Wat houdt de nieuwe EU wetgeving diergezondheid in?

Gepubliceerd op 1 maart 2021

Iedere paardenhouder heeft er ondertussen al iets over gehoord, vanaf 21 april gaat de nieuwe Europese diergezondheidsverordening gelden. Concreet houdt dit in dat de identificatie en registratie (I&R) van paarden in Nederland een stuk strenger wordt.

Waarom wordt deze nieuwe wetgeving ingevoerd?

De huidige Europese wetgeving rondom diergezondheid is behoorlijk complex en versnipperd. Dit maakt dat het lastig is om dierziekten te voorkomen of te kunnen bestrijden. De nieuwe wetgeving is een groepering van alle huidige regels in één besluit, waardoor de verschillen in de aanpak van dierziekten zo klein mogelijk worden.

Wat verandert er?

  • De Europese Unie wordt gerechtigd om tegen opkomende ziekten overeenstemmende en volledige maatregelen te nemen. Soms mogen de lidstaten die maatregelen zelf specificeren en aanvullen, maar vaker dan nu het geval is worden ze vanuit de EU opgelegd.
  • Er komt meer focus op de preventie, waarbij vaccinatie een belangrijke tool wordt.
  • De basisverantwoordelijkheden van paardenhouder en dierenartsen worden vastgelegd.

Welke bevoegdheden hebben lidstaten nog?

De nieuwe wet heeft niet alleen invloed om de dierenhouder of het bedrijf waar de dieren worden gehouden, maar ook (uitvoerende instanties van) lidstaten krijgen er mee te maken. Ook voor deze groep zijn er aanwijzingen opgenomen in de diergezondheidsverordening. Een van de bepalingen geeft lidstaten de bevoegdheid om zelf maatregelen te treffen of uitzonderingen te maken. Dat betekend dat in enkele gevallen de landen ook aanvullende of consequentere maatregelen mogen vaststellen.  De voorwaarde daar bij is dat verscherpte regels door de lidstaat zelf geen belemmering mogen opleveren voor vrij verkeer van goederen en diensten tussen de lidstaten. Daarnaast mogen ze wat in de verordening zelf staat niet tegenspreken.

Meer weten over de I&R van paarden?

Ben jij benieuwd voor welk type ziektes de nieuwe wet inspeelt en hoe het registeren van waar paarden zich bevinden en wie de verantwoordelijke is, bijdraagt aan het voorkomen en bestrijden van deze ziektes? Lees dan het hele artikel op De Hippische Ondernemer.

HippischeOndernemer_LFC_L
AdobeStock_70181346 72 dpi

Terug naar het blogoverzicht

Dit vinden onze klanten van ons