Verveling op stal

Gepubliceerd op 12 december 2014

Nu het weideseizoen is afgelopen, staan de paarden en pony’s heel veel op stal. Verveling veroorzaakt vaak stress en als gevolg daarvan kunnen paarden stalondeugden ontwikkelen, zoals luchtzuigen of weven.

Hoe voorkom je dat je paard zich op stal verveelt? Paarden leiden in de natuur een vrij gestructureerd leven waarbij ze veel op zoek zijn naar voedsel, uitrusten en sociaal contact hebben met soortgenoten. Probeer daarom het natuurlijke ritme van een paard zo veel mogelijk na te bootsen. Voer meer ruwvoer dan krachtvoer, verdeel het voer over meerdere voerbeurten. 
PAVO heeft  hiervoor de juiste producten, waaronder PAVO Care4Life en SpeediBeet
Zorg er verder voor dat de paarden contact met elkaar kunnen hebben en zorg voor regelmatige beweging.

Wanneer de wei of paddock te nat is, kan je ook aan de hand gaan wandelen met je paard. Ook een afwisselende training van je paard, gaat verveling tegen. In de stal zelf kan je ook voor afleiding zorgen, bijvoorbeeld in de vorm van speelgoed. Voerspeeltjes hebben het voordeel dat je het natuurlijke gedrag om het eten over de dag te verdelen, enigszins kan nabootsen. 
Ook likstenen kunnen helpen bij verveling, maar niet elke samenstelling is geschikt voor veelvuldig gebruik. Daarnaast kan je ook kiezen voor gewone speeltjes, zoals een pion of bal. Zorg er in elk geval voor dat het van stevig materiaal is en er geen scherpe randen aan zitten. En ook hierbij geldt: zorg voor afwisseling!

Terug naar het blogoverzicht

Dit vinden onze klanten van ons