19 mei 2025

Help, mijn paard heeft een slokdarmverstopping!

Het ene moment is je paard nog rustig aan het eten en het volgende moment staat hij kokhalsbewegingen te maken. Grote kans dat hij last heeft van een slokdarmverstopping. Dat is flink schrikken, want soms kan het lijken of hij stikt. Hoe ontstaat dit en wat moet je eraan doen? Lees er meer over in deze blog.

Hoe werkt de slokdarm?

De slokdarm loopt vanaf de keel van een paard naar de maag. Een gemiddeld paard heeft een slokdarm van 120 centimeter. Het is vergelijkbaar met een slang met een kleine doorsnede, maar het is in de breedte wel uittrekbaar tot ongeveer drie centimeter. De slokdarm heeft een hele reeks sterke kringspieren, die onafhankelijk van elkaar kunnen samentrekken, waardoor voedsel naar de maag wordt geduwd. Dit heet ‘peristaltische beweging’.

Wat is een slokdarmverstopping?

Als er een brok voedsel vast komt te zitten, ontstaat er een slokdarmverstopping. Hierdoor kan voer, speeksel en water niet meer naar de maag worden afgevoerd. Omdat het paard wel speeksel blijft aanmaken, stroomt de slokdarm als het ware over. Daardoor komt het speeksel via de mond en/of beide neusgaten weer naar buiten. Voor het paard is dit heel pijnlijk en vervelend. 

Wat zijn de oorzaken van een slokdarmverstopping?

Een slokdarmverstopping kan verschillende oorzaken hebben. Zo kan het ontstaan doordat het paard niet goed kauwt of te gulzig eet. Gehakte groente en fruit (zoals kleine stukjes wortel of appel) kunnen bijvoorbeeld voor problemen zorgen. Let vooral op bij oudere paarden met een slecht gebit, die meer moeite hebben met kauwen. Een ander risico is het eten van bietenpulp die niet voldoende geweekt is. Dat kan blijven plakken in de vochtige slokdarm, uitzetten en blijven hangen. Een slokdarmverstopping kan ook op de loer liggen als het paard eet wanneer hij nog niet wakker is na een sedatie of algehele anesthesie. Ook kan er een medische oorzaak achter zitten, zoals een afwijking aan de slokdarm of maag of beschadiging door een eerdere verstopping.

Hoe herken je een slokdarmverstopping?

Een paard met een slokdarmverstopping zal plotseling stoppen met eten. Dan begint hij te kwijlen en/of snotteren. Het dier wordt onrustig en probeert zelf de voedselprop weg te werken door zijn hoofd en hals te strekken en kokhalsbewegingen te maken. In deze fase zie je soms aan de linkerkant van de hals een dikte en/of tegenovergestelde beweging van de slokdarmspieren. Door de blokkade kunnen het speeksel en voedsel niet richting de slokdarm en loopt het terug. Vervolgens komt het als kwijl uit zijn neus en mond. Sommige paarden gaan hoesten of kokhalzen.
Andere symptomen zijn zweten, rollen, liggen, lopen, krabben met de voorbenen of met de achterbenen slaan (symptomen die lijken op koliek). Het paard kan in paniek raken, dus zorg ervoor dat je zelf op een veilige plek staat. Om een comfortabele houding aan te nemen doet het paard zijn hoofd vaak laag naar de grond. 

Wat moet je doen bij een slokdarmverstopping?

Vermoed je dat je paard een slokdarmverstopping heeft? Bel dan altijd je dierenarts. Hoewel het er akelig uit ziet, lossen de meeste slokdarmverstoppingen na enige tijd vanzelf op doordat de voerprop verweekt. Blijf rustig en geef het paard de ruimte. Zorg er tot de dierenarts arriveert voor dat je paard niet meer kan eten of drinken. De dierenarts zal medicamenten toedienen om de slokdarm te laten ontspannen en de pijn te stillen. Als deze behandeling niet voldoende effect heeft, brengt de dierenarts een maagsonde in en probeert hij de prop weg te spoelen met water. Afhankelijk van eventuele complicaties kan het nodig zijn om pijnstillers, ontstekingsremmers en/of antibiotica toe te dienen. Met name bij complicaties als longontsteking is het belangrijk er op tijd bij te zijn. In de nazorg is een aangepast rantsoen noodzakelijk.

