03 juni 2022

Een tandziekte bij je paard

Equine Odontoclastic Tooth Resorption and Hypercementosis (EOTRH) is een aandoending die voornamelijk aan de snijtanten van oudere, koudbloedpaarden optreedt. Soms worden de eerste kiezen en/of ruinentanden ook aangetast.

Eerste tekenen

Vorig jaar juli is door mijn paardentandarts de ziekte EOTRH bij mijn paard Jump vastgesteld. Een voor mij op dat moment nog onbekende ziekte. Deze ziekte kwam bij Jump tot uiting door rode puntjes op het tandvlees en heel veel tandsteen. De tandarts vertelde dat in het ergste geval de tanden eruit gehaald moesten worden.

Bij mij brak lichte paniek uit en ik had een hoop vragen. Hoe moet een paard eten alleen nog zijn kiezen? Een paard zonder voortanden, dat kan toch niet? Kan ik dan nog wel gewoon rijden? We reden, ondanks dat hij toen 19 was, nog fanatiek in de disciplines dressuur, springen en cross. De tandarts vertelde mij dat een paard prima zonder voortanden kan en dat ik me daar geen zorgen over hoefde te maken. Ook gaf hij aan dat het soms nog wel enige tijd kan duren voordat de tanden er echt uit moeten.

Enigszins opgelucht zijn we gewoon verder gegaan met trainen en wedstrijden rijden. Begin januari van dit jaar kwam de dierenarts om te enten en aangezien mijn paard weer enorm veel tandsteen op z’n voortanden had heeft hij dit direct weggehaald. Maar half januari wilde Jump zijn mond niet meer open doen voor het bit en hij begon ook steeds vaker met zijn tong tegen zijn tanden aan te duwen. Daarbij was er in twee weken tijd ook weer enorm veel tandsteen bij gekomen en kreeg hij nu ook een soort fistel boven zijn tanden. Voor mij reden genoeg om actie te ondernemen want dit waren toch echt tekenen van pijn. 

Behandeling

Begin februari hebben we Jump naar Dierenkliniek Emmeloord gebracht. Na het maken van röntgenfoto’s bleek dat mijn gevoel klopte en dat alle voortanden, inclusief zijn ruinentanden, waren aangetast. Al zijn twaalf tanden zijn er vervolgens uitgehaald en een dag later kon ik hem weer ophalen. Zijn ruinentanden moeten nog een keer verwijderd worden want alles in één keer is te heftig. Wat mij opviel is dat hij direct alweer zichzelf was, lekker vrolijk. Op het begin stonk hij onwijs uit zijn mond, maar dit is normaal na deze operatie en dat is niks om je zorgen over te maken. Na twee weken mochten we weer beginnen met bitloos rijden en een maand na de behandeling mocht hij voorzichtig weer een bit in. 

Herstel

Inmiddels had ik ook veel opgezocht over EOTRH en uit alle ervaringen die ik heb gelezen blijkt wel dat een paard enorm opknapt als zijn aangetaste tanden verwijderd zijn. Dat geeft wel aan hoeveel pijn ze ervaren. Dit is voor ons als mensen natuurlijk exact hetzelfde als je bijvoorbeeld kiespijn hebt. Voor je paard is dit natuurlijk niet anders, alleen laten paarden instinctief geen pijn zien waardoor mensen de ernst nogal eens onderschatten.

We zijn nu drie maanden verder en het tandvlees is helemaal mooi genezen en mijn paard redt zich prima zonder zijn tanden. Het enige waar ik op moet letten is dat het gras niet te kort is aangezien hij dit nu met zijn tong of lippen moet “afhappen”. Ook het afhappen van wortels of appels gaat uiteraard niet meer dus deze moeten in stukjes worden gesneden.
 
Bij twijfel over het gebit van je paard is het altijd raadzaam om een gecertificeerd dierenarts of paardentandarts naar het gebit te laten kijken.

Een Tandzikete Bij Je Paard