

Training trailer afsluiten

Talent eerste keer rijden in de trailer
 

Foto Talent
Horse-Rehab-logo

Terug naar het blogoverzicht

Dit vinden onze klanten van ons