13 december 2022

Blessurepreventie bij kreupelheid

Van een onschuldige hoefzweer tot een langdurige peesblessure. Iedere paardeneigenaar heeft vast wel eens een kreupel paard op stal gehad. Dat is ook niet zo gek, want kreupelheid is een van de meest voorkomende aandoeningen bij paarden. In samenwerking met een paardenarts geven we je graag tips om deze blessure te voorkomen.

Dierenartsen zien steeds meer paarden die kreupel zijn aan de banden, pezen, weke delen en kapsels. Om te begrijpen hoe dit komt, leggen we je eerst uit hoe de anatomie van het paardenbeen eruitziet. Het eerste dat opvalt is dat de grote spieren bij een paard eigenlijk alleen aan de bovenzijde van het been zitten. Vanaf de voorknie bij het voorbeen en vanaf de sprong aan het achterbeen lopen alleen nog maar pezen. Dit heeft als voordeel dat het onderbeen daardoor lichter is en dat het paard minder energie hoeft te gebruikt als hij snel weg moet rennen. Het nadeel is dat die pezen erg lang zijn en automatisch kwetsbaarder. Pezen zijn namelijk hele dunne structuren. Het is dan ook niet zo verwonderlijk dat de meeste kreupelheden voorkomen in het onderste gedeelte van het paardenbeen.

Belasting

Sportpaarden lopen meer kans om kreupel te raken. Dit komt door het werk dat we van ze vragen en de snelheid waarmee paarden dit uitvoeren. Een rijpaard moet niet alleen zijn eigen gewicht dragen, maar ook die van de ruiter en het harnachement. Wist je dat een springpaard na de landing drie tot vier keer van dat totale gewicht als belasting op zijn benen krijgt? Dat is dus een behoorlijk gewicht!  

Risicofactoren

De bouw van het paard (ook wel conformatie genoemd), is cruciaal voor de belastbaarheid op de lange termijn. Als een paard correct gebouwd is, heeft hij vrij symmetrische belasting van het been. Voor een paard met een standsafwijking is dit anders. Neem bijvoorbeeld de Franse stand. Daarbij is de teen wat naar buiten gedraaid en wordt de binnenzijde van het been relatief langer en de buitenzijde relatief korter. Hierdoor ontstaan er aan de binnenzijde meer trekkrachten, terwijl je aan de buitenzijde juist wat meer drukbelasting ziet. Daardoor zal het paard eerder overbelast raken en onregelmatig lopen.  
Ook bij rugproblemen is er vaak een verband met kreupelheid. Daarnaast kunnen asymmetrie in stand, bespiering en/of beweeglijkheid van benen of wervelkolom problemen en kreupelheid veroorzaken. Het dier kan geboren zijn met deze scheefheid of later hebben gekregen door bijvoorbeeld een blokkade, pijn of compensatie.
Ook zijn er risicofactoren van buitenaf die blessures veroorzaken. Denk aan de bodem en de manier van trainen. Daarnaast hebben het harnachement en de houding en het gewicht van de ruiter invloed op de beweging van het paard.

Balans

Om blessures te voorkomen is het belangrijk dat een paard leert om in balans te lopen. Dus op zijn eigen benen, in een correcte horizontale balans. Normaal gesproken heeft het paard wat meer gewicht op zijn voorhand dan op zijn achterhand. Bij een correcte horizontaal balans neemt het paard wat meer gewicht op de achterhand en is hij dus meer gelijk verdeeld qua gewicht.
Daarnaast is de verticale balans belangrijk. Dat houdt in dat het paard niet naar binnen of naar buiten leunt en het gewicht dus in het midden van zijn lichaam draait. Zie je een paard in de bochten uitzwaaien? Dan is hij verticaal uit balans. Vergeet niet om je eigen balans te checken, want als een ruiter scheef zit, heeft dit eveneens invloed op de balans van het paard en zijn bewegingsafloop.

Tips van de paardenarts

Bij blessurepreventie is het van groot belang dat kleine afwijkingen tijdig worden opgespoord, zodat die niet kunnen leiden tot iets groters. Daarvoor hebben we enkele tips:

