09 september 2024
Veel mensen weten wel dat voorjaarsgras risico’s meebrengt voor de gezondheid van hun paard. Maar wist je dat je ook in het najaar moet opletten dat het gras niet te veel suiker bevat? Gaskoliek kan dan ook op de loer liggen. In dit artikel gaan we dieper in op de oorzaak en de symptomen. Ook delen we handige tips om gaskoliek te voorkomen.
Voorjaar- en najaarsgras is berucht vanwege de hoeveelheid fructaan die erin zit. Fructaan is een meervoudig suiker dat door het gras wordt geproduceerd onder invloed van zonlicht. De grasplant gebruikt fructaan om te groeien. Hoe meer zonlicht en warmte er is, hoe meer fructaan er ook weer verbruikt wordt. Maar als het ’s nachts koud is, groeit de plant amper. De hoeveelheid fructaan wordt dan ook niet verbruikt. De volgende ochtend ligt het fructaangehalte in het gras dus een flink stuk hoger. Als het paard dit gras eet, schiet zijn suikerspiegel omhoog en komen er meer suikers in de dikke darm terecht. Dit kan leiden tot hoefbevangenheid en gaskoliek.
Houd er rekening mee dat het fructaangehalte vooral hoog is wanneer het overdag warm en zonnig is en ’s nachts onder de vijf graden. Het is dan beter om je paard pas ’s middags in de wei te zetten, omdat het fructaangehalte in het gras dan weer is afgenomen.
Er zijn verschillende soorten koliek, waaronder gaskoliek. Daarbij ontstaat er een gasophoping in de darmen. Deze overmatige productie kan komen doordat suikers die niet volledig verteerd zijn in de dunne darm, terechtkomen in de dikke darm. Ook krachtvoer met moeilijk verteerbare granen (zoals maïs) kunnen onverteerd doorstromen naar de dikke darm en tot gaskoliek leiden. Een andere oorzaak is een darmafsluiting (door een verstopping of liggingsverandering van de darmen). Daarnaast kan een plotselinge verandering van de voersamenstelling gaskoliek veroorzaken.
Het paard wil graag liggen of rollen. Ook zweten, slaan, kijken naar de buik en een verhoogde hartslag zijn symptomen van gaskoliek. Sommige paarden lijken letterlijk ‘opgeblazen’. Dat zie je vooral bij de flanken van het paard.
Ben je bang dat jouw paard last heeft van gaskoliek? Twijfel niet en bel meteen de dierenarts om je paard te laten onderzoeken. De ernst van de koliek hangt af van de hoeveelheid gas en de plaats van de gasophoping. Pijnstillers kunnen al wat spanning wegnemen en milde gevallen herstellen vaak volledig.
Soms heeft een paard zoveel gas in zijn darmen dat dit niet via de natuurlijke weg eruit kan. Dan bestaat het risico dat de darmen scheuren. Daarnaast kunnen de darmbacteriën dusdanig uit balans raken dat er gifstoffen gevormd worden. Als deze in het bloed terechtkomen, kan dit tot bloedvergiftiging leiden. Ook kunnen door een gasophoping de darmen verplaatsen en vast komen te liggen of beknellen. In dat geval moet het paard geopereerd worden.
EFO Paardenverzekering vindt de gezondheid van jouw paard net zo belangrijk als jij. We bieden verschillende mogelijkheden aan om je paard te verzekeren: betrouwbaar, betaalbaar en op maat. Het welzijn van jouw paard staat hierbij altijd centraal.
Ontdek welke verzekering het beste bij jouw paard past! Klik hieronder om de verzekeringswijzer in te vullen of bereken direct jouw premie.