Help! Mijn paard heeft zomereczeem!
Staat jouw paard te schuren aan zijn staart en manen? Grote kans dat hij last heeft van staart- en maneneczeem. Dit is super vervelend, want je paard kan hier veel last van hebben. Hoe dit wordt veroorzaakt en wat je eraan kunt doen lees je in deze blog.
Staart- en maneneczeem wordt ook wel zomereczeem genoemd. Eigenlijk kloppen beide namen niet helemaal, want je paard kan ook in andere jaargetijden last krijgen van deze aandoening. Daarnaast kan zomereczeem jeuk veroorzaken aan het hoofd, buik of de romp van het paard.
Oorzaak
Staart- en maneneczeem wordt veroorzaakt door een allergie voor het speeksel van de vrouwelijke Culicoïdes Robertii muggen, die in de volksmond ook wel knutten worden genoemd. Bij paarden die hiervoor gevoelig zijn slaat het afweersysteem op hol na een steek van deze mug. Die overgevoeligheidsreactie leidt tot hevige jeuk, waardoor het paard zich helemaal kaal schuurt, vaak tot bloedens toe. De jeuk is seizoensgebonden en de eerste verschijnselen kunnen zich al in maart voordoen. In de winter verdwijnen de symptomen weer.
Syptomen van zomereczeem zijn:
- Schuren aan de manen en staart
- Erge jeuk
- Jeuk aan buik
- Kale plekken
- Open wonen aan de manen en staart
- Verdikte huid van manenkam en staartwortel
- Afgebroken staart en manen
Hoewel ieder paard wel eens door een knut wordt gestoken, krijgt het ene dier er veel last van en het andere totaal niet. Bij Friezen, Fjorden, Haflingers, IJslanders en Shetlanders komt zomereczeem vaker voor. Maar er zijn ook andere rassen die er last van hebben. Onderzoekers vermoeden dat erfelijke aanleg zeker een rol speelt.
Preventie tips
Hoe vervelend ook, het perfecte geneesmiddel voor zomereczeem bestaat (nog) niet. De beste preventieve behandeling is het contact met de knutten zoveel mogelijk te vermijden. Enkele tips:
- Gebruik een speciale eczeemdeken, waarbij de romp, hals, buik en staartwortel van het paard bedekt zijn.
- Zorg dat het paard tijdens zonsopgang en zonsondergang binnen staat, want dan zijn de knutten het meest actief.
- Knutten komen af op vochtige plekken. Zorg dat er geen emmers of bakken met stilstaand water in de omgeving van je paard staan. Staat hij in een weide die grenst aan een sloot of waterpoel? Kijk of het mogelijk is om hem ergens anders in de wei te zetten.
- Zorg voor een opgeruimd erf met een mesthoop ver uit de buurt van jouw paard. Knutten leggen hun eitjes namelijk bij voorkeur in rottend plantenmateriaal of op de mesthoop.
- Test verschillende anti-vliegenmiddelen uit, om te kijken welke het beste werkt voor jouw paard. Controleer wel of deze middelen zijn goedgekeurd voor het gebruik bij paarden, om andere problemen te voorkomen. Overleg bij twijfel met je dierenarts.
- Er bestaan allerlei soorten voedingssupplementen, shampoos, sprays, homeopathische druppels en zalfjes tegen zomereczeem. Verwacht hiervan geen wonderen, maar ook hierbij geldt dat het een kwestie van uitproberen is.
- Heeft jouw paard tot bloedens toe geschuurd? Ontsmet de wondjes dan goed om infecties te voorkomen. Was de plekken met een antibacteriële shampoo (betadine of chloorhexidine houdende shampoo) en smeer de wonden in met een wondzalf (bijvoorbeeld honingzalf).
- Neem bij ernstige problemen altijd contact op met je dierenarts. Die kan corticosteroïden voorschrijven om de allergische reactie tijdelijk te onderdrukken. Let op: dit is een tijdelijke oplossing. Een mogelijke bijwerking van dit medicijn is hoefbevangenheid.
EFO Paardenverzekering vindt de gezondheid van jouw paard net zo belangrijk als jij. We bieden verschillende mogelijkheden aan om je paard te verzekeren: betrouwbaar, betaalbaar en op maat. Klik hieronder om de verzekeringswijzer in te vullen of bereken direct jouw premie.
Lees meer
De geboorte van een veulen is altijd spannend. In veel gevallen redt de merrie zich heel goed zelf. Toch bestaat er het risico dat er problemen ontstaan tijdens de geboorte. In deze blog bespreken we de meest veelvoorkomende problemen.
Het is een prettig idee als je paard verzekerd is. Zo draai je bij een ongeluk of ziekte niet alleen voor de kosten op. Maar waar moet je eigenlijk op letten als je een paardenverzekering wilt afsluiten en hoe maak je de juiste keuze? Met deze handige tips vind je altijd een verzekering die perfect aansluit bij jouw wensen!
Het zonnetje schijnt steeds feller, de dagen worden langer en voorjaarsbloeiers steken hun koppies weer boven de grond. Van dit weer word je blij! Dat geldt ook voor je paard: hij verliest die dikke wintervacht, mag langer naar buiten en kan weer lekker vers gras eten. Toch zijn er nog wel een paar puntjes waar je op moet letten bij de start van het groene seizoen. Wij zetten er een aantal voor je op een rij zodat we samen goed uitgerust het voorjaar in gaan.
Er is een veulen op komst! Een spannende en leuke tijd, maar hoe zorg je ervoor dat de bevalling zo goed mogelijk verloopt? In 95% van de gevallen gaat de geboorte goed, maar bij de overige 5% is er hulp nodig. Zorg dus dat je de merrie al voor de uitgerekende datum goed in de gaten houdt.
Ondernemend, analytisch, gedreven en betrokken. Dat zijn enkele eigenschappen die passen bij Jan Jouke Bouma. Sinds 1 maart is hij de nieuwe directeur van EFO Paardenverzekering. Hoog tijd voor een nadere kennismaking!
Na 11 maanden is het eindelijk zover: er wordt een nieuw veulen geboren. Veulens hebben speciale aandacht en voeding nodig. Hier 5 tips waar je op moet letten bij je nieuwe veulen! Gaat je veulen voor het eerst de wei in? Dat is een spannend moment voor het veulen.
Per 1 maart 2025 heeft EFO Paardenverzekering een nieuwe directeur. Maak in deze korte video, kennis met Jan Jouke Bouma. 'Onze slogan ‘Samen voor jouw paard’ is iets waar ik me persoonlijk erg in kan vinden en als directeur voor sta.'
Directeur Henk de Jong gaat EFO Paardenverzekering, na ruim 17 jaar dienstverband, verlaten. Per 1 maart 2025 wordt hij opgevolgd door Jan Jouke Bouma. In deze blog gaan beide heren met elkaar in gesprek over deze wisseling van de wacht en de toekomst van EFO Paardenverzekering. Opvallend genoeg blijken ze behoorlijk wat raakvlakken te hebben.