Nieuwe mogelijkheden dankzij ICSI

Gepubliceerd op 22 september 2015

Op verschillende plaatsen in Europa wordt er binnen de paardenfokkerij gebruik gemaakt van de ICSI-techniek, zoals in Nederland via het Equine Fertility Centre in Maria-Hoop en op de Faculteit in Utrecht. Via deze techniek kunnen er bevruchtingen plaatsvinden die op een normale wijze niet of nauwelijks mogelijk zouden zijn.

Maar hoe werkt het nou precies? ICSI is de afkorting voor intracytoplasmic sperm injection. Bij normale embryotransplantatie ontstaat het embryo na inseminatie van de merrie en wordt dit embryo zeven tot acht dagen na de ovulatie uit de baarmoeder gespoeld en vervolgens in een ontvangstmerrie geplaatst. Bij een ICSI-behandeling worden eicellen gewonnen uit de eierstok van de merrie tijdens een Ovum Pick Up-behandeling (OPU). Tijdens deze OPU worden eicellen verkregen uit zowel grote, rijpe follikels als uit kleine, niet rijpe follikels. Deze eicellen ondergaan in het laboratorium een laatste rijpingsfase. Vervolgens worden de eicellen bevrucht door middel van de ICSI-techniek: het injecteren van één zaadcel in de eicel. 

Na de ICSI worden de bevruchte eicellen een aantal dagen nauwlettend in de gaten gehouden om hun ontwikkeling tot embryo te volgen. Na ongeveer een week wordt het ‘blastocyst’-stadium bereikt en vindt de transplantatie in een draagmerrie plaats. Via de ICSI-techniek zijn er dit jaar al diverse veulens geboren van hengsten die op de normale wijze niet of nauwelijks bevruchten, zoals van de springhengst Cumano van Jos Lansink. Ook biedt deze methode uitkomst bij merries die wegens verschillende redenen niet in staat zijn zelf een veulen ter wereld te brengen. Zo is er dit jaar al een veulen geboren uit een moeder waarvan vlak voor haar overlijden nog eitjes konden worden gewonnen.

Terug naar het blogoverzicht

Ervaringen

Rosalin Nieuwendijk

"Wanneer EFO langskomt geven ze gelijk een fijn en betrouwbaar gevoel”

Lees meer

Elly Noomen

Voor iedereen met paarden kan ik maar 1 ding zeggen: als de basis goed is kom je verder!! En dat geldt zeker voor deze verzekeringsmaatschappij!!

Lees meer

Dian Philipsen

Ik kan EFO paardenverzekeringen zeer zeker aanbevelen, ze denken mee met zowel de ruiter/amazone als met het paard.

Lees meer

Tanja Staal

Ik ben erg positief en zal EFO zeker aanbevelen bij mijn paardenkennissen. Jullie zijn op een laagdrempelige manier te benaderen, chapeau...:)!

Lees meer

Susanne Noortman

Beste EFO,
Mag ik jullie (en in het bijzonder Ron Esteje) onwijs bedanken voor de snelle en fijne manier van het verwerken van mijn declaratie! 

Lees meer

Ineke Drossaart

EFO, van mij een hele bos pluimen op uw hoed en veel dank. Topverzekering!

Lees meer

+
Rosalin Nieuwendijk
+
Elly Noomen
+
Dian Philipsen
+
Tanja Staal
+
Susanne Noortman
+
Ineke Drossaart

Blijf elke maand op de hoogte van onze nieuwtjes