21 januari 2025

De voordelen van een ziektekostenverzekering

Koliek, maagzweren, kreupelheden of een ongeval. Het zijn situaties die je niet hoopt mee te maken met je paard, maar toch bestaat het risico wel degelijk. Gelukkig kun je je paard hiervoor verzekeren met een ziektekostenverzekering. In deze blog vertelt Amerens Bosma van EFO Paardenverzekering welke verschillende ziektekostenverzekeringen er zijn en waarom het handig is om zo’n aanvullende verzekering af te sluiten.

Wat is het verschil tussen een hoofdverzekering en een ziektekostenverzekering?

“Met een hoofdverzekering is je paard verzekerd voor het risico van overlijden of blijvende ongeschiktheid. Maar als je paard koliek krijgt of een ernstig ongeval, kunnen de ziektekosten van bijvoorbeeld een operatie of het verblijf op een kliniek behoorlijk oplopen. Met de ziektekostenverzekering krijg je de dierenartskosten vergoed. Een ziektekostenverzekering is een aanvullende verzekering, die je naast de hoofdverzekering afsluit. Het is dus niet mogelijk om alleen een ziektekostenverzekering af te sluiten.”

Wat is het belangrijkste voordeel van een ziektekostenverzekering?

“Met al onze ziektekostenverzekeringen ben je voor spoedeisende hulp verzekerd. En dat is fijn, want een ongeluk zit echt in een klein hoekje. Ik zie dagelijks voorbijkomen wat er allemaal mis kan gaan. Denk aan ongevallen waarbij gehecht moet worden, maar ook allerlei ziektes, koliek en hoefbevangenheid. Veel mensen vinden het een geruststellend gevoel om hun paard hiervoor te verzekeren. Dat neemt het risico natuurlijk niet weg, maar je bent dan in ieder geval financieel goed ingedekt. Zo kom je niet voor onverwachte kosten te staan. Stel, je paard moet met spoed geopereerd worden aan koliek, dan is het een prettig idee dat je hiervoor verzekerd bent. Zeker in deze tijd, waarin dierenartsrekeningen alsmaar duurder worden. Zonder ziektekostenverzekering kost een koliekoperatie al snel duizenden euro’s. Daarnaast vergoeden al onze ziektekostenverzekeringen dertig stallingsdagen op de kliniek.”

Welke ziektekostenverzekeringen biedt EFO Paardenverzekering aan?

“We hebben vier verschillende ziektekostenverzekeringen: Ziektekostenverzekering Beperkt, Ziektekostenverzekering Basis, Ziektekostenverzekering Uitgebreid en Ziektekostenverzekering UitgebreidPlus. Je kunt het zo uitgebreid mogelijk maken, van spoedeisende behandelingen tot speciale onderzoek- en behandelmethodes. Met iedere ziektekostenverzekering ben je in ieder geval verzekerd voor spoedeisende hulp zoals een ongeval of acuut verlopende ziekte. Per 1 januari 2025 hebben we de definitie van acuut verlopende ziekte aangepast. Hieronder verstaan we ziektes waarbij het paard van de ene op andere dag ernstig ziek raakt en daaraan dreigt te overlijden. Dat zijn koliek, slokdarmverstopping, einschuss en hoefbevangenheid.”

Kun je een paard ook voor andere ziektes verzekeren?

“Jazeker. Bij Ziektekostenverzekering Beperkt gaat het dus alleen om spoedeisende hulp, maar Ziektekostenverzekering Basis is een stuk uitgebreider. Daarmee is je paard verzekerd voor álle ziektes. Dus niet alleen de spoedeisende ziektes, maar ook ziektes en aandoeningen zoals luchtwegproblemen, huidproblemen en maagzweren. Daarnaast kun je nog een stapje verder gaan met Ziektekostenverzekering Uitgebreid. Daarbij worden ook de kosten voor kreupelheden vergoed. Tot slot is er Ziektekostenverzekering UitgebreidPlus, waarbij je paard is verzekerd voor bijzondere behandel- en onderzoeksmethoden, zoals een MRI- of CT-scan, fysiotherapie of shockwave therapie.”
Wil je in één oogopslag zien wat er wel en niet verzekerd is? Lees dan hier onze verzekeringsvoorwaarden of bekijk direct het volledige dekkingsoverzicht. 

Welke acceptatievoorwaarden gelden er voor een ziektekostenverzekering?

Voor een aanvullende ziektekostenverzekering mag je paard niet ouder zijn dan 12 jaar. Ziektekostenverzekering Beperkt kun je afsluiten zonder keuring. Voor Ziektekostenverzekering Basis vragen we alleen en klinisch keuringsrapport. Bij Ziektekostenverzekering Uitgebreid en UitgebreidPlus is een klinische en röntgenologische keuring nodig.”

Kun je alle ziektekostenverzekeringen en hoofdverzekeringen met elkaar combineren?

“Ziektekostenverzekering Beperkt en Ziektekostenverzekering Basis kun je bij al onze hoofdverzekeringen afsluiten. Ziektekostenverzekering Uitgebreid en UitgebreidPlus gaan alleen samen met Schadeverzekering Uitgebreid, omdat kreupelheden hierbij ook zijn meeverzekerd en daarvoor een röntgenologische keuring nodig is.”

