09 juni 2022

Een paard kopen

Een paard kopen doe je niet zomaar en wat kost dat nou eigenlijk? Het is belangrijk dat je daadwerkelijk jouw droompaard en niet een ‘kat in de zak’ aanschaft. Hieronder hebben wij een aantal dingen voor je op een rijtje gezet die belangrijk zijn bij het kopen van een paard.

1. De voorbereiding
Je hebt besloten om een paard te kopen, de zoektocht kan beginnen. Wat voor paard past bij jou en wat zijn jouw ambities? Bedenk van tevoren goed wat je precies zoekt en welke mogelijkheden je hebt. Misschien heb je zelf veel verstand van paarden en weet je precies wat je wilt maar het is altijd goed om je door iemand te laten adviseren. Dit kan bijvoorbeeld jouw instructeur of instructrice zijn. Daarnaast kun je voor jezelf een lijstje maken met de eisen waar jouw paard aan moet voldoen. Want het kan zomaar voorkomen dat je een echte blikvanger tegenkomt waardoor de emoties de overhand krijgen.

2. Het onderzoek
Na een lange zoektocht heb je dan eindelijk het ideale paard op het oog. Het paard voldoet aan alle eisen en je wilt hem zo snel mogelijk op stal hebben. Voordat je het paard daadwerkelijk aanschaft is het belangrijk om te weten of het paard helemaal gezond is of wat de eventuele bemerkingen zijn.
Vaak bellen eigenaren van een nieuw paard ons met de vraag ‘welke keuringen moeten jullie allemaal hebben voor het afsluiten van een verzekering?’. Wij geven altijd als antwoord dat je dit niet voor de verzekering moet doen maar voor jezelf. Want wat is er nu vervelender dan dat jouw droompaard van alles mankeert? Voor bepaalde dekkingen hebben wij keuringen nodig om het paard in onze verzekering te kunnen accepteren maar wij vinden het belangrijk dat jij een goed paard koopt! Een klinische keuring is een ideale manier om de meest belangrijke afwijkingen of bemerkingen uit te sluiten. Bij een klinische keuring wordt er naar de bouw en de conditie van het paard gekeken en wordt er een algemeen onderzoek gedaan naar de ademhaling, het hart, de ogen, de benen en de bewegingsvorm. Ook het gebruiksdoel wordt meegenomen in de beoordeling van het paard, voor de sport kunnen die eisen wat hoger liggen dan voor recreatief gebruik. Daarnaast is er nog de mogelijkheid om je paard röntgenologisch te laten onderzoeken. Hiermee krijg je meer zekerheid over het inwendige beenwerk, eventueel uitgebreid met de hals- en rugwervels. 

3. Wel of niet verzekeren 
Het paard is goedgekeurd, eindelijk kun je hem verwelkomen bij jou op stal. Een eigen paard is absoluut geen goedkoop bezit. Het kan daarom verstandig zijn om jouw paard te verzekeren voor onverwachtse calamiteiten. Hiermee neem je een financiële zorg weg en kun je gerust naar de dierenarts rijden wanneer jouw paard een levensreddende medische ingreep nodig heeft. Ook wanneer jouw paard plotseling komt te overlijden kan een verzekering de financiële zorg wegnemen.  

Een goed moment om jouw paard te verzekeren is  tijdens of direct na de aankoop van het paard. Jouw paard is dan net gekeurd en hierdoor kun je snel en makkelijk schakelen met de verzekering.

Direct verzekeren
Wil jij jouw paard verzekeren? Hieronder kun jij jouw premie berekenen zodat je weet wat het kost en waar je voor verzekerd bent. Wil je persoonlijk advies? Onze inspecteurs helpen je graag bij je keuze!

Bereken hier jouw premie!

Persoonlijk advies

Een Paard Kopen