05 juni 2022

Ataxie

Ataxie is een veelvoorkomend probleem, waar nog veel onduidelijkheid over bestaat. De aandoening is een symptoombeschrijving van een aantal ziektes, die zich kenmerken door een verstoring in het zenuwstelsel. Het gevolg hiervan is dat het bewegingspatroon van het paard aangetast wordt. Hierbij is er geen sprake van kreupelheid maar wel van een coördinatieprobleem en dat maakt de paarden veelal niet meer geschikt voor de sport.

Er zijn verschillende vormen van ataxie. De spinale ataxie is de meest voorkomende vorm welke ook wel bekend staat als het Wobbler syndroom. Dit is een probleem in de halswervels dat ontstaat door overmatige druk op het ruggenmerg. In de meeste gevallen wordt deze vorm veroorzaakt doordat het paard te snel groeit en er teveel bot aanmaak is rond de groeischijven van de wervels. Daarnaast ontstaan er afwijkingen aan de gewrichten tussen de verschillende wervels, waardoor de wervels van stand veranderen en zo druk op het ruggenmerg veroorzaken. In een enkel geval kan ook een ongeluk aanleiding geven tot beschadiging van de halswervels en leiden tot spinale ataxie. 
Ataxie komt het meest voor bij één- en tweejarige paarden. Het probleem komt ook vaker voor bij hengsten en ruinen dan bij merries. Het uit zich in het opeens ‘dronken’ door het land lopen of zelfs niet eens meer kunnen opstaan. De problemen beginnen vrijwel altijd in de achterhand. Paarden die (licht) atactisch zijn hebben vaak een stijve rechte hals, een pijnlijke rug en struikelen vaak op een volte over hun eigen achterbenen. 
Ataxie betekent veelal een streep door de sport- (en zelfs fok)carrière van paarden. Daarbij heeft het een grote impact op de toekomstverwachting van het paard. Bij EFO Paardenverzekering zijn paarden voor ataxie te verzekeren.

Ataxie