22 juni 2023

Help, brand op stal!

Brand in de paardenstal. Het is de nachtmerrie voor iedere paardenliefhebber. Je wilt er liever niet aan denken, toch kan het gebeuren. Het is daarom verstandig om voorzorgsmaatregelen te treffen. Op stal én in de verzekering van je paard. Brandweerman Sander Putman en EFO-inspecteur Gea Draaijer leggen uit waar je op moet letten.

Sander Putman uit Laag-Keppel zit al 28 jaar in het brandweervak. Hij werkt bij de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland (VNOG) en is postcommandant bij de brandweerkorpsen van Didam en Wehl. “De meest voorkomende oorzaak van brand is kortsluiting, veroorzaakt door een elektrische installatie”, weet Sander. “Menselijk falen en brandbaar materiaal staan ook in de top 3. Denk bij menselijke falen bijvoorbeeld aan roken in de paardenstal. Of aan las- en slijpwerk of dakdekkerswerkzaamheden. Als deze werkzaamheden echt in de stal moeten gebeuren, laat dan een tweede persoon meekijken en wees extra voorzichtig”, tipt Sander.
Het komt ook voor dat tractors of grasmaaiers op een plek staan waar hooi of stro is opgeslagen. Sla brandbaar materiaal niet op in de stal, maar in een aparte loods om verspreiding van brand tegen te gaan. “Brand kan ook ontstaan door broei in hooi of een blikseminslag. Wees ook extra alert als de hoefsmid komt. Hij brandt en slijpt hoefijzers. Die vonken kunnen het hooi invliegen. Creëer voor de hoefsmid op een veilige plek om te werken.”

Preventieve middelen

“Brand is niet altijd te voorkomen. Bij blikseminslag heb je gewoon pech. Dit kan altijd gebeuren. Maar het is van belang dat je de preventieve middelen op orde hebt. Zorg voor voldoende schuimblussers of poederblussers. Houd er wel rekening mee dat poederblussers voor nevenschade zorgen, het is namelijk een zoutoplossing. Het is daarnaast belangrijk dat er brandhaspels zijn, zodat je bij een beginnende brand zelf al kunt handelen. Ook moeten de vluchtroutes vrij zijn.”
Sinds 1 juli 2022 zijn rookdetectors in huis verplicht. “Rookdectors werken niet goed in een paardenstal. Ze gaan namelijk ook af door stof. Warmtedectectie biedt wel een oplossing. Deze warmtesensoren geven een signaal op het moment dat de temperatuur te hoog oploopt. Zo word je vroegtijdig gewaarschuwd en heb je de mogelijkheid om te handelen en te vluchten.”

Vluchtplan

Sander raadt aan om een vluchtplan op papier te zetten. “Het is belangrijk om hier goed over na te denken. Bij een brand kan het zomaar zijn dat er ineens tien paarden buiten rondlopen. Waar breng je die naartoe? Is hiervoor een veilige, omheinde plek? Kijk daarnaast of er een waterwinning voor de brandweer op jouw terrein aanwezig. Zit die ver weg, dan is het slim om zelf een geboren put aan te laten leggen.”

Waar is het vuur?

Stel, het gaat toch mis en er is brand op stal. Wat moet je dan doen? “Bel zo snel mogelijk 112 en geef de brandweer bij aankomst direct door waar het vuur is en wat de kortste route daarnaartoe is.
Zorg dat je weet waar de paarden zich op dat moment bevinden. Geef daarnaast duidelijk aan waar je brandstoffen staan. Als je een dieselolietank op stal hebt, moet de brandweer dat weten. Datzelfde geldt voor andere brandbare vloeistoffen, zoals benzine voor een bosmaaier of grasmaaier.”

Estafettesysteem

Paarden zijn vluchtdieren. “Als je niet oppast, vluchten ze weer de brandende stal in. Daarom zet de brandweer altijd een estafettesysteem op. We geven de paarden aan elkaar door.” Maak een lijstje van telefoonnummers van mensen die je in zo’n noodsituatie kunnen helpen. De brandweer richt zich namelijk eerst op het blussen van de brand. Jij hebt extra handjes nodig om de paarden op een veilige, tijdige plek te zetten.

Dure hobby

Behalve brandweer is Sander een echte paardenman. Hij ment in zijn vrije tijd graag met zijn tweespan Friese paarden. Daarnaast is hij lid van de fokkerijraad van het KFPS en fokt hij zelf paarden. Zijn eigen fokproduct Jiva van de Keppelse Staart werd vorig jaar zomer kampioen bij de driejarige stermerries op de Fokdag in Oost-Nederland. Op de CK werd ze derde in haar groep en voorlopig kroon. “Mijn vrouw en ik hebben zes paarden. Ze zijn allemaal verzekerd bij EFO Paardenverzekering. Dat bevalt mij goed. Stel dat er iets gebeurt, dan heb je niet alleen emotionele schade. Paardensport is een dure hobby, zeker op dit moment. Door mijn verzekering heb ik in zo’n geval toch een pleister op de wond en kan ik een nieuw paard aanschaffen.” Helaas had Sander al enkele keren pech en moest toen terugvallen op zijn verzekering. “Bij koliek en een keer had ons veulen zijn achterbeen gebroken. Gelukkig had ik een veulenverzekering en werd ik goed geholpen door EFO. Daarnaast heb ik voor alle paarden een brandverzekering.”

