24 november 2016

Blessurepreventie

Blessurepreventie begint met het in kaart brengen van de mogelijke gezondheidsrisico’s van je paard. Deze gezondheidsrisico’s zijn grofweg op te splitsen in twee groepen: risico’s van buitenaf en risico’s van binnenuit. Wanneer de risico’s inzichtelijk gemaakt zijn, is de volgende stap om deze zo klein mogelijk te maken.

Mogelijke gezondheidsrisico’s van binnenuit:
Kleine lichamelijke afwijkingen kunnen op de lange termijn grote problemen veroorzaken. Hierbij kun je denken aan:

-Gebitsproblematiek
-De bouw van het paard
-Wervelkolom (holling of bolling)
-Lichaamsgewicht
-Scheefheid
-Compensatie
 
Oorzaken van buitenaf:
In de regel zijn problemen van buitenaf makkelijker aan te pakken, maar dit vergt een open en gemotiveerde houding van de eigenaar/ruiter van het paard. De samenwerking tussen de dierenarts, ruiter en instructeur is verder cruciaal. Voorbeelden van oorzaken van buitenaf zijn:

-Gedrag, houding en gewicht van de ruiter
-Het harnachement
-Bodem
-Management van training
 
Blessurepreventie: tijdig opsporen
Het belangrijkste bij blessurepreventie is dus het tijdig opsporen van kleine afwijkingen die kunnen leiden tot iets groters.
 
Met name topsportpaarden ondergaan een regelmatige check van de dierenarts of fysiotherapeut. Maar ook bij paarden die tot één van de risicogroepen behoren (door  bijvoorbeeld scheefheid of een afwijking aan de wervelkolom) zou een regelmatige controle moeten voorkomen dat een kleine afwijking uitmondt in een blessure.
 
De huidige controles in de diergeneeskunde gebeuren hoofdzakelijk op het oog en op de tast (palpatie). Een probleem hierbij is dat het menselijk oog niet alle details in de beweging van het paard kan waarnemen. Omdat er vaak langere tijd tussen de controles zit en er soms bepaalde belangen meespelen, is het lastig om objectief te vergelijken.
 
Binnen de diergeneeskunde is er de laatste jaren gekeken naar oplossingen voor dit probleem, zoals de objectieve bewegingsanalyse van het paard (met systemen die werken met high-speed camera’s en/of met sensoren aan de benen van het paard). Op deze manier is een controle volledig objectief en herhaalbaar te maken en kan beter bepaald worden of het paard weer fit genoeg is om te presteren of dat er nog een rustperiode ingelast moet worden.
 
Meer lezen?
Dit is een samenvatting. Wil je meer weten over blessurepreventie? Lees hier het volledige artikel ‘Blessurepreventie bij paarden’ van Morgan Lashley (paardenarts, chiropractor en auteur bij Paardenarts.nl). 

Lees meer

maandag 21 april 2025

Natuurlijk hoop je het nooit mee te maken, maar peesblessures komen regelmatig voor bij (sport)paarden en -pony’s. Wat is de oorzaak hiervan en hoe kun je een peesblessure behandelen? We leggen het uit in deze blog.

maandag 7 april 2025

Het weer wordt steeds mooier en het gras begint te groeien. Veel paarden gaan weer lekker de wei op. Zo’n groene grasmat is natuurlijk heel smakelijk voor paarden, maar let op: er zijn ook risico’s!

dinsdag 25 maart 2025

De geboorte van een veulen is altijd spannend. In veel gevallen redt de merrie zich heel goed zelf. Toch bestaat er het risico dat er problemen ontstaan tijdens de geboorte. In deze blog bespreken we de meest veelvoorkomende problemen.

maandag 24 maart 2025

Het is een prettig idee als je paard verzekerd is. Zo draai je bij een ongeluk of ziekte niet alleen voor de kosten op. Maar waar moet je eigenlijk op letten als je een paardenverzekering wilt afsluiten en hoe maak je de juiste keuze? Met deze handige tips vind je altijd een verzekering die perfect aansluit bij jouw wensen!

donderdag 20 maart 2025

Het zonnetje schijnt steeds feller, de dagen worden langer en voorjaarsbloeiers steken hun koppies weer boven de grond. Van dit weer word je blij! Dat geldt ook voor je paard: hij verliest die dikke wintervacht, mag langer naar buiten en kan weer lekker vers gras eten. Toch zijn er nog wel een paar puntjes waar je op moet letten bij de start van het groene seizoen. Wij zetten er een aantal voor je op een rij zodat we samen goed uitgerust het voorjaar in gaan.

maandag 17 maart 2025

Er is een veulen op komst! Een spannende en leuke tijd, maar hoe zorg je ervoor dat de bevalling zo goed mogelijk verloopt? In 95% van de gevallen gaat de geboorte goed, maar bij de overige 5% is er hulp nodig. Zorg dus dat je de merrie al voor de uitgerekende datum goed in de gaten houdt.

maandag 10 maart 2025

Ondernemend, analytisch, gedreven en betrokken. Dat zijn enkele eigenschappen die passen bij Jan Jouke Bouma. Sinds 1 maart is hij de nieuwe directeur van EFO Paardenverzekering. Hoog tijd voor een nadere kennismaking!

zondag 9 maart 2025

Na 11 maanden is het eindelijk zover: er wordt een nieuw veulen geboren. Veulens hebben speciale aandacht en voeding nodig. Hier 5 tips waar je op moet letten bij je nieuwe veulen! Gaat je veulen voor het eerst de wei in? Dat is een spannend moment voor het veulen.