Kissing spines

Gepubliceerd op 7 november 2019

Kissing spines is een doorgaans pijnlijke aandoening aan de ruggengraat van het paard, waarbij de uitsteeksels op de wervels, de spinaaluitsteeksels, elkaar raken. Kissing spines komen het vaakst voor op de plek waar de ruiter zit. Waar de uitsteeksels elkaar raken onstaat irritatie en schade; er kan botverval optreden, of juist extra bot worden gevormd.  

Oorzaken

Bij het ontstaan van kissing spines speelt aanleg een rol. Omdat de spinaaluitsteeksels bij volbloeden dicht bij elkaar staan komt deze aandoening bij hen vaker voor. Ook spelen omgevingsfactoren een rol. Zo kunnen de o.a. leeftijd waarop het paard wordt ingereden, hoe het getraind wordt, het type ruiter en het zadel van invloed zijn.

Symptomen

Kissing spines worden vaak geconstateerd omdat een paard slechter begint te presteren. Door de pijn kan het gedrag veranderen. Zaken als opzadelen, bestijgen en berijden zijn pijnlijk en kunnen leiden tot protest. Daarnaast kan door de pijn de manier waarop het paard beweegt veranderen, te zien aan bijvoorbeeld een scheve staart en zichtbare moeite met bewegen. Hoewel het dus een pijnlijke aandoening is worden kissing spines ook wel eens - zonder dat er klachten zijn - bij toeval ontdekt op een röntgenfoto. 

Diagnose

Kissing spines zijn goed vast te stellen met behulp van röntgenfoto’s. Vaak wordt de rug eerst met de hand gevoeld en de beweeglijkheid getest door het doen van buigproeven. Het hele bewegingsapparaat, waaronder de bouw, bespiering en lengte van het paard, wordt bekeken. Spierafname kan duiden op rugpijn en daarmee ook op kissing spines. Ook wordt gecontroleerd of het zadel goed ligt en of er geen drukplekken of witte haren te zien zijn. Er kan een echografie gemaakt worden om te zien of er schade ontstaan is aan zachtere delen, zoals pezen en banden. 

Behandeling

Hierbij is het belangrijk om het totaalplaatje te bekijken (zijn er bijv. ook andere problemen zoals kreupelheid?). De behandeling van kissing spines kan bestaan uit het plaatselijk inspuiten van ontstekkingsremmers en het toedienen van middelen om botverval te remmen. Mesotherapie kan ingezet worden voor een pijnstillend en spierontspannend effect. Daarnaast kunnen bijvoorbeeld fysiotherapie en chiropractie helpen bij het herstel. Ook kunnen supplementen worden gegeven om spieropbouw te stimuleren en de souplesse te verbeteren.
 
Aan aanleg is weinig te doen, maar omgevingsfactoren kunnen wel worden aangepast om kissing spines te behandelen. Voor het opstellen van een behandelplan wordt gekeken naar wat er van het paard gevraagd wordt en of dit moet worden aangepast. Denk daarbij bijvoorbeeld aan de training die het paard krijgt, maar ook aan de ligging van het zadel en of ruiter niet te zwaar is. Ook wordt er onderzocht of er nog andere zaken van invloed kunnen zijn.
 
Een operatie is mogelijk het uiterste redmiddel. Dit is echter een zeer ingrijpende behandeling die in Nederland nog weinig wordt toegepast. 

Prognose

Hoe goed een paard met Kissing Spines herstelt hangt af van de ernst van de aandoening. Het aantal Kissing Spines en de schade die daardoor ontstaan is kan sterk variëren. Een algemene prognose is daarom lastig te geven.

Vermoed je tekenen van ongemak bij je paard die kunnen duiden op rugpijn? Neem dan altijd contact op met je dierenarts. 
 

Meer lezen?

Lees meer over de specifieke behandelingen van kissing spines in het artikel ‘Kissing spines bij paarden’ op Paardenarts.nl van Iris van Gulik.  


 

Logo Paardenarts
Paardenarts.nl - afb. ernstige kissing spines

Terug naar het blogoverzicht

Ervaringen

Rosalin Nieuwendijk

"Wanneer EFO langskomt geven ze gelijk een fijn en betrouwbaar gevoel”

Lees meer

Elly Noomen

Voor iedereen met paarden kan ik maar 1 ding zeggen: als de basis goed is kom je verder!! En dat geldt zeker voor deze verzekeringsmaatschappij!!

Lees meer

Dian Philipsen

Ik kan EFO paardenverzekeringen zeer zeker aanbevelen, ze denken mee met zowel de ruiter/amazone als met het paard.

Lees meer

Tanja Staal

Ik ben erg positief en zal EFO zeker aanbevelen bij mijn paardenkennissen. Jullie zijn op een laagdrempelige manier te benaderen, chapeau...:)!

Lees meer

Susanne Noortman

Beste EFO,
Mag ik jullie (en in het bijzonder Ron Esteje) onwijs bedanken voor de snelle en fijne manier van het verwerken van mijn declaratie! 

Lees meer

Ineke Drossaart

EFO, van mij een hele bos pluimen op uw hoed en veel dank. Topverzekering!

Lees meer

+
Rosalin Nieuwendijk
+
Elly Noomen
+
Dian Philipsen
+
Tanja Staal
+
Susanne Noortman
+
Ineke Drossaart