Nieuwe mogelijkheden dankzij ICSI

Gepubliceerd op 22 september 2015

Op verschillende plaatsen in Europa wordt er binnen de paardenfokkerij gebruik gemaakt van de ICSI-techniek, zoals in Nederland via het Equine Fertility Centre in Maria-Hoop en op de Faculteit in Utrecht. Via deze techniek kunnen er bevruchtingen plaatsvinden die op een normale wijze niet of nauwelijks mogelijk zouden zijn.

Maar hoe werkt het nou precies? ICSI is de afkorting voor intracytoplasmic sperm injection. Bij normale embryotransplantatie ontstaat het embryo na inseminatie van de merrie en wordt dit embryo zeven tot acht dagen na de ovulatie uit de baarmoeder gespoeld en vervolgens in een ontvangstmerrie geplaatst. Bij een ICSI-behandeling worden eicellen gewonnen uit de eierstok van de merrie tijdens een Ovum Pick Up-behandeling (OPU). Tijdens deze OPU worden eicellen verkregen uit zowel grote, rijpe follikels als uit kleine, niet rijpe follikels. Deze eicellen ondergaan in het laboratorium een laatste rijpingsfase. Vervolgens worden de eicellen bevrucht door middel van de ICSI-techniek: het injecteren van één zaadcel in de eicel. 

Na de ICSI worden de bevruchte eicellen een aantal dagen nauwlettend in de gaten gehouden om hun ontwikkeling tot embryo te volgen. Na ongeveer een week wordt het ‘blastocyst’-stadium bereikt en vindt de transplantatie in een draagmerrie plaats. Via de ICSI-techniek zijn er dit jaar al diverse veulens geboren van hengsten die op de normale wijze niet of nauwelijks bevruchten, zoals van de springhengst Cumano van Jos Lansink. Ook biedt deze methode uitkomst bij merries die wegens verschillende redenen niet in staat zijn zelf een veulen ter wereld te brengen. Zo is er dit jaar al een veulen geboren uit een moeder waarvan vlak voor haar overlijden nog eitjes konden worden gewonnen.

Terug naar het blogoverzicht

Dit vinden onze klanten van ons