21 oktober 2020

Buitenbak aanleggen.. Wel of geen vergunning nodig?

Overweeg jij om een buitenbak aan te leggen? Het lijkt zo simpel, maar in veel gevallen is het aanleggen van een buitenbak verbonden aan regels en soms zelfs vergunningen. Hieronder leggen we uit waar je rekening mee moet houden, zodat jij goed voorbereid te werk kan gaan.

Wanneer is een vergunning nodig?

De procedure en/of vergunning voor het aanleggen van een buitenbak verschillen van een aanlegvergunning, omgevingsvergunning tot een wijziging van het bestemmingsplan. Is het de bedoeling dat jouw buitenbak binnen je eigen bouwblok of woonbestemming wordt geplaatst, dan is een vergunning vaak niet nodig.
Wil je de buitenbak buiten het bouwblok of je woonbestemming plaatsen, dan is dit niet altijd mogelijk. Indien er mogelijkheden zijn voor de aanleg van een bak, is een vergunning voor de realisatie van de paardenbak noodzakelijk. Gemeenten stellen zeer wisselende voorwaarden, welke helaas ook niet altijd van deze tijd zijn. Het is belangrijk om jouw ‘eigen’ gemeente na te gaan, om na te gaan aan welke eisen je moet voldoen om in aanmerking te komen voor een vergunning. Het is van belang om rekening te houden met het onderscheid dat door de gemeente gemaakt wordt tussen hobbymatige en bedrijfsmatige paardenhouders.

Het verschil tussen een hobby- versus bedrijfsmatige buitenbak

Gemeentes maken verschil tussen een hobbymatige buitenbak en een buitenbak die aangevraagd wordt voor een professionele paardenhouderij. Een van de verschillen die vaak voorkomt is het aantal buitenbanen dat aangelegd mag worden. Bij hobbymatig gebruik is 1 buitenbak toegestaan, bij professionele paardenhouderijen zijn meerdere buitenbakken toegestaan.
Een ander veel voorkomend verschil is de afmeting van de buitenbak. Voor hobbymatig gebruik van de buitenbak wordt de afmeting vaak vastgesteld op maximaal 20x40 meter. Hippische bedrijven hebben dan juist vaak de mogelijkheid om grotere rijbanen aan te leggen, mits de vergunning dit toestaat.

Wat zijn de regels voor lichtmasten?

Een buitenbak aanleggen is niet zonder voorwaarden. Indien er voor een buitenbak een vergunning verleend wordt, moet er rekening gehouden worden met landschappelijke inpassing, vormgeving en materiaalkeuze. Dit geldt ook voor de verlichting.

Mocht je dus lichtmasten willen plaatsen, is het handig om aan het volgende te denken:

  1. Houd rekening met de buren.
  2. Zorg dat alleen de paardenbak verlicht is en beperk strooilicht.
  3. Zorg voor energiezuinige verlichting.
  4. Zoek naar lichttypes die voor minder hinder aan flora en fauna zorgen.
  5. Informeer eens bij de gemeentewerk. Veelal zijn er lichtmasten die langs de weg hebben gestaan over.

Meer lezen?

Dit is een samenvatting van de Hippische Ondernemer. Lees het volledige artikel 'Buitenbak aanleggen.. Wel of geen vergunning nodig?' op Hippischeondernemer.nl.

Lees meer

woensdag 18 juni 2025

21 juni start de zomer officieel. Dat is natuurlijk hartstikke fijn voor ons, maar voor paarden kunnen hete dagen minder fijn zijn. Daarom deelt EFO Paardenverzekering de beste zomerse tips!

maandag 16 juni 2025

De meeste mensen smeren zichzelf tijdens een zomerse dag in met zonnebrandcrème en zijn zich bewust van de invloed van uv-licht. Maar hoe werkt dat eigenlijk bij paarden? Wist je dat te veel uv-straling ook bij paarden voor verbranding kan zorgen? Vooral voor paarden met een lichte kleur is dit een veelvoorkomend probleem.

woensdag 4 juni 2025

Bij cornage is er sprake van een verlamming van de stemband. In de meeste gevallen gaat het om de linkerstemband. Waardoor wordt dit veroorzaakt en in hoeverre heeft een paard hier last van?

maandag 19 mei 2025

Het ene moment is je paard nog rustig aan het eten en het volgende moment staat hij kokhalsbewegingen te maken. Grote kans dat hij last heeft van een slokdarmverstopping. Dat is flink schrikken, want soms kan het lijken of hij stikt. Hoe ontstaat dit en wat moet je eraan doen? Lees er meer over in deze blog.

maandag 21 april 2025

Natuurlijk hoop je het nooit mee te maken, maar peesblessures komen regelmatig voor bij (sport)paarden en -pony’s. Wat is de oorzaak hiervan en hoe kun je een peesblessure behandelen? We leggen het uit in deze blog.

maandag 7 april 2025

Het weer wordt steeds mooier en het gras begint te groeien. Veel paarden gaan weer lekker de wei op. Zo’n groene grasmat is natuurlijk heel smakelijk voor paarden, maar let op: er zijn ook risico’s!

dinsdag 25 maart 2025

De geboorte van een veulen is altijd spannend. In veel gevallen redt de merrie zich heel goed zelf. Toch bestaat er het risico dat er problemen ontstaan tijdens de geboorte. In deze blog bespreken we de meest veelvoorkomende problemen.

maandag 24 maart 2025

Het is een prettig idee als je paard verzekerd is. Zo draai je bij een ongeluk of ziekte niet alleen voor de kosten op. Maar waar moet je eigenlijk op letten als je een paardenverzekering wilt afsluiten en hoe maak je de juiste keuze? Met deze handige tips vind je altijd een verzekering die perfect aansluit bij jouw wensen!