Tips om een slokdarmverstopping te voorkomen

  • Laat bietenpulp lang genoeg weken in voldoende water voordat je het voert.
  • Bewaar bietenpulp in een afgesloten ton, zodat paarden er nooit zelf bij kunnen.
  • Voer geen gemaaid gras uit de tuin. De kleine sprietjes worden vaak te snel opgegeten en vormen een plakkerige prop.
  • Voer 's ochtends eerst ruwvoer voordat je krachtvoer geeft.
  • Geef krachtvoer in combinatie met luzerne, gehakseld hooi of stro. Hierdoor kauwt het paard beter en wordt het voer beter vermengd met speeksel.
  • Verdeel voerbeurten over de hele dag. Zo bevorder je de speekselproductie. Voer kleine porties krachtvoer per keer.
  • Voer groente en fruit in zijn geheel, snijd wortels en appels dus niet in plakjes.
  • Laat het gebit van je paard regelmatig controleren.

EFO Paardenverzekering vindt de gezondheid van jouw paard net zo belangrijk als jij. We bieden verschillende mogelijkheden aan om je paard te verzekeren: betrouwbaar, betaalbaar en op maat. Het welzijn van jouw paard staat hierbij altijd centraal.

Ontdek welke verzekering het beste bij jouw paard past! Klik hieronder om de verzekeringswijzer in te vullen of bereken direct jouw premie.

Verzekeringswijzer Premie berekenen

Lees meer

woensdag 18 juni 2025

Vandaag start de zomer officieel. Dat is natuurlijk hartstikke fijn voor ons, maar voor paarden kunnen hete dagen minder fijn zijn. Daarom deelt EFO Paardenverzekering de beste zomerse tips!

maandag 16 juni 2025

Heerlijk die zomerzon, behalve als je er een rode zonverbrande huid aan over houdt. Ook je paard kan last hebben van (directe) zonnebrand door blootstelling aan te veel UV-straling in het zonlicht. Maar er kunnen ook andere onderliggende problemen boosdoener zijn, zoals fototoxische stoffen in bepaalde planten.

woensdag 4 juni 2025

Bij cornage is er sprake van een verlamming van de stemband. In de meeste gevallen gaat het om de linkerstemband. Waardoor wordt dit veroorzaakt en in hoeverre heeft een paard hier last van?

maandag 19 mei 2025

Het ene moment is je paard nog rustig aan het eten en het volgende moment staat hij kokhalsbewegingen te maken. Grote kans dat hij last heeft van een slokdarmverstopping. Dat is flink schrikken, want soms kan het lijken of hij stikt. Hoe ontstaat dit en wat moet je eraan doen? Lees er meer over in deze blog.

maandag 21 april 2025

Natuurlijk hoop je het nooit mee te maken, maar peesblessures komen regelmatig voor bij (sport)paarden en -pony’s. Wat is de oorzaak hiervan en hoe kun je een peesblessure behandelen? We leggen het uit in deze blog.

maandag 7 april 2025

Het weer wordt steeds mooier en het gras begint te groeien. Veel paarden gaan weer lekker de wei op. Zo’n groene grasmat is natuurlijk heel smakelijk voor paarden, maar let op: er zijn ook risico’s!

dinsdag 25 maart 2025

De geboorte van een veulen is altijd spannend. In veel gevallen redt de merrie zich heel goed zelf. Toch bestaat er het risico dat er problemen ontstaan tijdens de geboorte. In deze blog bespreken we de meest veelvoorkomende problemen.

maandag 24 maart 2025

Het is een prettig idee als je paard verzekerd is. Zo draai je bij een ongeluk of ziekte niet alleen voor de kosten op. Maar waar moet je eigenlijk op letten als je een paardenverzekering wilt afsluiten en hoe maak je de juiste keuze? Met deze handige tips vind je altijd een verzekering die perfect aansluit bij jouw wensen!