15 maart 2018

Droes

Droes is een zeer besmettelijke ziekte, waarbij er ontstekingen in de lymfeknopen optreden, veroorzaakt door de Streptococcus equi bacterie. Bijna alle paarden krijgen wel een keer droes, maar de ziekte wordt het meest gezien bij veulens in de opfok. Ook jonge paarden tot een jaar of 5 lopen een hoger risico en paarden die veel in contact zijn met andere paarden. Doorgaans knapt een paard goed op, maar droes kan in 1-2% van de gevallen ook dodelijk zijn. 

Symptomen

Als het paard de droesbacterie heeft opgelopen, vermenigvuldigd deze zich in de lymfeknopen, waardoor ontstekingen en pijnlijke zwellingen kunnen ontstaan.

3-14 dagen na besmetting treden de eerste verschijnselen op: koorts, heldere witte neusuitvloeiing. In de dagen erna wordt het paard sloom en wil het slecht tot niet eten en wordt de neusuitvloeiing pusachtig. Er ontstaan abcessen doordat de lymfeknopen ontstoken zijn. Het bekendste voorbeeld is de ‘droesbult’ onder of achter de kaak, maar dit hoeft niet altijd het geval te zijn. Door de pijnlijke keelstreek, is hoesten en slikken pijnlijk en zal het paard zijn hals gestrekt willen houden. Binnen een paar weken breken de ontstoken lymfeklieren meestal door naar de keelholte of naar buiten. Het paard zal zich dan snel beter voelen.

In enkele gevallen kan ‘gewone’ droes zich ontwikkelen naar verslagen droes. De bacterie heeft zich dan via de bloedbaan verplaatst naar andere plaatsen in het lichaam. Deze paarden zijn erg ziek met wisselende momenten van koorts, vermageren sterk en kunnen ook hoesten, koliek en/of diarree hebben. Bij deze vorm is er slechts een kleine kans op herstel. 

Besmettingsgevaar

Droes is zeer besmettelijk, waardoor paarden met droes direct geïsoleerd moeten worden. De bacterie komt binnen via de neus of mond en besmetting vindt vooral plaats door direct contact (tussen paarden) en indirect contact (via andere personen, dieren en materialen). Een droesuitbraak heeft daardoor altijd een enorme impact op paarden en hun omgeving.

Na het begin van de infectie kan een ziek paard tot 4-6 weken andere paarden besmetten. Om nieuwe besmettingen snel op te sporen en te behandelen, moeten alle overige paarden op stal dagelijks getemperatuurd worden. Zet paarden met koorts direct apart.

De meeste paarden zijn na eenmaal droes te hebben doorgemaakt immuun voor de ziekte. ‘Dragerdieren’ blijven echter een groot risico. Deze paarden (dit zijn circa 10% van de paarden die droes heeft gehad) worden drager van de bacterie en zijn soms levenslang een besmettingsbron. Opsporing en behandeling van deze dieren is belangrijk! 

Diagnose en behandeling

Je dierenarts kan de diagnose doorgaans snel stellen aan de hand van duidelijke verschijnselen. De diagnose kan ook gesteld worden aan de hand van een PCR-test op neusswabs en/of neus- en luchtzakspoelingen. Ook de inhoud van een abces kan zo onderzocht worden. Daarnaast kunnen afweerstoffen tegen droes aangetoond worden met een bloedtest; welke wordt ook gebruikt om dragerdieren op te sporen.

Vermoed je droes bij je paard, schakel dan altijd je dierenarts in om de juiste diagnose te stellen en een behandeling op te starten. Een ziek paard moet geïsoleerd worden van andere paarden en volledige rust krijgen. Alleen in een zeer vroeg stadium zal antibiotica kunnen helpen. In de meeste gevallen is beter om af te wachten totdat de abcessen vanzelf doorbreken naar buiten. Door de pijnlijke keelstreek kan eten en drinken moeizaam gaan en kan het paard erg benauwd zijn. Schakel bij problemen tijdig je dierenarts in. Hij/zij kan ingrijpen door het paard te behandelen met ontstekingsremmers/pijnstillers en soms antibiotica en/of door een buisje in de luchtpijp te plaatsen (tracheotomie).
 
Beperk de kans op een uitbraak van droes. Er zijn diverse preventiemaatregelen die je hierbij kunnen helpen. Ook is het mogelijk om gezonde paarden tegen droes te vaccineren. Informeer naar de mogelijkheden bij je dierenarts. 

Meer lezen?

Lees het volledige artikel ‘Droes’ (incl. preventietips) op Paardenarts.nl van Iris van Gulik, paardenarts.

Lees meer

maandag 21 april 2025

Natuurlijk hoop je het nooit mee te maken, maar peesblessures komen regelmatig voor bij (sport)paarden en -pony’s. Wat is de oorzaak hiervan en hoe kun je een peesblessure behandelen? We leggen het uit in deze blog.

maandag 7 april 2025

Het weer wordt steeds mooier en het gras begint te groeien. Veel paarden gaan weer lekker de wei op. Zo’n groene grasmat is natuurlijk heel smakelijk voor paarden, maar let op: er zijn ook risico’s!

dinsdag 25 maart 2025

De geboorte van een veulen is altijd spannend. In veel gevallen redt de merrie zich heel goed zelf. Toch bestaat er het risico dat er problemen ontstaan tijdens de geboorte. In deze blog bespreken we de meest veelvoorkomende problemen.

maandag 24 maart 2025

Het is een prettig idee als je paard verzekerd is. Zo draai je bij een ongeluk of ziekte niet alleen voor de kosten op. Maar waar moet je eigenlijk op letten als je een paardenverzekering wilt afsluiten en hoe maak je de juiste keuze? Met deze handige tips vind je altijd een verzekering die perfect aansluit bij jouw wensen!

donderdag 20 maart 2025

Het zonnetje schijnt steeds feller, de dagen worden langer en voorjaarsbloeiers steken hun koppies weer boven de grond. Van dit weer word je blij! Dat geldt ook voor je paard: hij verliest die dikke wintervacht, mag langer naar buiten en kan weer lekker vers gras eten. Toch zijn er nog wel een paar puntjes waar je op moet letten bij de start van het groene seizoen. Wij zetten er een aantal voor je op een rij zodat we samen goed uitgerust het voorjaar in gaan.

maandag 17 maart 2025

Er is een veulen op komst! Een spannende en leuke tijd, maar hoe zorg je ervoor dat de bevalling zo goed mogelijk verloopt? In 95% van de gevallen gaat de geboorte goed, maar bij de overige 5% is er hulp nodig. Zorg dus dat je de merrie al voor de uitgerekende datum goed in de gaten houdt.

maandag 10 maart 2025

Ondernemend, analytisch, gedreven en betrokken. Dat zijn enkele eigenschappen die passen bij Jan Jouke Bouma. Sinds 1 maart is hij de nieuwe directeur van EFO Paardenverzekering. Hoog tijd voor een nadere kennismaking!

zondag 9 maart 2025

Na 11 maanden is het eindelijk zover: er wordt een nieuw veulen geboren. Veulens hebben speciale aandacht en voeding nodig. Hier 5 tips waar je op moet letten bij je nieuwe veulen! Gaat je veulen voor het eerst de wei in? Dat is een spannend moment voor het veulen.