  • Hoort jouw paard tot de risicogroepen en heeft hij bijvoorbeeld een afwijkende stand, afwijking aan de wervelkolom of last van scheefheid? Laat hem dan tijdig controleren door de hoefsmid, dierenarts en fysiotherapeut. Op die manier kun je tekenen van overbelasting zo vroeg mogelijk herkennen en aanpakken.
  • Ook bij een gezond paard is het verstandig minimaal een keer per jaar een gezondheidscheck door de dierenarts te laten uitvoeren.
  • Rijd op een goede, gelijkmatige bodem. Met name ongelijkheid en gladheid spelen een rol bij het ontstaan van blessures.
  • Zorg voor een goede warming-up en coolingdown. Plan rustdagen in voor herstel.
  • Varieer veel in de training. Wissel techniek, kracht en uithoudingsvermogen af en let op signalen van vermoeidheid.
  • Blijf oefeningen niet eindeloos herhalen. Bij eentonig werk in belastende bewegingen, zoals de landing of afzet bij een hoge sprong of verzameld werk, creëer je eerder overbelasting.
  • Zorg voor een passend harnachement. Schakel op tijd een zadelmaker in, want een slecht passend zadel kan kreupelheid veroorzaken. Denk daarnaast aan een goed passend hoofdstel en bit.
  • Overtollig gewicht heeft een negatieve invloed op de belasting. Houd je paard op een gezond gewicht. Een manier om het lichaamsgewicht van het paard zo objectief mogelijk te monitoren is door het gebruik van de ‘Body Condition Score’.

Verzekeren

Natuurlijk hoop je blessures te voorkomen. Toch kan er altijd iets gebeuren met je paard. Wil je je paard laten verzekeren tegen kreupelheid? Dan zijn er twee opties: Ziektekostenverzekering UitgebreidPlus en Ziektekostenverzekering Uitgebreid.
Ziektekostenverzekering Uitgebreid is een uitgebreid vergoedingspakket. Hierbij worden ook medische aandoeningen zoals ziektes, kreupelheid en peesblessures vergoed. Daarnaast worden stallingskosten vergoed voor noodzakelijk verblijf in een kliniek. EFO betaalt 80% van de onder de dekking vallende kosten bij een uitgebreide ziektekostenverzekering. Consult-, voorrij- en visitekosten vallen daar niet onder, maar echo’s en röntgenfoto’s wel.
Of ga je liever voor Ziektekostenverzekering UitgebreidPlus? Deze verzekering gaat nog een stapje verder dan de Ziektekostenverzekering Uitgebreid. Bij deze aanvullende verzekering worden ook een aantal bijzondere behandel- en onderzoeksmethoden vergoed, zoals een MRI- of CT-scan, fysiotherapie of shockwave therapie. 

Lees meer

maandag 21 april 2025

Natuurlijk hoop je het nooit mee te maken, maar peesblessures komen regelmatig voor bij (sport)paarden en -pony’s. Wat is de oorzaak hiervan en hoe kun je een peesblessure behandelen? We leggen het uit in deze blog.

maandag 7 april 2025

Het weer wordt steeds mooier en het gras begint te groeien. Veel paarden gaan weer lekker de wei op. Zo’n groene grasmat is natuurlijk heel smakelijk voor paarden, maar let op: er zijn ook risico’s!

dinsdag 25 maart 2025

De geboorte van een veulen is altijd spannend. In veel gevallen redt de merrie zich heel goed zelf. Toch bestaat er het risico dat er problemen ontstaan tijdens de geboorte. In deze blog bespreken we de meest veelvoorkomende problemen.

maandag 24 maart 2025

Het is een prettig idee als je paard verzekerd is. Zo draai je bij een ongeluk of ziekte niet alleen voor de kosten op. Maar waar moet je eigenlijk op letten als je een paardenverzekering wilt afsluiten en hoe maak je de juiste keuze? Met deze handige tips vind je altijd een verzekering die perfect aansluit bij jouw wensen!

donderdag 20 maart 2025

Het zonnetje schijnt steeds feller, de dagen worden langer en voorjaarsbloeiers steken hun koppies weer boven de grond. Van dit weer word je blij! Dat geldt ook voor je paard: hij verliest die dikke wintervacht, mag langer naar buiten en kan weer lekker vers gras eten. Toch zijn er nog wel een paar puntjes waar je op moet letten bij de start van het groene seizoen. Wij zetten er een aantal voor je op een rij zodat we samen goed uitgerust het voorjaar in gaan.

maandag 17 maart 2025

Er is een veulen op komst! Een spannende en leuke tijd, maar hoe zorg je ervoor dat de bevalling zo goed mogelijk verloopt? In 95% van de gevallen gaat de geboorte goed, maar bij de overige 5% is er hulp nodig. Zorg dus dat je de merrie al voor de uitgerekende datum goed in de gaten houdt.

maandag 10 maart 2025

Ondernemend, analytisch, gedreven en betrokken. Dat zijn enkele eigenschappen die passen bij Jan Jouke Bouma. Sinds 1 maart is hij de nieuwe directeur van EFO Paardenverzekering. Hoog tijd voor een nadere kennismaking!

zondag 9 maart 2025

Na 11 maanden is het eindelijk zover: er wordt een nieuw veulen geboren. Veulens hebben speciale aandacht en voeding nodig. Hier 5 tips waar je op moet letten bij je nieuwe veulen! Gaat je veulen voor het eerst de wei in? Dat is een spannend moment voor het veulen.