09 september 2024

Gaskoliek door najaarsgras

Veel mensen weten wel dat voorjaarsgras risico’s meebrengt voor de gezondheid van hun paard. Maar wist je dat je ook in het najaar moet opletten dat het gras niet te veel suiker bevat? Gaskoliek kan dan ook op de loer liggen. In dit artikel gaan we dieper in op de oorzaak en de symptomen. Ook delen we handige tips om gaskoliek te voorkomen. 

Pas op voor fructaan

Voorjaar- en najaarsgras is berucht vanwege de hoeveelheid fructaan die erin zit. Fructaan is een meervoudig suiker dat door het gras wordt geproduceerd onder invloed van zonlicht. De grasplant gebruikt fructaan om te groeien. Hoe meer zonlicht en warmte er is, hoe meer fructaan er ook weer verbruikt wordt. Maar als het ’s nachts koud is, groeit de plant amper. De hoeveelheid fructaan wordt dan ook niet verbruikt. De volgende ochtend ligt het fructaangehalte in het gras dus een flink stuk hoger. Als het paard dit gras eet, schiet zijn suikerspiegel omhoog en komen er meer suikers in de dikke darm terecht. Dit kan leiden tot hoefbevangenheid en gaskoliek.
Houd er rekening mee dat het fructaangehalte vooral hoog is wanneer het overdag warm en zonnig is en ’s nachts onder de vijf graden. Het is dan beter om je paard pas ’s middags in de wei te zetten, omdat het fructaangehalte in het gras dan weer is afgenomen. 

Wat is gaskoliek?

Er zijn verschillende soorten koliek, waaronder gaskoliek. Daarbij ontstaat er een gasophoping in de darmen. Deze overmatige productie kan komen doordat suikers die niet volledig verteerd zijn in de dunne darm, terechtkomen in de dikke darm. Ook krachtvoer met moeilijk verteerbare granen (zoals maïs) kunnen onverteerd doorstromen naar de dikke darm en tot gaskoliek leiden. Een andere oorzaak is een darmafsluiting (door een verstopping of liggingsverandering van de darmen). Daarnaast kan een plotselinge verandering van de voersamenstelling gaskoliek veroorzaken.

Wat zijn de symptomen van gaskoliek?

Het paard wil graag liggen of rollen. Ook zweten, slaan, kijken naar de buik en een verhoogde hartslag zijn symptomen van gaskoliek. Sommige paarden lijken letterlijk ‘opgeblazen’. Dat zie je vooral bij de flanken van het paard.

Wat te doen bij gaskoliek?

Ben je bang dat jouw paard last heeft van gaskoliek? Twijfel niet en bel meteen de dierenarts om je paard te laten onderzoeken. De ernst van de koliek hangt af van de hoeveelheid gas en de plaats van de gasophoping. Pijnstillers kunnen al wat spanning wegnemen en milde gevallen herstellen vaak volledig.
Soms heeft een paard zoveel gas in zijn darmen dat dit niet via de natuurlijke weg eruit kan. Dan bestaat het risico dat de darmen scheuren. Daarnaast kunnen de darmbacteriën dusdanig uit balans raken dat er gifstoffen gevormd worden. Als deze in het bloed terechtkomen, kan dit tot bloedvergiftiging leiden. Ook kunnen door een gasophoping de darmen verplaatsen en vast komen te liggen of beknellen. In dat geval moet het paard geopereerd worden.

Tips om gaskoliek te voorkomen

  • Pas op met voor- en najaarsgras. Zet het paard niet in de wei wanneer het fructaangehalte hoog is (dus overdag warm, ’s nachts koud).
  • Voer meerdere keren per dag kleine hoeveelheden voer.
  • Geef nooit meer dan twee kilo krachtvoer per voerbeurt.
  • Introduceer voerveranderingen geleidelijk.
  • Zorg dat je paard voldoende beweging krijgt.
  • Voer altijd voldoende ruwvoer, van goede kwaliteit.
  • Laat de paardentandarts regelmatig het gebit van je paard nakijken.
  • Voer regelmatig mestonderzoek uit en ontworm indien nodig.

EFO Paardenverzekering vindt de gezondheid van jouw paard net zo belangrijk als jij. We bieden verschillende mogelijkheden aan om je paard te verzekeren: betrouwbaar, betaalbaar en op maat. Het welzijn van jouw paard staat hierbij altijd centraal.

Ontdek welke verzekering het beste bij jouw paard past! Klik hieronder om de verzekeringswijzer in te vullen of bereken direct jouw premie.

Verzekeringswijzer Premie berekenen

Lees meer

dinsdag 25 maart 2025

De geboorte van een veulen is altijd spannend. In veel gevallen redt de merrie zich heel goed zelf. Toch bestaat er het risico dat er problemen ontstaan tijdens de geboorte. In deze blog bespreken we de meest veelvoorkomende problemen.

maandag 24 maart 2025

Het is een prettig idee als je paard verzekerd is. Zo draai je bij een ongeluk of ziekte niet alleen voor de kosten op. Maar waar moet je eigenlijk op letten als je een paardenverzekering wilt afsluiten en hoe maak je de juiste keuze? Met deze handige tips vind je altijd een verzekering die perfect aansluit bij jouw wensen!

donderdag 20 maart 2025

Het zonnetje schijnt steeds feller, de dagen worden langer en voorjaarsbloeiers steken hun koppies weer boven de grond. Van dit weer word je blij! Dat geldt ook voor je paard: hij verliest die dikke wintervacht, mag langer naar buiten en kan weer lekker vers gras eten. Toch zijn er nog wel een paar puntjes waar je op moet letten bij de start van het groene seizoen. Wij zetten er een aantal voor je op een rij zodat we samen goed uitgerust het voorjaar in gaan.

maandag 17 maart 2025

Er is een veulen op komst! Een spannende en leuke tijd, maar hoe zorg je ervoor dat de bevalling zo goed mogelijk verloopt? In 95% van de gevallen gaat de geboorte goed, maar bij de overige 5% is er hulp nodig. Zorg dus dat je de merrie al voor de uitgerekende datum goed in de gaten houdt.

maandag 10 maart 2025

Ondernemend, analytisch, gedreven en betrokken. Dat zijn enkele eigenschappen die passen bij Jan Jouke Bouma. Sinds 1 maart is hij de nieuwe directeur van EFO Paardenverzekering. Hoog tijd voor een nadere kennismaking!

zondag 9 maart 2025

Na 11 maanden is het eindelijk zover: er wordt een nieuw veulen geboren. Veulens hebben speciale aandacht en voeding nodig. Hier 5 tips waar je op moet letten bij je nieuwe veulen! Gaat je veulen voor het eerst de wei in? Dat is een spannend moment voor het veulen.

zaterdag 1 maart 2025

Per 1 maart 2025 heeft EFO Paardenverzekering een nieuwe directeur. Maak in deze korte video, kennis met Jan Jouke Bouma. 'Onze slogan ‘Samen voor jouw paard’ is iets waar ik me persoonlijk erg in kan vinden en als directeur voor sta.'

donderdag 20 februari 2025

Directeur Henk de Jong gaat EFO Paardenverzekering, na ruim 17 jaar dienstverband, verlaten. Per 1 maart 2025 wordt hij opgevolgd door Jan Jouke Bouma. In deze blog gaan beide heren met elkaar in gesprek over deze wisseling van de wacht en de toekomst van EFO Paardenverzekering. Opvallend genoeg blijken ze behoorlijk wat raakvlakken te hebben.