Waar moet je op letten als je een ziektekostenverzekering afsluit?

“Wij proberen ons advies te baseren op de risico’s die jij graag verzekerd wilt hebben. Waar ligt jouw grootste angst? Ben je voornamelijk bang dat je paard koliek krijgt en wil je hem daarvoor verzekeren? Of vind je het een fijn idee dat hij verzekerd is voor álle ziektes, eventueel ook inclusief kreupelheden? Stel, je wilt dat alleen spoedeisende hulp wordt vergoed, maar je vindt het wel belangrijk dat het paard bij blijvende ongeschiktheid door kreupelheden wordt uitgekeerd. Dan past Schadeverzekering Uitgebreid met Ziektekostenverzekering Beperkt daar goed bij. Daarnaast zijn er mensen die het vooral fijn vinden om hun paard te verzekeren tegen alle ziektes en minder waarde hechten aan een uitkering. Dan kun je bijvoorbeeld kiezen voor een goedkopere hoofdverzekering (de Overlijdensverzekering), gecombineerd met Ziektekostenverzekering Basis. Zo zijn er dus verschillende combinaties mogelijk. Voor al onze ziektekostenverzekeringen geldt dat 80% van de gemaakte ziektekosten wordt vergoed.”

Vanaf welke verzekerde waarde kun je een ziektekostenverzekering afsluiten?

“Daar zit geen minimum aan. We geven altijd wel mee dat je per kalenderjaar niet meer aan ziektekosten vergoed krijgt, dan de verzekerde waarde van je paard. Daarvoor geldt een maximum van 7.500 euro per jaar. Dat maximum is vorig jaar opgeschroefd van 5.000 naar 7.500 euro, omdat dierenartsrekeningen steeds duurder worden en we onze leden daarin tegemoet willen komen. Wil je echt het maximale eruit halen per kalenderjaar, dan kun je je paard het beste verzekeren voor minimaal 7.500 euro verzekeren. Elk kalenderjaar gaat dit bedrag opnieuw in.”

Wat kost een ziektekostenverzekering?

“Een ziektekostenverzekering hangt niet af van de verzekerde waarde van je paard, want dierenartskosten zijn voor iedereen gelijk. Daardoor hebben alle ziektekostenverzekeringen een vaste premie. Online kun je jouw premie berekenen.”

Waar kan ik meer informatie vinden?

“Op onze website staat veel informatie. Daarnaast kun je online de verzekeringswijzer invullen. Zo ontdek je welke ziektekostenverzekering het beste bij jouw situatie past. Wil je liever rechtstreeks contact met onze medewerkers? Ook dat is mogelijk. EFO Paardenverzekering staat voor persoonlijk contact en we denken graag met je mee. Ons motto is niet voor niets: Samen voor jouw paard!”

Lees meer

woensdag 18 juni 2025

21 juni start de zomer officieel. Dat is natuurlijk hartstikke fijn voor ons, maar voor paarden kunnen hete dagen minder fijn zijn. Daarom deelt EFO Paardenverzekering de beste zomerse tips!

maandag 16 juni 2025

De meeste mensen smeren zichzelf tijdens een zomerse dag in met zonnebrandcrème en zijn zich bewust van de invloed van uv-licht. Maar hoe werkt dat eigenlijk bij paarden? Wist je dat te veel uv-straling ook bij paarden voor verbranding kan zorgen? Vooral voor paarden met een lichte kleur is dit een veelvoorkomend probleem.

woensdag 4 juni 2025

Bij cornage is er sprake van een verlamming van de stemband. In de meeste gevallen gaat het om de linkerstemband. Waardoor wordt dit veroorzaakt en in hoeverre heeft een paard hier last van?

maandag 19 mei 2025

Het ene moment is je paard nog rustig aan het eten en het volgende moment staat hij kokhalsbewegingen te maken. Grote kans dat hij last heeft van een slokdarmverstopping. Dat is flink schrikken, want soms kan het lijken of hij stikt. Hoe ontstaat dit en wat moet je eraan doen? Lees er meer over in deze blog.

maandag 21 april 2025

Natuurlijk hoop je het nooit mee te maken, maar peesblessures komen regelmatig voor bij (sport)paarden en -pony’s. Wat is de oorzaak hiervan en hoe kun je een peesblessure behandelen? We leggen het uit in deze blog.

maandag 7 april 2025

Het weer wordt steeds mooier en het gras begint te groeien. Veel paarden gaan weer lekker de wei op. Zo’n groene grasmat is natuurlijk heel smakelijk voor paarden, maar let op: er zijn ook risico’s!

dinsdag 25 maart 2025

De geboorte van een veulen is altijd spannend. In veel gevallen redt de merrie zich heel goed zelf. Toch bestaat er het risico dat er problemen ontstaan tijdens de geboorte. In deze blog bespreken we de meest veelvoorkomende problemen.

maandag 24 maart 2025

Het is een prettig idee als je paard verzekerd is. Zo draai je bij een ongeluk of ziekte niet alleen voor de kosten op. Maar waar moet je eigenlijk op letten als je een paardenverzekering wilt afsluiten en hoe maak je de juiste keuze? Met deze handige tips vind je altijd een verzekering die perfect aansluit bij jouw wensen!