Brandverzekering

Een brand- en hemelvuurverzekering is een aanvullende verzekering. Dit betekent dat de verzekering alleen in combinatie met een basisverzekering afgesloten kan worden. “Ik zou het zeker aanraden, omdat een paard bij brand niet is verzekerd. Veel mensen weten dat niet. Een eigenaar van een pensionstal kan bijvoorbeeld wel de gebouwen verzekeren, maar niet de paarden van andere mensen. Ook als het paard bij jou aan huis staat, is het maar de vraag of je paard bij brand onder de reguliere verzekering valt. Meestal moet je daar een aparte paardenverzekering voor afsluiten”, vertelt EFO-inspecteur Gea Draaijer.

Schadevergoeding

EFO Paardenverzekering vergoedt de schade aan de verzekerde paarden door brand en/of blikseminslag. “De schadevergoeding bedraagt 100% van de verzekerde waarde voor paarden tot 16 jaar. Voor paarden van 16 jaar en ouder geldt een schadevergoeding van 80% van de verzekerde waarde.”
De kosten zijn naar verhouding laag. “De jaarpremie is 0,25% procent van de verzekerde waarde. Als je paard een verzekerde waarde van 5000 euro heeft, dan komt dit neer op 1,31 euro per maand. Dus iets meer dan 15 euro per jaar. Het risico dat er brand uitbreekt of dat er blikinslag komt is misschien niet heel groot, maar de gevolgen wel”, besluit Gea.

Weet je niet of je brand hebt meeverzekerd? Of wil je alsnog een brandverzekering afsluiten? Neem contact met ons op. We kunnen jouw verzekering altijd aanvullen met een brandverzekering.

Lees meer

maandag 21 april 2025

Natuurlijk hoop je het nooit mee te maken, maar peesblessures komen regelmatig voor bij (sport)paarden en -pony’s. Wat is de oorzaak hiervan en hoe kun je een peesblessure behandelen? We leggen het uit in deze blog.

maandag 7 april 2025

Het weer wordt steeds mooier en het gras begint te groeien. Veel paarden gaan weer lekker de wei op. Zo’n groene grasmat is natuurlijk heel smakelijk voor paarden, maar let op: er zijn ook risico’s!

dinsdag 25 maart 2025

De geboorte van een veulen is altijd spannend. In veel gevallen redt de merrie zich heel goed zelf. Toch bestaat er het risico dat er problemen ontstaan tijdens de geboorte. In deze blog bespreken we de meest veelvoorkomende problemen.

maandag 24 maart 2025

Het is een prettig idee als je paard verzekerd is. Zo draai je bij een ongeluk of ziekte niet alleen voor de kosten op. Maar waar moet je eigenlijk op letten als je een paardenverzekering wilt afsluiten en hoe maak je de juiste keuze? Met deze handige tips vind je altijd een verzekering die perfect aansluit bij jouw wensen!

donderdag 20 maart 2025

Het zonnetje schijnt steeds feller, de dagen worden langer en voorjaarsbloeiers steken hun koppies weer boven de grond. Van dit weer word je blij! Dat geldt ook voor je paard: hij verliest die dikke wintervacht, mag langer naar buiten en kan weer lekker vers gras eten. Toch zijn er nog wel een paar puntjes waar je op moet letten bij de start van het groene seizoen. Wij zetten er een aantal voor je op een rij zodat we samen goed uitgerust het voorjaar in gaan.

maandag 17 maart 2025

Er is een veulen op komst! Een spannende en leuke tijd, maar hoe zorg je ervoor dat de bevalling zo goed mogelijk verloopt? In 95% van de gevallen gaat de geboorte goed, maar bij de overige 5% is er hulp nodig. Zorg dus dat je de merrie al voor de uitgerekende datum goed in de gaten houdt.

maandag 10 maart 2025

Ondernemend, analytisch, gedreven en betrokken. Dat zijn enkele eigenschappen die passen bij Jan Jouke Bouma. Sinds 1 maart is hij de nieuwe directeur van EFO Paardenverzekering. Hoog tijd voor een nadere kennismaking!

zondag 9 maart 2025

Na 11 maanden is het eindelijk zover: er wordt een nieuw veulen geboren. Veulens hebben speciale aandacht en voeding nodig. Hier 5 tips waar je op moet letten bij je nieuwe veulen! Gaat je veulen voor het eerst de wei in? Dat is een spannend moment voor het veulen.