Opeens had ik wel een vergunning nodig

Gepubliceerd op 2 november 2020

De afgelopen jaren is het er regelmatig over gegaan; de stikstofcrisis. Niet alleen veehouders, maar ook paardeneigenaren krijgen te maken met de nieuwe regels omtrent de stikstofuitstoot. Helaas zijn er nog weinig paardenhouders op de hoogte van de aanpassingen die zij moeten doorvoeren of de vergunningen die zij moeten aanvragen om door te mogen gaan met het bedrijf in de huidige hoedanigheid.

In dit artikel kijken we naar een hippische ondernemer die wél al actie heeft ondernomen en hiermee ook andere paardenhouders wil attenderen op het belang van het goed regelen van je zaken omtrent de nieuwe wetgeving.

In 2018 geen vergunning nodig

Marieke de Groot (alias wegens lopende procedures) deed in 2018 navraag bij haar gemeente. Op de locatie waar het grondverzetbedrijf van haar ouders zat, wilde zij een pensionstalling in paddock paradise realiseren. Ondanks dat de stikstofregeling destijds nog niet aan de orde was, wilde haar gemeente dat ze aantoonde dat haar bedrijf geen schadelijke gevolgen voor Natura-2000 gebieden zou hebben. Na de AERIUS-berekening, een berekening waarbij ze uitrekenen hoeveel stikstof de nieuwe bedrijfsactiviteiten zouden uitstoten, bleek dat ze haar plannen om 40 paarden te houden zonder vergunning mocht doorzetten. 

Stikstofcrisis in 2019 gooit roet in het eten

Helaas was de berekening gemaakt nog voor de stikstofcrisis van de zomer van 2019. “Dit betekende voor mij dat de waardes van het Natura-2000 gebied waar ik invloed op heb zijn veranderd, waardoor het stikstofplafond sneller is bereikt en ik nu nog maar negen paarden zonder vergunning mag houden. Met veertig paarden ben ik op dit moment dus wél vergunningsplichtig.” Naast de vergunning heeft Marieke ook extra kosten aan het bijkopen van rechten via extern salderen, omdat het houden van dieren op haar locatie geen referentiekader is. Al met al, een hoop extra kosten.

Vergunningsaanvraag loopt nu

Marieke: “Een adviesbureau heeft mij bijgestaan en geadviseerd om toch nu de vergunning aan te vragen. Nu kan het namelijk nog! Ik merk dat andere hippische ondernemers vaak niet weten of ze een vergunning nodig hebben, maar ik raad echt aan voor zekerheid te gaan en navraag te doen bij je gemeente. Nu kan je, ondanks de kosten, nog de procedures in gang zetten, dat wordt later wellicht lastiger.”

Meer lezen?

In editie 5 van De Hippische Ondernemer, die begin november 2020 is uitgekomen staat een uitgebreid artikel omtrent de invloed van de nieuwe stikstofregels op paardenhouders. 

HippischeOndernemer_LFC_L
AdobeStock_110731155 72dpi

Terug naar het blogoverzicht

Dit vinden onze klanten van ons